Vrijdag 21/02/2020

Presidentsrace VS

Clinton wil wat Obama niet durft

'Genoeg', zei Clinton tijdens een toespraak in New Hampshire. Ze verwees naar het bloedbad op een school in Oregon, waarbij negen doden vielen.Beeld © REUTERS

Hillary Clinton belooft om de wapenverkoop in de VS te beperken als zij tot president wordt verkozen. Desnoods zelfs tegen het parlement in. Daarmee maakt ze niet alleen duidelijk dat ze weinig schrik heeft van de Republikeinen, maar zet ze ook partijgenoot Barack Obama in zijn hemd.

"Genoeg", zo sprak Hillary Clinton tijdens een toespraak in New Hampshire, doelend op het bloedbad dat vorige week weer negen onschuldige doden eiste op een school in Oregon. "Ik ben vastbesloten om daar iets tegen te doen." De voormalige first lady en oud-buitenlandminister stelde een reeks heel concrete maatregelen voor. Zo pleit ze voor een uitbreiding van de verplichte achtergrondchecks voor wie een vuurwapen wil kopen.

Die controle moet beletten dat veroordeelde misdadigers en psychiatrische patiënten nog aan een wapen geraken. Maar ze geldt op dit moment alleen wanneer de verkoper een erkende handelaar is, waardoor 20 tot 40 procent van alle wapenverkopen aan de regel ontsnapt. Clinton wil die gaten dichten door de wet ook toe te passen op de verkoop door particulieren op wapenbeurzen en het internet. Ze beloofde dat ze dat desnoods zal toen tegen de wil van het parlement in, door middel van presidentiële besluiten.

Dat is een gewaagde belofte, rekening houdend met de macht die de wapenlobby nog altijd bezit. Die zal er in de verkiezingscampagne alles aan doen om Clinton af te schilderen als een vijand van het vrije wapenbezit. Een banvloek die ze alleen maar durft te trotseren omdat er bij de Republikeinen geen enkele presidentskandidaat opgewassen lijkt tegen haar - en ze vooral in haar eigen Democratische kamp met groeiende weerstand af te rekenen heeft.

Tevergeefse pogingen

Clinton zet ook huidig staatshoofd Barack Obama serieus in zijn hemd. Die liet na de schietpartij in Oregon nog maar eens blijken hoe zeer de huidige wapenwetgeving hem wel frustreert. Hij heeft meermaals geprobeerd om het wapenbezit in te perken. Zo stelde hij in 2013 - na het bloedbad op een school in Newtown, waarbij twintig doden vielen - al voor om de achtergrondchecks uit te breiden. Maar dat botste op een 'neen' in het parlement.

Juristen zijn het er niet over eens of Clinton wel om dat parlement heen kan. Maar door de kiezer voor te spiegelen dat het haar zal lukken, zegt ze in feite dat Obama het onderste niet uit de kan heeft gehaald. Voor de publieke opinie hoefde hij dat ogenschijnlijk niet te laten. Want in een recente enquête verklaarde 85 procent van de Amerikanen voorstander te zijn van ruimere achtergrondchecks - inclusief 79 procent van de bevraagde Republikeinen.

Maar in verkiezingstijd spelen er andere cijfers een rol. Het halsstarrige verzet tegen iedere verstrenging van de wapenwetgeving concentreert zich immers in uiterst conservatieve deelstaten die te dunbevolkt zijn om een invloed te hebben op een nationale enquête.

Wanneer de stemmen worden geteld, wegen zij echter wel zwaar door. Zo becijferde de Britse omroep BBC aan de hand van opkomstcijfers en zetelverdeling dat 9,5 procent van alle Amerikanen hun mening in het beleid kunnen doordrukken als het op wapens aankomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234