Donderdag 20/01/2022

Verkiezingen VS

Clinton-kamp maakt al strijdplan voor mogelijke bikkelharde verkiezingsoorlog tegen Trump

null Beeld © AP
Beeld © AP

Na de overwinning van Donald Trump op zijn Republikeinse rivalen in South Carolina en Nevada, organiseerde het Hillary Clinton-kamp een reeks bijeenkomsten en vergaderingen. Het onverwachte thema: hoe kunnen we Trump verslaan bij de verkiezingen? Vandaag, na Super Tuesday, weten we misschien al of ze werk moeten maken van dit plan. 

AMY CHOZICK EN PATRICK HEALY

Verscheidene Democraten stelden dat Clinton, mocht ze kandidaat worden van haar partij, Trump gemakkelijk zou verslaan. Ze waren ervan overtuigd dat zijn opruiende opmerkingen over migranten, vrouwen en moslims hem voor veel Amerikanen een onaanvaardbare kandidaat zouden maken. Ook geloofden ze dat de groeiende electorale macht van zwarte, Spaanse en vrouwelijke kiezers Clinton een verpletterende overwinning zou opleveren, gesteld dat hij de Republikeinse kandidaat zou zijn.

Maar anderen, onder wie voormalig president Bill Clinton, zagen dit eerder als het ontkennen van de harde werkelijkheid. Zij zeiden dat Trump de kiezers juist heel goed kan lezen en dat enkel een scherp uitgekiende campagne waarin Trump als gevaarlijk en onverdraagzaam wordt geportretteerd, voor een overwinning zou kunnen zorgen. Beide Clintons beseffen trouwens goed dat het bijzonder spannend belooft te worden in november.

Hun strategie begint nu vorm te krijgen: aan de Clinton-zijde bereidt men alvast advertenties voor die Trump afschilderen als 'vrouwenhater' en 'vijand van de arbeidersklasse' wiens brutaliteit de VS, en bij uitbreiding de hele wereld, in groot gevaar kan brengen. Het plan is om daarna die thema's nog sterker in de verf te zetten op twee manieren: ten eerste, wil men verhinderen dat Trump het nieuws nog langer domineert - zo zou Bill Clinton zichtbaarder zijn tijdens Hillary's campagne -, en ten tweede liet Barack Obama weten aan zijn medestanders dat hij Trump zonder enig probleem als incapabel voor het opnemen van de taken van het Oval Office zal voorstellen.

De Democraten zeggen nu zelfs dat ze een mogelijk presidentschap kunnen mislopen als ze Trump niet serieus nemen, net zoals de Republikeinen in de voorrondes deden. "Trump is een waar fenomeen. Hij begrijpt de bezorgdheden van de kiezers, en hij zal meedogenloos strijden tegen Hillary Clinton", zei gouverneur Dannel P. Malloy van Connecticut. "Ik evolueerde van het compleet ontkennen van dit probleem - 'Hoe kan iemand luisteren naar die kerel?' - naar absolute bewondering; hij slaagde er immers in ieders ongerustheid om te zetten in echte zorgen."

Tijdens het eerste Republikeinse debat afgelopen zomer, maande Hillary Clintons campagneleider Robby Mook een kamer vol mensen in hun hoofdkwartier te Brooklyn tot stilte zodra Trump begon te spreken. "Shhh, ik heb nood aan mijn dosis Trump", zei hij, compleet gebiologeerd door zijn wilde opmerkingen. Tegenwoordig beschouwen Mook en zijn collega's Trump als een sluwe, vastberaden en onvermoeibare tegenstander die vooral slim inspeelt op de economische bezorgdheden die leven onder de Amerikanen, en op het wijdverbreide idee dat de huidige politici niet in staat zijn om die problemen aan te pakken.

Het lijkt alsof het Clinton-kamp het de Republikeinen onderling laat uitvechten. Maar achter de schermen buigen de Clinton-aanhangers en andere Democraten zich over de resultaten van de peilingen in een poging de oorsprong van Trumps populariteit te vatten. Ook investeren ze in grootschalig onderzoek naar zijn carrière als zakenman.

"In onze zaak tegen Trump pakken we het aan op twee niveaus", zei Geoff Garin, een enquêteur voor de Democraten en het hoofd strategie van Hillary Clinton in 2008. "Op het eerste niveau bekijken we zijn temperament", waarbij gekeken wordt of hij al dan niet geschikt is om Commander in Chief te zijn. Garin zei dit naar aanleiding van wat de ronde doet in Democratische kringen. Op een tweede niveau "zal worden bekeken of hij echt in staat is voor iemand te vechten, behalve zichzelf".

null Beeld © getty images
Beeld © getty images

Pestkop

Maar de tactieken die de Clintons al jaren hebben gebruikt om tegenstanders neer te halen kunnen wel eens ontoereikend blijken in een wedstrijd tussen de botte, onvoorspelbare Trump en de voorzichtige, altijd voorbereide Clinton. Aan beide kanten voorspelt men een ongezien vijandige clash tussen twee compleet verschillende politici. "Hillary bouwde een oorlogsschip en ze staat op het punt om er Somalische piraten mee tegemoet te varen", aldus Matthew Dowd, de belangrijkste strateeg van de George W. Bush-campagne in 2004.

De Clintons zijn ervan overtuigd dat hun belangrijkste wapen in de strijd tegen Trump zijn neiging is tot het maken van bijzonder aanstootgevende, haatdragende opmerkingen die allesbehalve aanvaardbaar zijn voor een (toekomstig) president. Tijdens een recent Republikeinse debat gedroeg Trump zich als een ware pestkop tegenover zijn rivalen, en dreigde hij ermee een nog langere muur te bouwen langs de Mexicaanse grens, naar aanleiding van de kritiek op zijn oorspronkelijke voorstel door een voormalig president van Mexico.

In South Carolina en Tennessee zette Hillary Clinton de eerste stappen in wat haar adviseurs "een campagne tegen de onverdraagzaamheid" noemen, waarin ze zichzelf voorstelt als het onbevooroordeelde alternatief voor Trump. Zij verklaarde dat de Amerikanen meer "liefde en vriendelijkheid" nodig hebben. "In plaats van muren te bouwen, moeten we ze net neerhalen", zei ze.

Tijdens het Republikeinse debat vorige donderdag postte het Clinton-kamp een foto op Instagram met het onderschrift: "Dit zijn geen Amerikaanse waarden: racisme, seksisme, onverdraagzaamheid, discriminatie, ongelijkheid."

Trump ontkent nadrukkelijk dat hij bekrompen zou zijn, en zegt dat hij gewoon niet 'politiek correct' is. Maar hij heeft wel al aangegeven dat hij het hard zal spelen tegen Hillary Clinton. Hij zei dat ze zou moeten worden aangeklaagd wegens het gebruik van een eigen e-mailserver als minister van Buitenlandse Zaken en dat het niet unfair is de buitenechtelijke affaires van Bill Clinton te gebruiken tijdens de verkiezingen omdat ze 'misbruik van vrouwen' waren.

Frontale aanval

Terwijl Clinton zelf de nadruk legt op het uitstralen van positieve energie tijdens haar campagne, werken de Democratische groeperingen nauw samen om een reeks langdurige en brutale aanvallen te lanceren op Trump.

Het plan heeft drie belangrijke krachtlijnen: Trump voorstellen als een harteloze zakenman die eerder alles in het werk stelde om tegen de belangen in te gaan van de arbeidersklasse die hij nu zo nodig heeft, het in de media brengen van de vernederende opmerkingen die hij maakte tegenover vrouwen om zo de vrouwen uit de voorsteden van mening te doen veranderen en toch op Clinton te doen stemmen, en de nadruk leggen op Trumps onbezonnen, explosieve karakter om aan te tonen dat hij eenvoudigweg niet geschikt is om 'opperbevelhebber' te zijn.

De 3 tactieken

• Trump voorstellen als een harteloze zakenman
• Aancacht voor zijn vernederende opmerkingen die hij maakte tegenover vrouwen
• Nadruk leggen op Trumps onbezonnen, explosieve karakter

Hillary Clinton houdt zich momenteel dus wat afzijdig, maar Bill zal worden ingeschakeld om Trump van antwoord te dienen, mocht die uithalen. Obama heeft al laten weten dat in zijn ogen Trump niet kan worden vertrouwd met het presidentschap en hij vertelde aan medestanders dat hij niet van die mening zal afwijken. In februari zei hij, na een vraag over Trump, dat de president immers "de nucleaire codes bij zich draagt, en de macht heeft om 21-jarigen naar het front te sturen".

Hoewel de Democraten druk bezig zijn zich te wapenen tegen Trump, blijft de angst bestaan dat het te laat is. In januari waren Clinton-adviseurs erg geschrokken nadat senator Ted Cruz van Texas een advertentie uitbracht waarin beweerd werd dat Trump geprobeerd had het huis van een bejaarde weduwe in Atlantic City te onteigenen, om zo plaats te ruimen voor een parkeerplaats naast een van zijn casino's. De vrouw won de juridische strijd en kon in haar huis blijven, maar de advertentie, die door Trump werd afgedaan als onzin, verzwakte zijn positie geenszins.

Tenzij deze aanvallen echt het verschil gaan maken, maken de adviseurs van Clinton zich zorgen dat Trump een bedreiging vormt in staten waar Obama won in 2008 en 2012, waaronder een aantal die de partij ooit als een zekerheid beschouwde.

Clinton scoort tot nu toe niet echt goed bij (blanke) mannelijke kiezers. Dat zou Trump de kans geven om Democraten en onbesliste kiezers te overtuigen met zijn ideeën over een sterk uitgebouwd leger, een onverschrokken buitenlands beleid en zijn zakelijke aanpak van de economie. Die kiezers kunnen hem een voorsprong bezorgen in North Carolina, waar Obama won in 2008. Maar de Clinton-adviseurs zijn ook bezorgd over Ohio, Florida en Democratisch-gezinde staten zoals Michigan, Pennsylvania en Wisconsin.

Edward G. Rendell, voormalig gouverneur van Pennsylvania en Clinton-supporter, zei dat hij dacht dat ze uiteindelijk zou winnen in Pennsylvania, maar gaf toe dat hij fout kon zitten. "Hij (Trump) heeft een zekere band met een aantal Democraten uit de arbeidersklasse", zei Rendell. Om Trump te kunnen verslaan, zei hij, moet je hem zover krijgen beledigende of extremistische opmerkingen te maken die de onbesliste kiezers en hen die normaal gezien voor een Republikeinse kandidaat zouden stemmen afschrikken.

'They'll flip their top, and they'll flip their panties...' (Ze zullen hun topje omdraaien, en ze zullen hun slipje omdraaien...") was de titel van een recent persbericht van Emily's List, een groep die zich inzet voor de Democratische vrouwen die pro-abortus zijn. Het citaat kwam uit opmerkingen die Trump maakte over vrouwen op The Howard Stern Show in de jaren 90, en die vorige maand nog eens werden bovengehaald door BuzzFeed.

Dit soort opmerkingen van Trump ten tijde van zijn tabloidperiode als reality tv-ster, zouden in het voordeel kunnen spelen van Clinton wanneer het gaat om het voor zich winnen van vrouwen uit de voorsteden en jonge vrouwen die eerder twijfelachtig of zelfs vijandig tegenover haar kandidatuur stonden.

Stephanie Schriock, directeur van Emily's List, zei dat een uitgebreid onderzoek van de organisatie een lijst had opgesteld met daarin "een eindeloze hoeveelheid vrouwonvriendelijke en schandalige opmerkingen ten opzichte van vrouwen".

De strategie benadrukt de bezorgdheid die leeft onder de medestanders van Clinton: de kans dat zij de eerste vrouwelijke president van de VS kan worden, heeft niet geleid tot groot enthousiasme onder jonge vrouwen. Trump is de perfecte oplossing voor dit gebrek aan opwinding, zeggen veel Democraten nu. Clinton boekte telkens vooruitgang toen mannelijke tegenstanders de grenzen overschreden of haar pestten.

Haat en castratie

Terwijl de Democraten hun adem inhouden uit angst voor de volgende seksistische opmerking, erkennen ze ook een probleem dat al hun onderzoek naar de tegenstand niet kan oplossen: Trump en Clinton zijn elkaars tegenpool als politici, en Trumps directe en onberekenbare stijl zou moeilijkheden kunnen geven voor Clinton, die voorstander is van gedetailleerde uiteenzettingen en een uitgekiende planning.

Bill Clinton noemt Trump de ideale kandidaat in dit tijdperk van de 'Instagram-verkiezing', waarbij de kiezers hapklare oplossingen eisen voor complexe problemen. ("Bouw een muur!", "Verban de moslims!") Hillary Clinton lijkt daartegenover erg onflexibel en statisch, wanneer ze bijvoorbeeld voorbereide oneliners in een debat gebruikt.

Het zal moeilijk worden voor Clinton om zich te blijven concentreren op haar beleid en zich niet te zeer in het strijdgewoel te gooien, terwijl zowel haar tegenstander als haar eigen achterban zich voorbereidt op een snoeihard gevecht. "Hoop en verandering...? Niet echt", zei David Plouffe, die aan het hoofd stond van de Obama-campagne in 2008, verwijzend naar de slogan die de race toen kentekende. "Nu is het eerder: haat en castratie."

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234