Zondag 29/11/2020

Clinton brengt historisch bezoek aan indianenreservaat

Met z'n 2,3 miljoen zijn ze nog, de Indianen van de Verenigde Staten. Ongeveer 1,4 miljoen van hen leven in uitgestrekte maar troosteloze reservaten. Gisteren bracht president Bill Clinton een bezoek aan het meest legendarische van die reservaten: Pine Ridge in Zuid-Dakota. Het was de eerste keer in 63 jaar dat een Amerikaans president nog voet zette op 'indiaans grondgebied'.

Rapid City / BRUSSEL.

REUTERS EN Eigen berichtgeving

De Amerikaanse president maakt dezer dagen een rondrit door de armste streken van zijn land; precies die plekken die niet profiteren van de enorme economische boom in de VS. Bedoeling is om bedrijven warm te maken om in die achtergestelde gebieden te investeren.

De allerarmste plek van de VS, zo blijkt, is het Pine Ridge-reservaat in Zuid-Dakota. In een gebied van 7.500 vierkante kilometer leven zo'n 15.000 Oglala Lakota (Sioux) in de erbarmelijkstee omstandigheden. Drieëndertig procent van de indianen zijn kinderen jonger dan vijftien, 28 procent van de kinderen tussen zes en elf leven in armoede - in de hele VS is dat 18 procent. Slechts 63 procent van de indianen heeft een diploma secundair onderwijs op zak, 29 procent is dakloos en 59 procent leeft in een krotwoning. De werkloosheid bedraagt 50 procent - in Pine Ridge zelfs 73 procent.

Door het reservaat stroomt de bekende Wounded Knee-kreek, een riviertje op de oevers waarvan in 1890 het Amerikaanse leger het laatste grote bloedbad onder indianen aanrichtte. In 1973 bezetten activisten van de American Indian Movement (AIM) het reservaat, wat resulteerde in een ware belegering door de ordediensten, die wekenlang duurde.

Sindsdien worden indiaanse activisten - waaronder Leonard Peltier, de zogenaamde indiaanse Mandela - genadeloos vervolgd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Peltier zit al sinds '75 in de gevangenis, ondanks oproepen van ondermeer het Europees Parlement - dat hem als een politiek gevangene beschouwt - om hem vrij te laten. Vorige zaterdag werden nog acht AIM-militanten opgepakt tijdens een betoging. Aangevoerd door die andere beroemde Lakota-voorvechter, Dennis Banks, protesteerden zo'n honderd indianen omdat blanke handelaars het reservaat overspoelden met goedkope alcohol. Alcoholisme is een van de ergste problemen in het reservaat, ook al heerst er een algeheel alcoholverbod.

President Clintons bezoek aan Pine Ridge was er vooral op gericht om meer indianen aan degelijke huisvesting te helpen. Nu kunnen indianen zeer moeilijk een hypotheeklening krijgen omdat de grond van hun reservaat hen eigenlijk niet toebehoort, maar enkel in bruikleen is gegeven. Clinton wil nu dat de banken soepeler zijn en wil staatswaarborgen geven aan indianen die een lening willen afsluiten.

Verwacht werd ook dat de president op de een of andere manier de verontschuldigingen van het Amerikaanse volk zou aanbieden voor de uitroeiing van de indianen in de 19de eeuw. De oorlog tegen de indianen bracht hun aantal terug van zo'n 1,5 miljoen tot 250.000 in 1890.

Het Witte Huis liet gisteren weten dat Clinton dergelijke verontschuldigingen niet expliciet zou aanbieden. Vorig jaar deed hij dat wel tegenover de nazaten van de zwarte slaven in de VS, tijdens een bezoek aan het slaveneiland Gorée in Senegal. Een Witte Huis-woordvoerder wees erop dat de president eerder deze maand in een speech over Kosovo gewezen had op de moeilijkheden die de Amerikanen in het verleden hadden gehad met hun eigen minderheden. Bij het ter perse gaan van deze editie was over de inhoud van Clintons speech nog niets bekend.

In elk geval was het bezoek van Clinton gisteren zondermeer historisch. Het was geleden van 1936 dat een president - toen was F. D. Roosevelt - nog eens een bezoek bracht aan een indianenreservaat. Clinton maakte van de gelegenheid gebruik om ook een kijkje te gaan nemen bij Mount Rushmore, een nationaal monument in Zuid-Dakota, dat bestaat uit de in de rotsen uitgehouwen beeltenissen van de eerste Amerikaanse presidenten en van de legendarische Oglala-leider Crazy Horse. Karl van den Broeck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234