Fossiele brandstoffen
Climate Action Network: "Europa laat Polen koolcentrales subsidiëren"
Polen wil koolcentrales blijven subsidiëren. De Europese Commissie heeft de terugbetalingsmechanismen die dat mogelijk moeten maken niet tegengehouden. "Dat is in rechtstreekse tegenspraak met haar eigen ambities en brengt het akkoord van Parijs in het gedrang", klaagt Climate Action Network aan.
Polen voert een zeer fossiel energiebeleid. Een groot deel van haar energie haalt het uit bruin- en steenkool, waarvoor het subsidies uitreikt. Op windenergie moeten dan weer extra belastingen worden betaald. Dat beleid strookt helemaal niet met het klimaatakkoord van Parijs. Daar werd min of meer de oorlog verklaard aan fossiele brandstoffen, althans op papier. Die zorgen namelijk voor een enorme CO2-uitstoot. De bedoeling is om daar zo snel mogelijk komaf mee te maken.
Polen wil haar fossiele-energiesector blijven ondersteunen. Daarvoor heeft het enkele mogelijkheden opengelaten in de terugbetalingsmechanismen voor de energiemarkt. Die moesten worden voorgelegd aan Europa. De Europese Commissie heeft die mechanismen intussen goedgekeurd.
Achterpoortje
Climate Action Network (CAN) Europe klaagt dat nu aan. "De Commissie keurt dit woensdag goed, midden in de onderhandelingen voor het Clean Energy Pack. Daarin stelde de Commissie zelf voor om energiesubsidies te limiteren op basis van uitstootlimieten: 550 gram CO2 per kilowattuur. Tegelijk laat het Polen de terugbetalingsmechanismen als achterpoortje gebruiken om koolcentrales te subsidiëren", stelt CAN Europe in een persbericht.
"Dit gaat ten koste van de Poolse belastingbetaler én het klimaat. Het is essentieel dat Europa deze fout rechtzet en dat de grootste vervuilers geen kans maken op belastingsgeld."