Woensdag 04/08/2021

Cleansed / Crave

de bottelarij, Brussel

Een jaar geleden maakte de slechts 28-jarige Engelse toneelschrijfster Sarah Kane een eind aan haar leven. Toen al stond vast dat de Koninklijke Vlaamse Schouwburg haar werk zou blijven presenteren, na haar in 1997 in het Nederlandse taalgebied te hebben geïntroduceerd met Verdelgd Uitgeroeid Platgelegd. Voor de gelegenheid vormen haar laatste twee stukken, Cleansed (1997) en Crave (1998), een tweeluik. Anders dan bij haar ophefmakende debuut, domineert hier de poëzie. Het grootste probleem van de hedendaagse maatschappij is volgens Kane de afwezigheid van een onvoorwaardelijke, allesverzengende liefde. Intendant Franz Marijnen zelf ensceneert het gruwelsprookje Cleansed. Op een schijnbaar beschaafde universiteitscampus ondergaan zeven jongeren een experiment dat het laatste restje liefde wil uitroeien. Crave, Kanes testament, wordt niet, zoals eerst aangekondigd, door Yves Bombay geregisseerd, maar wel door Paul Peyskens, die met de seizoensopener van de KVS, Disco Pigs, een goede beurt maakte. In deze abstracte compositie voor vier stemmen blijft, na het geweld, enkel de taal over als basis voor een minimale gemeenschap. Net als in 1997 tekent dichter Dirk Van Bastelaere voor de vertaling.

'Cleansed / Crave' door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Première op vrijdag 31 maart om 20 uur in de bottelarij, Delaunoystraat 58, 1080 Brussel. Voorstellingen tot en met 27 april. Kaarten 300 tot 500 frank (7,43 tot 12,39 euro). Reserveren op tel. 02/412.70.70.

marieslijk

Bourla, Antwerpen

Na zijn opgemerkte rentree als auteur en regisseur met Bêt Noir werkt Jan Decorte voor het eerst in een grote schouwburg. Aanvankelijk zou hij voor Het Toneelhuis een bewerking van Bertolt Brechts Im Dickicht der Städte regisseren, met als titel In het kreupelhout. Tijdens de voorbereidingen schrapte Decorte al het overbodige tot uiteindelijk een nieuwe tekst tot stand kwam, die met Brecht enkel nog de personages en het basisgegeven gemeen heeft. De titel is daarom gewijzigd: marieslijk verwijst naar Marie, de zus van George Garga, een van de hoofdpersonages. Het verhaal wordt verteld vanuit haar perspectief. Garga, bediende in een bibliotheek, is als plattelandsmens niet vertrouwd met de gevaren van de grootstad. De rijke houthandelaar Shlink maakt van Garga's naïviteit gebruik om zijn mening en zijn zus te kopen.

De cast van marieslijk is opmerkelijk: Decorte zelf en zijn eega Sigrid Vinks, Koen De Bouw, Els Dottermans, Eva Schram, Mark Vandenbos, Bruno Vanden Broecke, Dirk Van Dyck, Jan Van Hecke, Denise Zimmermann en vijftig figuranten.

'marieslijk' door Het Toneelhuis. Première op vrijdag 31 maart om 20 uur in de Bourla, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen. Ook op zaterdag 1 en van dinsdag 4 tot en met zaterdag 8 april om 20 uur en op zondag 2 april om 15 uur. Kaarten 200 tot 600 frank (4,95 tot 14,87 euro). Reserveren op tel. 03/224.88.44. Nadien op tournee.

Marv!

Nieuwpoorttheater, Gent

De New Yorkse theatermaakster Nadine Lavern (40) woont sinds de jaren '80 in Nederland. Met de groep Steppin' maakte ze producties over Afrikaans-Amerikaanse iconen zoals Malcolm X. In 1997 besloot ze opnieuw te gaan studeren. Bij de opleiding DasArts in Amsterdam ontmoette ze regisseur Jan Ritsema, die haar overtuigde meer van zichzelf in haar voorstellingen te leggen. Marv! is hun tweede project. Uitgangspunt was haar fascinatie voor soulgrootheid Marvin Gaye (1939-1984). "In zijn muziek verweefde hij onverenigbare werelden", aldus Lavern: uit de gospelachtige beat bleek zijn streng religieuze opvoeding, maar intussen lagen de vrouwen aan zijn voeten. Marv! is een combinatie van bekentenistheater, stand-up comedy, collage en hardop denken.

'Marv!' door Nadine Lavern. Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april om 20.30 uur in Nieuwpoorttheater, Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent. Kaarten 300 frank (7,44 euro). Reserveren op tel. 09/223.00.00.

Fun

NTG2-Minnemeers, Gent

Op een ochtend ontmoeten twee tienermeisjes elkaar aan een bushalte. In de ander vinden ze de vriend, de bondgenoot, de medeplichtige naar wie ze verlangden. In de loop van de dag doden ze een bejaarde vrouw. Specialisten zoeken verwoed naar een verklaring voor hun gedrag: sociale afkomst, horrorvideo's, kindermisbruik... De twee houden vol dat ze de moord enkel en alleen voor het plezier pleegden, 'just for the fun of it'. Auteur van deze ontluisterende maatschappelijke schets is de New Yorker James Bosley. In 1994 schreef hij ook het scenario voor de filmversie van Fun, geregisseerd door Rafal Zielinski. Bij het Nederlands Toneel Gent worden de tienermeisjes vertolkt door twee conservatoriumstudentes: Hilde De Baerdemaeker en Jits van Belle. Samen met Mieke Bouve en Tom Van Landuyt spelen ze in een regie van Mimi De Wilde.

'Fun' door het Nederlands Toneel Gent. Première op zaterdag 1 april om 20 uur in NTG2-Minnemeers, Minnemeers 8, 9000 Gent. Voorstellingen tot en met 22 april, van woensdag tot zaterdag om 20 uur en op zondag om 15 uur. Kaarten 300 tot 600 frank (7,44 tot 14,87 euro). Reserveren op tel. 09/225.01.01.

De dame met de camelia's

deSingel, Antwerpen

De Franse romancier Alexandre Dumas fils (1824-1895) tekende met De dame met de camelia's (1851) voor een van de grootste theatersuccessen van de 19de eeuw. Zijn stuk lag bovendien aan de basis van Verdi's opera La Traviata. Hoewel hij sindsdien weinig werd opgevoerd, zag regisseur Ivo van Hove er geen graten in om met deze theatertekst afscheid te nemen van Het Zuidelijk Toneel. De dame met de camelia's vertelt een episode uit Dumas' eigen leven. Marguerite Gautier, een vrouw van lichte zeden die in hogere kringen verkeert, geeft haar luxeleventje op voor haar enige echte liefde, Armand Duval. Onder druk van Duvals familie verbreekt ze de relatie. Uiteindelijk sterft ze aan tbc. Bij Het Zuidelijk Toneel vertolken Chris Nietvelt en Steven van Watermeulen de hoofdrollen.

'De dame met de camelia's' door Het Zuidelijk Toneel. Van woensdag 5 t.e.m. zaterdag 8 april om 20 uur in de Rode Zaal van deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Kaarten 250 tot 600 frank (6,20 tot 14,87 euro). Reservering tel. 03/248.28.28.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234