Woensdag 28/09/2022

Stakingsrecht

Clash werkgevers en werknemers legt ILO lam

null Beeld Foto Heng Sinith / AP
Beeld Foto Heng Sinith / AP

Werkgevers en werknemers hebben mondiaal een hoog oplopend conflict over het stakingsrecht. Hun conflict verlamt de internationale arbeidsorganisatie van de VN, de ILO. Het toezicht op een juiste uitoefening van het stakingsrecht ligt hierdoor zo goed als stil. Vandaag probeert de ILO in Genève een uitweg te vinden.

GERARD REIJN

Waarschijnlijk zal het conflict om advies worden voorgelegd aan het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. Directeur-generaal Guy Ryder van de ILO deed hiertoe gisteren een voorstel. Vandaag bespreekt de Raad van Beheer, het hoogste orgaan van de ILO, dit voorstel.

Ryder wil ook dat Paul van der Heijden, hoogleraar internationaal arbeidsrecht in Leiden en voorzitter van een van de belangrijkste commissies van de ILO, gaat onderzoeken hoe de International Labour Organization voortaan het toezicht op zijn regels moet vormgeven. Van der Heijden zou dat onderzoek moeten doen samen met Abdul Koroma, een rechter uit Sierra Leone, voorzitter van de Commissie van de Normen, de belangrijkste commissie die toezicht houdt op naleving van de ILO-verdragen. Van der Heijden noemt dit "zeer eervol" voor hem, maar pas vandaag blijkt of het daadwerkelijk tot een opdracht komt.

Het is al tachtig jaar niet meer voorgekomen dat de ILO een conflict tussen werkgevers en werknemers niet zelf weet te beslechten en moet voorleggen aan het Internationaal Hof van Justitie. Het conflict bemoeilijkte de afgelopen twee jaar al het toezicht van de ILO op het naleven van haar regels. Afgelopen zomer escaleerde het verder en nu ligt het toezicht zo goed al stil.

Tientallen jaren leek overeenstemming te bestaan over het stakingsrecht. Boekenkasten vol documenten van de ILO zelf bevestigen het: het stakingsrecht leek diep geworteld in de arbeidsorganisatie. "Maar dat is alleen maar interpretatie door de experts van de ILO", zegt de Deen Jørgen Rønnest, voorzitter van de werkgeversfractie in de ILO. Volgens die experts, en de vakbonden, is het stakingsrecht impliciet vastgelegd in de conventies 87 en 98 van de ILO. Rønnest: "Je moet ze maar eens lezen: daar komt het woord staking niet eens in voor." Rønnest is het zat dat de ILO almaar rondbazuint dat het stakingsrecht met die twee conventies is vastgelegd en er bovendien steeds bredere uitleg aan geeft en steeds meer details vastlegt.

De leider van de vakbondsfractie, de Belg Luc Cortebeeck, vindt het voorstel van Ryder "eerlijk". "Ieder wint wat, ieder verliest wat." Rønnest kan er nog niets officieel over zeggen. De werkgevers waren tot voor kort uitgesproken tegen een gang naar het Internationaal Gerechtshof.

Tientallen jaren werkte de internationale arbeidsorganisatie goed. Maar sinds een vakbondsman aan het hoofd staat van de ILO, sputteren de werkgevers tegen. Ze vrezen dat het stakingsrecht veel te veel wordt opgerekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234