Woensdag 14/04/2021

Syrische burgeroorlog

Clash tussen grootmachten op VN-zitting: "Wat Rusland ondersteunt, is barbarij"

Volledige wijken in Aleppo zijn tot puin herleid. Beeld REUTERS
Volledige wijken in Aleppo zijn tot puin herleid.Beeld REUTERS

Na een korte onderbreking heeft het Syrische regime zijn luchtaanvallen op de stad Aleppo hervat. De Verenigde Naties spraken dit weekend over de meest hevige aanvallen sinds het begin van de burgeroorlog in 2011. In de VN-Veiligheidsraad, die in spoedvergadering bij elkaar kwam vanavond, liep de spanning tussen de VS en Rusland zwaar op.

De bombardementen van dit weekend zijn "de meest aanhoudende en intense bombardementen sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië", aldus Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de VN. Bij monde van zijn woordvoerder sprak de VN-voorzitter ook over een "ijselijke escalatie, die kan neerkomen op het begaan van oorlogsmisdaden". Volgens de VN laat het leger van Assad bommen neervallen in dichtbevolkte woonwijken. Zeker 54 mensen zijn dit weekend tot dusver om het leven gekomen.

In de VN-veiligheidsraad, die in New York bij elkaar is gekomen, kwam het vanavond tot een clash tussen Rusland, dat het Syrische regime steunt, en de Verenigde Staten, die de rebellen steunen. Maar "wat Rusland ondersteunt is barbarij, en is niet gericht tegen terrorisme", zo verklaarde de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power. "In plaats van vrede na te streven, voeren Rusland en Assad oorlog. In plaats van te helpen hulpgoederen bij burgers te krijgen, bombarderen Rusland en Assad humanitaire konvooien, ziekenhuizen en hulpverleners die wanhopig anderen in leven proberen te houden." Volgens Power zal Rusland zijn verantwoordelijkheid niet nemen en "de waarheid niet spreken".

Samantha Power in de VN-Veiligheidsraad. Beeld AFP
Samantha Power in de VN-Veiligheidsraad.Beeld AFP

Powers Russische collega Vitaly Churkin zei daarentegen dat het op dit moment een bijna onmogelijke taak geworden is om de oorlog te beëindigen omdat de rebellen het bestand hebben geschonden. Toen de Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja'afari het woord nam, zou Power samen met haar Britse en Franse collega's de bijeenkomst hebben verlaten, weet persbureau Reuters.

"Oorlogsmisdaden"

Voor het begin van de bijzondere zitting van de V-Raad had de Franse VN-ambassadeur François Delattre al uitgehaald naar "oorlogsmisdaden" die zijn begaan in Aleppo en die "niet onbestraft mogen blijven". Hij beschuldigde Damascus en zijn Russische partner ervan door te gaan met een militaire oplossing en onderhandelingen enkel "als een rookgordijn" te gebruiken.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De troepen van president Bashar al-Assad veroverden gisteren na hevige gevechten Handarat, pal ten noorden van het oppositiegebied in Aleppo. In Handarat, van oorsprong een Palestijns vluchtelingenkamp waar al jaren om wordt gevochten, wonen geen burgers meer. Strategisch is de locatie echter van groot belang: uitkijkend over de oppositiewijken van Aleppo en een uitvalsweg naar Turkije.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft Rusland mogelijk een oorlogsmisdaad begaan als onderzoek uitwijst dat het recente bombardement op een hulpkonvooi nabij Aleppo is uitgevoerd met de kennis dat het een burgerdoelwit betrof. Rusland maakt de oorlog in Syrië ook langer en gruwelijker, voegde hij eraan toe.

Geen water

Circa twee miljoen inwoners in en om Aleppo zitten sinds dit weekend zonder water: eerst bombardeerde het regeringsleger een waterstation in oppositiegebied, daarna sloten de rebellen de leiding af naar een pompstation aan de regimekant. Volgens een woordvoerder van Unicef is aan beide zijden van de frontlijn nu 80 procent van de inwoners verstoken van water. Het gevaar voor "catastrofale uitbraken" van ziektes is groot.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

"Laat Aleppo niet het Guernica worden van de 21ste eeuw", waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean Marc Ayraut, voorzitter van de internationale overleggroep over Syrië in de Verenigde Naties. Frankrijk is een van de landen die aandringt op de spoedvergadering van de Veiligheidsraad.

Deze week zijn er veelvuldige en tevergeefse pogingen gedaan om een staakt-het-vuren te reanimeren dat maandag afliep. Wat nu gebeurt in Aleppo, is "buiten alle proportie", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Zijn Russische tegenspeler Sergej Lavrov toonde zich pessimistisch over de kans dat er met Assad over een nieuw bestand onderhandeld kan worden.

Gematigde oppositie teruggedrongen

In New York, waar momenteel een jaarlijkse VN-top gaande is, maakte de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem ondertussen duidelijk dat zijn leger aan de winnende hand is tegen de "terroristen" - zoals hij de gematigde oppositie aanduidt die steun van het Westen geniet. "Wij in Syrië vechten tegen terroristen in het belang van de hele wereld."

Assad heeft de afgelopen jaren ondanks zware internationale druk om af te treden altijd duidelijk gemaakt dat hij zijn positie als president van Syrie niet ter discussie wil stellen. Het veroveren van Aleppo, in vredestijd de tweede stad en het commerciële hart van het land, is daarom voor hem van cruciaal belang.

Het zou betekenen dat de gematigde oppositie waarvan de Europese Unie en de Verenigde Staten sinds het begin van de Syrische revolutie de hoop hebben uitgesproken dat die een rol kunnen spelen in het Syrië van na Assad, feitelijk is teruggedrongen tot het platteland. Jarenlang was Assad niet sterk genoeg om de impasse in Syrië te doorbreken, maar door de steun van Rusland in het afgelopen jaar werd hij de afgelopen maanden in staat gesteld delen van zijn eigen land te heroveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234