Vrijdag 03/02/2023

NieuwsMilieuvervuiling

Clash tussen 3M en Demir lijkt onafwendbaar: chemiereus geeft toe schadelijke stof FBSA in de Schelde te lozen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Beeld © Eric de Mildt
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).Beeld © Eric de Mildt

Na weken van stilte ging 3M dan toch door de knieën. Na een aanmaning van de Milieu-inspectie gaf het chemiebedrijf inzage in wat het produceert en loost. Op die lijst: FBSA, het product dat het illegaal in de Schelde dumpt. 3M probeerde gisteravond die bekentenis nog af te zwakken, wat niet naar de zin was van minister Zuhal Demir. De clash tussen 3M en Demir lijkt daarmee onvermijdelijk.

JM

Met acht kwamen ze vanuit 3M naar de hoorzitting bij de Milieu-inspectie gistermiddag: vier werknemers van 3M, twee advocaten en twee milieuconsulenten. Rebecca Teeters, vicepresident van 3M, vloog voor de gelegenheid zelfs vanuit de Verenigde Staten naar België, al was ze zelf niet bij de meeting. Dik twee uur lang moest 3M tot in detail uitleggen welke giftige stoffen het nu precies produceerde en loosde. Volgens waarnemers overlaadde het chemiebedrijf de Milieu-inspectie met documenten, stellingen en veel technische details.

Het wijst op zenuwachtigheid bij de Amerikaanse multinational. Voor het eerst sinds 3M ervan beschuldigd werd de giftige stof FBSA illegaal in de Schelde te dumpen, gaf het bedrijf nu ook echt toe FBSA te lozen. Het deed dat na een ongeziene actie van de Milieu-inspectie, die er via een aanmaning bij 3M op aandrong alle kaarten op tafel te leggen.

In een perscommuniqué, later op de avond, zette 3M wel nog eens de puntjes op de i. Daarin liet het weten zelf geen FBSA te produceren, maar het moest wel toegeven dat er “FBSA in lage concentraties aanwezig is in het gezuiverde afvalwater van bepaalde productieprocessen”.

Maar door aan te geven dat er wel FBSA in het afvalwater zit, geeft het Amerikaanse chemiebedrijf impliciet een misdrijf toe. Voor FBSA heeft het immers geen lozingsvergunning. Al lijkt zo’n vergunning voor 3M niet nodig. In zijn communicatie gisteravond argumenteerde het chemiebedrijf dat het enkel stoffen moet aangeven waarvoor de wet een limiet voorschrijft. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en ook de provincie Antwerpen is het met die interpretatie niet eens. Eerder al gaven ze aan dat voor elke geloosde stof een lozingsvergunning moet worden aangevraagd. 3M probeert met een onduidelijkheid in de wet wellicht de dans te ontspringen.

3M loost vervuild water in de Schelde.  Beeld Photo News
3M loost vervuild water in de Schelde.Beeld Photo News

Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) reageerde gisteravond bijzonder ontstemd op de reactie van 3M. Via haar woordvoerder liet ze weten niet gediend te zijn “dat 3M ervoor kiest om via de pers zijn versie van de feiten te poneren, terwijl ik van de Omgevingsinspectie verneem dat het bedrijf nog geenszins afdoende antwoorden heeft kunnen geven tijdens de hoorzitting”. Meer zelfs, volgens Demir zou er nog belangrijke informatie ontbreken. “Het lijkt me beter dat het bedrijf die taak eerst ter harte neemt.”

De Milieu-inspectie liet meteen na de reactie van 3M weten dat er vandaag een gecoördineerde handhavingsactie gepland is bij 3M. Daarbij aanwezig: de Milieu-inspectie, afvalstoffenmaatschappij OVAM, milieumaatschappij VMM en het departement Zorg en Gezondheid. Wat daar precies zal gebeuren is niet duidelijk, maar het lijkt er wel op dat de Milieu-inspectie van plan is om maatregelen tegen 3M te treffen. “Een totaal lozingsverbod is zeker een mogelijke maatregel”, zegt een anonieme bron.

Voor de fabriek zou dat grote, economische gevolgen hebben. Aangezien de site in Zwijndrecht haar lozingswater niet intern kan hergebruiken, zou de hele productie stilgelegd moeten worden. Met miljoenen aan omzet die verloren gaan. In die zin is zo’n maatregel voor 3M vele keren erger dan een boete van de Milieu-inspectie, al lijkt dat ook nog steeds een optie.

Het chemiebedrijf zou gisteren meermaals aangetoond hebben hoe belangrijk zijn productiesite is voor de werkgelegenheid in Zwijndrecht. Het is wellicht de verklaring waarom 3M jarenlang bijzonder genereuze voorwaarden gekregen heeft in het toekennen van vergunningen. Vanuit de Milieu-inspectie is er dan weer het besef dat er doortastende acties verwacht worden. Als signaal naar de ongeruste buurtbewoners, maar ook naar andere vervuilende bedrijven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234