Donderdag 29/07/2021

'Clare Short wint haar geloofwaardigheid terug'

De flamboyante Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Clare Short, heeft gisteren ontslag genomen. Short had in de aanloop naar de oorlog in Irak al eens luidkeels met ontslag gedreigd maar ze werd door Tony Blair over de streep gehaald. Blairs toenmalige belofte - dat de VN de wederopbouw van Irak zouden leiden - bestempelt ze nu echter als bedrog. 'Een wijf met kloten', noemt staatssecretaris voor Ontwikkelingsssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) zijn gewezen collega.

Boutmans: "We kennen elkaar vanuit de Europese ontwikkelingssamenwerking. Clare Short is wat je noemt een wijf met kloten. Ik vond haar altijd een bijzonder dynamische vrouw, een bondgenoot ook. We zijn wel vaker samen de strijd aangegaan. We hebben bijvoorbeeld geprobeerd om ontwikkelingssamenwerking wat prominenter in de teksten van de Europese Conventie te krijgen. Want dat komt er nu erg zwak uit."

Net voor de oorlog in Irak had Short al met ontslag gedreigd maar dat weer ingeslikt. Dat kostte haar veel van haar geloofwaardigheid.

Boutmans: "In maart kondigde ze haar ontslag aan en ik heb haar op dat moment persoonlijk gefeliciteerd dat ze opkomt voor de goede zaak. Ze had ook gelijk dat Irak een wingewest zou worden voor Amerikaanse en Britse bedrijven. Ze heeft zich toen echter laten overtuigen door Blair en dat vond ik jammer. Als Short haar woord had gehouden, volgden er misschien nog meer Labour-leden en haalde Blair in het parlement misschien geen meerderheid voor zijn oorlogskoers. Ik was geschokt dat Short op haar woord terugkwam. Maar met haar ontslag wint ze haar geloofwaardigheid terug. Ze meent terecht dat Blair achter haar rug met de Amerikanen de unilaterale bezetting van Irak voltrekt."

Ze maakte zich vaak ook onmogelijk met haar compromisloze stijl en zou later op de week allicht sowieso ontslagen zijn.

"Misschien, maar ik heb steeds goed met haar opgeschoten. We namen vaak gelijksoortige standpunten in. Behalve als het over Kongo ging. Ik vond dat ze toen te eenzijdig de lijn van Rwanda verdedigde."

Hoe valt haar beleid op het vlak van ontwikkelingssamenwerking te omschrijven?

"Ze was een sterke bondgenoot omdat ze streefde naar een moderne ontwikkelingssamenwerking. Ze was een groot voorstander van ongebonden hulp. Ze wilde ontwikkelingssamenwerking niet ten dienste stellen van de diplomatie, laat staan van de militaire logica. Ze was ook een groot voorstander van het multilaterale VN-systeem en had meer dan eens kritiek op de bureaucratie van de Europese ontwikkelingssamenwerking. Ze verdedigde steeds de belangen van de derde wereld." Fabian Lefevere

Clare Short neemt ontslag uit Britse regering uit protest tegen Irak-beleid van Blair

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234