Vrijdag 25/09/2020

CLARA VAN DEN BROEK

Vloed (slot)

"Gebroeders Hagedis!", roepen broermier en zusmier.

"Miertjes!", roepen de Hagedissen. Moedermier denkt dat ze gaat flauwvallen. De gebroeders Hagedis? Hier? Zou vadermier er dan ook...? Ze speurt het hele vlot af, ze ziet vier salamanders en twee hagedissen. Verder wat touwen en wat gestapelde garnalen. Zou vaderm... Nee, ze onderbreekt haar gedachten. Zo mag ze niet denken, want dan gaat ze gek worden. Vadermier is weg. Ze heeft het zelf gezien. Ze heeft gezien dat hij zonk. Hij keek haar wanhopig aan en toen klotste het water over hem heen. Zijzelf en de kindermieren werden opgetild door de golf, maar vadermier werd eronder bedolven. Dat moet ze voor ogen houden. Anders gaat ze tot het einde van haar dagen vadermier hier en daar denken te zien. Dat is voor niemand goed. Ook niet voor de zielenrust van vadermier.

Ondertussen is het vlot van de mieren tegen het grote vlot gedreven. De twee Salamanders binden ze aan elkaar vast. De kindermiertjes springen in de armen van de gebroeders Hagedis. Die maken alvast een rondedansje met hen. Dan helpt een mooie, gifgroene salamander de moedermier op het grote vlot.

"Welkom mevrouw", zegt ze. Het is een vrouwtje.

"Dank je", antwoordt de moedermier.

"Wel heb je daar!" De gebroers Hagedis omhelzen haar nu ook. "En waar is onze vriend de vadermier?"

Moedermier en kindermieren vertellen het verhaal van de regen en de golven en die ene golf die vadermier bedolf. Van het vlot en de dagen en de nachten erna. De gebroeders Hagedis moeten huilen. Heel veel tranen. De kindermieren zitten met grote ogen naar hen te kijken. Ze hebben de gebroeders Hagedis nog nooit zien huilen. Wat gek, om tranen te zien stromen over die ruwe, geschubde huid. Er parelt er zelfs eentje aan een stekel. Moedermier huilt ook. "Mama...", fluisteren de kindermieren om haar te doen ophouden.

"Bladluizenlikeur?", vraagt de Salamander met de diepe stem. "Mierenbier...? Hebt u dat dan?", snikt de moedermier. "Een kleine voorraad weten te strikken. Ongelooflijk wat je allemaal vindt op zee. En kijk, bladluizenmelk voor de kids." "Wat goed", zegt moedermier. "Schenk maar in, dank je."

Ze zet de beker aan haar lippen. En terwijl het vocht door haar mond, keel, en slokdarm glijdt, voelt ze de aanwezigheid van vadermier, het plezier dat hij was, het samenzijn met anderen en met elkaar. "Lekker", zegt ze, "dank u wel".

Ook de kindermiertjes zijn verrukt. Bladluizenmelk, wat is dat lang geleden!

Sinds die dag is het leven van de drie zilvermieren iets makkelijker geworden. Er is nog altijd geen land in zicht. De lucht is grijs en de zee is grijs. Maar ze zijn nu iets minder alleen. Ze zijn samen met de Salamanders en de gebroeders Hagedis. Die weten echt wel van wanten. De miertjes trouwens ook. Broermier en zusmier groeien snel. Ze leren veel bij. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden. Ze denken nog heel vaak aan vadermier, en wensten zo vurig dat hij bij hen was. Maar ze kunnen nu ook andere dingen doen dan alleen maar aan hem denken en wensen wat niet kan. Moedermier zorgt goed voor hen en helpt ook de Salamanders en de Hagedissen bij alle mogelijke taken en klussen op het vlot. Als de dagtaak erop zit, trekt ze zich terug op het kleine mierenvlot, neemt ze een blaadje en een kleine doorn, en schrijft aan een verhaal. Een verhaal van vier mieren. Het begint met een lied:

Er waren eens vier mieren. Param, param, param.

Zilvermier, vaderdier, zilverbier. Param.

Zilver hier, moederdier, zilverzwier. Param.

Zilvermeisje, zilverjongen, zilver in de kam.

De story van het zilvervier, men kent ze overal.

De muziektheatervoorstelling Sommige Dingen (vallen in het water) gaat op 22 september in première bij Bronks. De tekst verschijnt in boekvorm bij uitgeverij Vrijdag, in een bundel met de columns van Roel Verniers, echtgenoot van Clara van den Broek en vorig jaar overleden. Het boek wordt gepresenteerd op 31 augustus in deSingel, tijdens het Theaterfestival. Philip Paquet maakte de illustratie.Dit is het slot van deze reeks.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234