Donderdag 13/05/2021

Klimaatmars

Claim the Climate brengt minstens 65.000 mensen op de been: “Politici, get your shit together”

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

De Belgische klimaatbeweging heeft in Brussel tussen 65.000 en 75.000 mensen op de been gebracht voor de grootste burgermanifestatie sinds de Witte Mars. “Politici en beleidsmakers, luister goed. Hier staan wij en wij zijn niet meer te stoppen. Get your shit together.”

Het is halfeen als een agent zegt: “Tedoeme, en we hebben geen nadars meer.”

Rond het startpunt aan het Noordstation en het einde van de Koning Albert II-Laan heeft zich een eindeloze massa gevormd. Vanuit het station komen berichten over nog meer mensen die geen kant meer opkunnen. “Vrijdag hebben de gele hesjes onze laatste nadars kapotgemaakt”, verduidelijkt de agent. “We dachten dat we ze niet nodig zouden hebben.”

De betoging vertrekt noodgedwongen een kwartier vroeger. Helemaal vooraan, met zijn op een surfplank gemonteerd surfzeil, zwenkt Eric Maryns uit Tervuren voor de stoet uit. “Ik ben mijn hele zaterdag aan het knutselen geweest”, zegt hij. “Ik ben leerkracht, krijg dagelijks vragen over het klimaat. Critici zullen zeggen dat al deze ouders hun kinderen hebben meegebracht. Geloof mij, het is omgekeerd.”

Kindertrein

Op het Rogierplein ontmoet de manifestatie haar eigen staart. Mensen die een manier zoeken om aan het Noordstation te geraken, maar vastzitten. Bij de organisatoren, helemaal vooraan, slaat lichte paniek toe: “We zijn hier niet op voorbereid.”

Anabelle Ledoux woont in het Waalse Gedinne. Ze begon in september te mobiliseren. Het resultaat is een door hun ouders voortgetrokken houten treintje helemaal vol kleuters.

“In geen tijd hadden we een volle autocar, en uiteindelijk werden het er twee”, vertelt Ledoux. “Enkele papa’s hebben samen de wagentjes getimmerd. Meer zo van: ‘Hola, naar Brussel met zo veel kids tegelijk, hoe vermijden we dat we er eentje kwijtraken?’ Op het laatst bedacht iemand: laat ons er een trein op schilderen. En nu is het een statement tegen taksvrije kerosine.”

Het verbrijzelde glas aan een bushokje nabij het Madouplein herinnert aan de veldslag van de gele hesjes twee dagen geleden. Claim the Climate brengt meer dan honderd keer zoveel mensen op de been. In geen tijd zijn voldoende vrijwilligers in roze hesjes gevonden om met linten en armbewegingen autoverkeer en manifestanten te scheiden.

Een agent verwondert zich openlijk. “Duizenden die naar je glimlachen. Raar. Wij hebben in Brussel negenhonderd betogingen per jaar. Die eindigen altijd met de wagentjes van Net Brussel helemaal achteraan. Hier is over het hele traject nog geen papiertje op de grond gevallen.”

Kinderen in staking

De kinderen achter de Gentse Jongeren Klimaatmars, die in oktober al eens een vierdaagse wandeltocht naar Brussel ondernamen, dragen hesjes met hun naam en de leeftijd die ze tegen 2050 hopen te hebben: “43 jaar in 2050" of “47 jaar in 2050".

“Onder kinderen leeft het verhaal van dat Zweedse meisje Greta, veertien jaar oud pas, enorm”, zegt Johanna Vandenbussche (45), mama van Jasser. “Greta maakte onlangs bekend dat ze niet meer naar school gaat. Ze staakt. Ze vindt: als politici niets ondernemen om te voorkomen dat de planeet onleefbaar wordt, wat voor nut heeft het dan om nog iets te studeren? Greta staakt intussen enkel nog op vrijdag en krijgt nu navolging in Nederland en volgens wat ik hoorde ook in Brussel.”

Ook Vandenbussche is leerkracht, en ook zij zou het er in de les graag vaker over hebben. “Als biologen je vertellen dat de mensheid zichzelf met uitsterven bedreigt, dan moet je daar als leerkracht over zwijgen? Ik vind het stuitend dat hier niks over in de eindtermen staat. Wat kan er belangrijker zijn? Ik ben blij dat niemand mij hierover heeft verteld toen ik twaalf was. Ik denk dat mijn mensbeeld heel somber zou zijn geweest.”

“In Engeland heb je nu ook de extinction rebellion-beweging. Laatst hebben ze in Londen zes bruggen bezet. De jongelui laten zich massaal arresteren, gaan over tot collectieve ongehoorzaamheid. Wat maakt het ook uit?”

Glasheldere eisen

Onderweg naar het Jubelpark moet de politie haar cijfers voortdurend bijstellen. Ze houdt het op 65.000, de organisatoren op 75.000 manifestanten. Wie gelijk heeft, doet er voor de slotanalyse niet eens toe: dit is zowat de grootste niet syndicaal aangestuurde betoging sinds de Witte Mars 22 jaar geleden.

Was er na de Witte Mars nog jaren discussie over de werkelijke drijfveren en eisen, dan kan Nicolas Van Nuffel van de Klimaatcoalitie ze in zijn slotspeech niet helderder maken. “Als we de stijging van de temperatuur onder de anderhalf graad kunnen houden, valt de situatie misschien nog om te keren. Boven de anderhalf graad is de situatie onomkeerbaar, zeggen de wetenschappers ons. Tegen 2030 moeten de emissies in de Europese Unie met 55 procent naar beneden. Politici hebben nog twee jaar om te beslissen hoe ze dat gaan doen en tien jaar om het uit te voeren.”

Zanna Vanrenterghem van Claim the Climate staat euforisch op het podium. “We zijn met vijf-en-zeven-tig-duizend! We schrijven geschiedenis. Politici en beleidsmakers, luister goed. Hier staan wij en wij zijn niet meer te stoppen. Get your shit together.

De laatste spreekster is Bo (13) van de Jongeren Klimaatmars. “Toen we in oktober naar Brussel stapten, kregen we allemaal brieven. Een brief raakte mij erg. Van een meisje van zestien. Ze schreef dat ze nu al had besloten dat ze nooit kinderen wil. Heeft iemand van jullie ooit zoiets gedacht?”

Het is al voorbij halfvijf als de laatste manifestanten het stilaan modderige Jubelpark bereiken. Moe en nat. Maar zichtbaar blij hier deel van te hebben uitgemaakt.

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234