Woensdag 13/11/2019

Claes vraagt volledige inzage in dossier-Wathelet

De advocaten van gewezen Navo-secretaris-generaal Willy Claes vroegen gisteren aan het Hof van Cassatie dat het zogenaamde dossier-bis lastens gewezen PSC-minister van Justitie Melchior Wathelet in zijn geheel bij het Agusta/Dassault-dossier zou worden gevoegd. Alleen dan kan hun cliënt een billijk proces krijgen, menen ze, aangezien het Hof momenteel enkel over een aantal geselecteerde stukken uit het dossier-bis beschikt.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De vraag van Claes is zowel politiek als juridisch van belang. Politiek omdat Claes hiermee wil aantonen dat mogelijk niet alleen socialistische partijen in de smeergeldaffaire betrokken zijn. Juridisch omdat de verdediging van Claes aanvoert dat aanklager en beklaagden met gelijke wapens moeten vechten en dus over dezelfde informatie moeten beschikken. Als procureur-generaal weet Eliane Liekendael wellicht meer over het dossier-bis.

Het onderzoek tegen Wathelet werd in de lente van vorig jaar gestart en is in handen van Francis Fischer, de raadsheer bij het Hof van Cassatie die optreedt als onderzoeksmagistraat. In haar repliek argumenteerde Liekendael dat de vraag van de raadsheren van Claes geen zin heeft. Het onderzoek is immers nog niet afgesloten en het is niet eens zeker of de zaak-Wathelet ooit voor de rechtbank zal komen. Trouwens, zei Liekendael, niet ik maak de selectie van de stukken die bij het Agusta/Dassault-dossier worden gevoegd. Daarover oordeelt Fischer.

Meester Jean-Pierre Cot, een van de raadsheren van Claes, toverde nog een andere aap uit zijn mouw. Volgens hem werd het vermoeden van onschuld van zijn cliënt geschaad omdat voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck een (overigens zeer onschuldig en neutraal) voorwoord schreef in het boekje Willygate van Het Laatste Nieuws-journaliste Ann Bats. Een minister die zijn gewezen confrater indirect als een verdachte brandmerkt, schendt dit essentiële mensenrecht, poneerde Cot. Liekendael schoof ook dat argument terzijde. Ze betoogde dat het Hof van Cassatie, gelet op de scheiding der machten, niet het recht heeft de houding van een minister te beoordelen - een minister die bovendien van geen enkel misdrijf wordt verdacht en die zich op het proces niet kan verdedigen. Ze noemde het door Cot opgeworpen bezwaar "onnuttig" en "onmogelijk". Of Claes het slachtoffer werd van een "extreme mediatisering", zoals zijn advocaten beweren, liet Liekendael in het midden. "Werden hier de limieten van de persvrijheid overschreden? Ieder zijn mening", zei de procureur-generaal, die zich afvroeg hoe het Hof trouwens zou kunnen vaststellen of er sprake was van "extreme mediatisering".

Advocaat-generaal Jean du Jardin relativeerde de vermeende blunder die de Luikse onderzoeksrechter Prignon zou hebben gemaakt bij de ondervraging van Serge Dassault in Parijs. Volgens de advocaten van de Franse topindustrieel moet die ondervraging - en dus ook alle andere onderzoeksdaden die eruit voortvloeien - nietig verklaard worden. Dassault werd als getuige en onder eed verhoord, terwijl Prignon hem mogelijk toen al als verdachte beschouwde. Het is een elementaire vuistregel dat niemand in een strafonderzoek verplicht kan worden zichzelf te incrimineren. Maar volgens Du Jardin is er niets aan de hand. Hij stelde dat het heel gewoon en gebruikelijk is dat een getuige in de loop van het onderzoek een verdachte wordt. Het is juist dat zakenadvocaat Fons Puelinckx, voor de bewuste ondervraging, voor Dassault bezwarende verklaringen had afgelegd. Maar die elementen waren onvoldoende om Dassault in dat stadium in beschuldiging te stellen, meende de advocaat-generaal. Kortom, de rogatoire commissie naar Parijs verliep volgens hem volledig legaal en correct.

Meester Olivier Schnerb, een raadsman van de Franse vliegtuigconstructeur, protesteerde tegen het feit dat er voortdurend over de zaak Agusta/Dassault gesproken wordt. Voor Agusta stelt zich geen probleem, zei hij, want er staat geen meneer Agusta terecht. Voor Serge Dassault, die zijn naam en zijn eer wil verdedigen, is het minder leuk. De advocaat stelde daarom voor om voortaan te spreken over de zaak-Carapace, de naam van het elektronische afweersysteem dat Dassault leverde voor de Belgische F16-gevechtsvliegtuigen. (GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234