Vrijdag 23/04/2021

Citytrip in Brussel (slot): Het aziatisch subcontinentDe zintuiglijke genoegens van India

In Brussel laten diverse culturen en nationaliteiten hun sporen na, maar in tegenstelling tot de Magrebijnse of Chinese leidt de Indiase gemeenschap in ons land een eerder teruggetrokken bestaan. Talrijker zijn de Pakistani en Bengalen die het nightshopleven domineren, maar veel couleur locale is daar, op de obligate samosa's of gevulde bladerdeegdriehoekjes na, niet te vinden. Voor een tandoori of chai is men aangewezen op de restaurants en snackbars in de metropool. Maar de beste, en tevens zaligste onderdompeling in de Indiase cultuur, is een authentieke ayurvedische massage, die lichaam en geest in vervoering brengt. door Nica Broucke

In tegenstelling tot een stad als Londen bestaat er in Brussel geen Little India of Banglatown. De meeste winkels waar producten uit India (gemakshalve rekenen we daar ook Pakistan en Bangladesh bij, beide maakten tot in 1947 deel uit van het land van de dal en de curry) worden verkocht, liggen verspreid over de stad. De ayurvedische massage aan het einde van deze exotische verkenningstocht in Brussel is dan ook een welkome afsluiter van deze laatste citytrip.

l Indiaas winkelen

Tijdens onze zoektocht naar het Magrebijnse Brussel (DM 28/7) stuitten we op Aneela Boutique (Brabantstraat 194, Schaarbeek). Dat kleine, volgestouwde, winkeltje verkoopt schitterende - u moet wel van kitsh houden! - Indiase kleren en juwelen in klatergoud en strass voor een habbekrats. De donkerbruine teensandalen die in de jaren zestig en zeventig populair waren bij de hippiepopulatie zijn hier nog verkrijgbaar voor 15 euro per paar. Betreden op eigen risico, want ook de zool is 100 procent leder en dus spiegelglad. Snoezig zijn de driedelige, geborduurde pakjes voor kleine maharadja's (vanaf 22 euro) en de gouden schoentjes met hakjes (15 euro per paar) die mooi gaan bij de rinkelende gouden armbandjes (2,5 euro voor een setje) voor kleine prinsessen. Vrouwen die graag (uit)blinken of trouwplannen hebben, kunnen een opvallend juwelenset in strass (ring, armband, oorbellen en halsketting) verwerven voor 85 euro.

Tandoori Land (Lang Levenstraat 35) is een Indiase snackbar met een piepkleine afdeling Indiase producten als curry's en andere kruiden, wierook en ook - jawel - 'ayurvedische' kruidencrème en tandpasta (6 euro de tube).

De enige echte Indiase supermarkt in Brussel is de Ideal Cash & Carry van de gebroeders Jamil in Molenbeek (Gentsesteenweg 33, tel. 02/203.22.05). In de zaak vind je de befaamde, geparfumeerde Tiger Super Basmati rijst: topkwaliteit voor 17 euro (per 5 kilo). Daarnaast rekken vol Indiase voorverpakte kruiden, pickles, chutneys, curry's, masala's enz. en diverse soorten linzen, een van de basisingrediënten van de Indiase keuken. Ook nan (Indiaas brood) en chapati's (flinterdunne, krokante pannenkoekjes) ontbreken niet. "Rechtstreeks uit Engeland ingevoerd", zegt de verkoper in een traditionele crèmekleurige katoenen tuniek en wijde broek.

In een vitrinekastje aan de toonbank merk ik schalen met gekleurde, aardappelvormige deegbolletjes en andere exotische koekjes op. "Pakistaanse desserthapjes", zegt de verkoper. "Er zijn ook zoute koekjes, voor bij het aperitief." Uit het rek met verse groenten neemt hij vervolgens een imposant stekelige felgroene 'karela' en een kluwen op zeer lang uitgerokken courgettes lijkende 'drum-sticks'. Het zijn de vreemdste groenten die ik ooit zag en ik heb op de vorige citytrips toch al een en ander zien passeren. "Je hebt geluk dat je vandaag bent gekomen", gaat de verkoper verder. "Er is net een lading - straight from Pakistan - mango's binnen." Ze zijn kleiner dan de soorten die in de gewone supermarkt liggen en hebben meer smaak.

Het is hier in deze winkel, dat de veelal Pakistaanse uitbaters van de talrijke nachtwinkels die de hoofdstad rijk is, nieuws van het thuisfront komen vergaren: een Pakistaanse krant, made in Londen, wordt elke dag verkocht, naast de Punjabi Weekly en natuurlijk ook The Cricketer, een tijdschrift over India's populairste sport. De selectie schoonheidsproducten is beperkt: "Typisch Indiaas is deze Amir's Kolonji Oil (9 euro)", zegt de verkoper, "een olie op basis van zwarte zaadjes, die zowel als voedingssupplement als massageolie gebruikt kan worden."

De prachtige, kleurrijke zijden sari's die Indiase vrouwen zo sierlijk om hun lichaam kunnen wikkelen zijn bij ons ook in trek om het interieur mee te verfraaien. Je vindt een mooie en uitgebreide keuze bij Le Chien du Chien (Kolenkade 50, tel. 02/414.84.00) aan het kanaal. De winkel, het exotische zusje van Les Tissus du Chien Vert, heeft een hele verdieping met Indiase stoffen en er werd zelfs een aparte, feeërieke sarizaal ingericht, waar de bonte met gouddraad bewerkte zijde van het plafond lijkt te vallen (vanaf 10 euro per meter).

In de Marollen zijn enkele zaken gespecialiseerd in Indiase, artisanaal vervaardigde meubelen: Nuhr-Nebi (Hoogstraat 20 en 23, tel. 0475/79.27.07, open van donderdag tot en met zondag, van 11 tot 18 uur) koopt ze rechtstreeks in Azië. Gesculpteerde kasten in teak en palissanderhout, houten bijzettafeltjes met metaalbeslag, spiegels, buffetkasten... Daarnaast ook verlichting, decoratieartikelen en aardewerk. Reken voor een gemiddeld grote kast op 500 euro en voor een (zeer) grote, koperen lantaarn op 80. Er zijn koopjes te doen, want Nuhr-Nebi sluit de winkel in de Blaesstraat 25.

Bij Rambagh (Hoogstraat 64, tel. 02/502.25.20, open elke dag ook op zondag van 10 tot 18.30 uur) kom je in een 1.500 m2 grote 'tuin der dromen' (de vertaling van Rambagh) terecht. De sfeervolle winkel, een bijhuis van het Franse Maison Coloniale, is gespecialiseerd in interieurobjecten van Chinese, Indonesische, Japanse en Indiase origine: van wierook (een pakje met sandalhout kost 2,5 euro), kleine, metalen Shiva-beeldjes (vanaf 10 euro) tot antieke, rijk bewerkte deuren en meubelen. Het merendeel van het Indiaas aanbod is nieuw, zij het dat de meubels in Jaipur (Rajasthan) volgens de traditie werden vervaardigd of beter: gesculpteerd en meteen van een 'oud' aandoend patinelaagje werden voorzien. Hier staat mijn droombed: een baldakijn in lichte, massieve teak, met de hand gesculpteerd en met een hemel in riet. Het unieke, echt antieke stuk kost evenwel 3.480 euro - slik. Dromen kost vooralsnog niets en daar krijg je in Rambagh alle ruimte voor.

l het licht gezien

Typisch voor de Indiase keuken zijn curry's, masala's (kruidenmengeling), tandoori (in tandoorikruiden en yoghurt gemarineerde gerechten die vervolgens in een kleioven worden gebakken) en dal (linzen).

Brussel telt een twintigtal Indiase restaurants en snacks, waarvan het oudste, bekendste en beruchtste de Shamrock is (Jules van Praetstraat 29, tel. 02/511.49.89). Al van in de jaren 1980, lang voor deze straat vlak bij het Sint-Goriksplein werd ingepalmd door branché cafés en restaurantjes is de Shamrock een instituut, niet het minst vanwege de lichtjes gestoorde patron. Al naargelang de versies fungeerde hij ooit als minister van Onderwijs in Pakistan, was hij een miskend componist, dan wel een persoonlijke vriend van sitarspeler Ravi Shankar. Los daarvan was de keuken in dit schaars verlichte, ietwat morsige eethuis uitstekend en velen lieten zich hier voor het eerst inwijden in de smaken en geuren van India. Helaas stootte ik er bij mijn onderzoek naar culinair India op het bordje 'fermé s.v.p.' (sic). Mister Shamrock is al enkele maanden met de noorderzon verdwenen en het telefoonnummer is niet langer toegekend. Het laatste wat van de kleurrijke baas werd gehoord, is dat hij 'het goddelijke licht' heeft gezien. Mogelijk werd het restaurant 'weggeconcurreerd' door het tegenoverliggende, bij het jonge volkje veel populairdere Indus Valley (Sint-Goriksplein 37, tel. 02/512.63.89), waar het kader gezellig en netjes is en men bij mooi weer op het terras kan zitten. Ook de prijzen vallen er erg mee: een royale portie tandoori-kip kost 14,50 euro. Voor vegetariërs is er een gemengde curry voor 8,50 euro. Indien te pikant: blussen met dahi raita, een yoghurtsausje (2 euro). Alle gerechten kunnen mee naar huis genomen worden.

Een druk bezochte take-away, in de volksmond 'Eatitere or eatitatome?' (Eat it here or eat it at home?) is het bovengenoemde Tandoori Land (Lang Levenstraat 35, Elsene). Buntie Food & Snack Bar (Spoormakersstraat 48, tel. 513.18.03) ziet er niet uit, maar de pruttelende gerechten in de etalage zijn, de prijs in acht genomen, behoorlijk: dal (4 euro), kip tikka (gemarineerd in look, yoghurt en masala) kost 5 euro. In tijden van grote hitte is een glas lassi (1,75 euro), met water en zout aangelengde yoghurt een prima dorstlesser. Proef ook de chai: thee met melk en kardamomzaadjes.

Tegenover de Pakistaanse Buntie bevindt zich Les Feux de Bengale (Spoormakersstraat 69, tel. 02/513.51.63), een Indiër waar je onder een tent in een nieuw oud-Indiaas decor in Victoriaanse stijl tandoori en pittige vegetarische gerechten kunt eten zonder gepeperde rekening. Wie het echt in stijl wil, moet naar La Porte des Indes (Louizalaan 455, tel. 02/647.86.51) met een verfijnde keuken en een ruime keuze vegetarische menu's: de haute cuisine van Chef Rajesh Dalaya kan vanaf 10 euro worden gedegusteerd (lunch), maar reken voor een gemiddelde maaltijd toch op zo'n 50 euro per persoon.

Heerlijk ayurvedisch

Peter Paul John leerde de kneepjes van de ayurveda, een holistische geneeswijze die zo'n 5.000 jaar geleden in India is ontstaan en de mens in relatie tot zijn omgeving beschouwt, van zijn vader, die het op zijn beurt van zijn vader kreeg overgeleverd. Hij vervolmaakte zich in Kerala, waar enkele befaamde instituten zijn gevestigd. Het woord 'ayurveda' komt uit het Sanskriet en betekent 'de kennis (veda) van het leven (ayur)'. Bij de behandeling wordt gebruikgemaakt van kruiden, mineralen, voeding, yoga en massage. Dat laatste is Johns specialiteit. Hij werkte een tijdje in het Antwerpse Man_Chi (IJzeren Waag, 11) en opende toen met zijn vrouw Anne Severyns zijn eigen ayurvedam in Brussel (Vlaamse Steenweg 138). In de behandelingsruimte in de mooi gerenoveerde witte achttiende-eeuwse woning, die er van buitenaf zeer bescheiden uitziet, word ik verzocht me van alle kleren te ontdoen en plaats te nemen op de massagetafel. Op de achtergrond klinkt rustige, Indiase muziek. Peter Paul John zal me een 'kizhi'-behandeling van maar liefst 90 minuten (75 euro), gecombineerd met een 'herbal facial' (25 euro) geven. Ik verberg de gêne over mijn naaktheid en besluit me helemaal aan zijn kennis en kunde over te leveren. De massage wordt uitgevoerd met een verwarmde katoenen baal die met hete kruidenbladerenis gevuld. Vooraleer elk lichaamsdeel van top tot teen, stuk voor stuk met de bundel wordt getamponneerd, geeft John een niet al te krachtige massage met olie waarbij hij de zenuwbanen van het lichaam volgt. Het doel is de bloedcirculatie te verbeteren, de vermoeidheid te verminderen en 'slechte' energie vrij te laten.

Ik voel me heerlijk ontspannen: de rest van de wereld kan me gestolen worden. Mijn gezicht krijgt een kruidenmasker. Het trekt een beetje, maar dat komt vermoedelijk door het rode sandalpoeder dat de huidvernieuwing stimuleert. Een gezichtsmassage met olie en een crème volgen. De negentig minuten zijn sneller voorbij dan me lief is en ik ben nog een beetje groggy wanneer ik aangekleed aan tafel zit bij de kop thee die Anne Severyns me aanbiedt. Als een herboren christen (of beter: krishna) huppel ik de deur uit. Op straat roept iemand me na: "U bent werkelijk heel mooi, madame." In de achteruitkijkspiegel van de auto zie ik wat de jongeman bedoelde. Mijn gezicht dat nog steeds een gelukzalige grijns vertoont, is knaloranje, alsof ik net overdadig een potje bruinen-zonder-zon heb gehanteerd... Gelukkig kan die onnatuurlijk oranje teint met water worden weggespoeld. Maar de welddadige effecten van de ayurvedische behandeling blijven nog dagenlang voelbaar. Rejuvenatie heet zoiets in ayurvedatermen.

INFO Ayurvedam, Vlaamse Steenweg 138, 1000 Brussel, 02/217.95.93 of 0486/16.91.63, www.ayurvedam.be. Gesloten wegens vakantie tot en met 22 augustus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234