Zaterdag 16/01/2021

Circus Ronaldo

Bourla, Antwerpen

Circus in een schouwburg? Het Toneelhuis opent er graag het jaar 2000 mee. Twee weken lang slaat Circus Ronaldo zijn tenten op in de Bourla. Ongebruikelijk misschien, maar niet onlogisch, omdat theater en circus een gemeenschappelijke voorvader hebben: de Italiaanse commedia dell'arte-traditie. De broers Danny en David Ronaldo verwijzen trouwens vaak naar deze rondtrekkende 'komedianten' die van vele markten thuis waren. Ook in hun circus staan humor en poëzie centraal. "Theater is het zeker niet, daarvoor is Circus Ronaldo te veel circus. Maar circus is het ook niet helemaal, want daarvoor is het te veel theater," zeggen ze zelf. Als Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen vinden ze hiermee aansluiting bij de internationale revival van het circus en het circustheater. Speciaal voor de Bourla halen ze de marionetten uit hun familieverleden van stal.

Circus Ronaldo speelt van dinsdag 4 tot en met zaterdag 15 januari in de Bourla, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen. Op dinsdag en van donderdag tot zaterdag telkens om 20 uur, op woensdag om 15 uur. Kaarten 200 tot 600 frank (4,95 tot 14,87 euro). Reserveren op tel. 03/224.88.44.

3X Elvis Peeters

Theater Malpertuis, Tielt

Het project '3X Elvis Peeters' is voor Vlaanderen uniek. Drie verschillende teksten van een hedendaags Nederlandstalig schrijver worden gebundeld in één avondvullende theatervoorstelling. De gelukkige is Elvis Peeters. Aanvankelijk bekend als zanger van de rockgroep Aroma di Amore, profileerde Peeters zich meer als auteur. Weerkerend thema in zijn werk is de relatie tussen man en vrouw en de hiermee gepaard gaande eenzaamheid. Zijn sobere, poëtische taal heeft een suggestieve kracht die uitstekend bij theater past. De Bloedgroep, het huisensemble van Theater Malpertuis, speelt één toneelstuk en twee prozateksten van zijn hand. 'Vier Mannen' wordt door de Australiër Richard Murphet geregisseerd, 'Spa' en 'Hondenspel' door de Nederlandse Alexandra Koch. Acteurs zijn Sam Bogaerts, Steve De Schepper, Jurgen Delnaet, Monika Dumon, Jobst Schnibbe, Tania Van der Sanden en Wouter Van Lierde.

3X Elvis Peeters door de Bloedgroep. Première op vrijdag 7 januari om 20 uur in Theater Malpertuis, Stationstraat 25, 8700 Tielt. Ook op zaterdag 8 januari. Kaarten 250 tot 400 frank (6,20 tot 9,92 euro). Reserveren op tel. 051/40.62.90. Nadien op tournee.

Lieve Arthur

Cinema Tokio, Antwerpen

Sinds het met de Grote Theaterfestivalprijs gelauwerde 'My Dinner with André' zijn Damiaan De Schrijver en Peter Van den Eede zo goed als onafscheidelijk. Nadien maakten ze bij Cie de Koe 'Het jachtgezelschap', en met 'Lieve Arthur' staat alweer een nieuwe productie van hen voor de deur. Ditmaal fungeert Het Toneelhuis als gastheer. Kristin Arras, Camilia Blereau en Peggy De Landtsheer, drie actrices die voorheen verbonden waren aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS), vertolken drie zussen in 'Lieve Arthur' (1976), een televisiespel van de Nederlandse schrijfster Judith Herzberg. Een van de zussen is lang in Afrika geweest met haar man Arthur. Die is nu dood en daarom is zij teruggekomen. 'Lieve Arthur' werd eerder gespeeld door tg. STAN en Dito'Dito als onderdeel van de reeks 'Kleine Bezetting' in 1994.

Lieve Arthur door Het Toneelhuis. Première op vrijdag 7 januari om 20 uur in Cinema Tokio, Verlatstraat 20-22, 2000 Antwerpen. Ook op 8 januari om 20 uur en 9 januari om 15 uur. Kaarten 200 tot 350 frank (4,95 tot 8,67 euro). Reserveren op tel. 03/224.88.44. Nadien op tournee.

Bouche B.

Theater Zuidpool, Antwerpen

De Spanjaard Pedro Almodóvar is vooral bekend als cineast, maar heeft ook een theaterverleden als lid van de groep Los Galiardos. Begin jaren tachtig schreef hij wekelijks een krantencolumn waarin hij ene Patty Diphusa opvoerde, een internationale pornoster die de lezer vertelde over haar leven en over haar zoektocht naar de Ideale Man. Acteur Jan Steen, sinds jaar en dag een bewonderaar van Almodóvar, zag in deze "geestige en ontroerende verhalen" het geknipte materiaal voor een theatermonoloog. 'Bouche B.' is meteen zijn debuut als regisseur. De rol van deze typische Almodóvar-vrouw wordt vertolkt door Marijke Pinoy, tegenspeelster van Steen in de succesrijke Zuidpoolproducties 'De soldaat-facteur en Rachel' en 'De drumleraar'.

Bouche B. door Theater Zuidpool. Première op zaterdag 8 januari om 20 uur in Theater Zuidpool, Lange Noordstraat 11, 2000 Antwerpen. Voorstellingen tot 29 januari, telkens van woensdag tot en met zaterdag om 20 uur. Kaarten 300 en 400 frank (7,44 en 9,92 euro). Reserveren op tel. 03/231.57.58. Nadien op tournee.

Needcompany's King Lear

Lunatheater, Brussel

Samen met de jonge leeuwen van Dood Paard is Jan Lauwers momenteel de regelmatigste Shakespeare-interpretator in de Lage Landen. Eerder ensceneerde hij 'Julius Caesar' (1990), 'Antonius und Kleopatra' (1992) en 'Needcompany's Macbeth' (1996). Nu is het de beurt aan 'Needcompany's King Lear'. Het verhaal van de koning die afstand wil doen van zijn macht maar daar niet toe in staat blijkt, noemt Lauwers het "onbehaaglijkste" toneelstuk van Shakespeare. "Hij was niet geïnteresseerd in psychologie, special effects, politieke correctheid of historische accuratesse", zegt Lauwers. "Hij manifesteert zich hier meer dan ooit als universeel en hedendaags kunstenaar die vorm en materie laat vechten met de inhoud om tot een andere betekenis te komen." Tom Jansen speelt King Lear. Ook Dirk Roofthooft en de vaste acteurs- en danskern van Needcompany zijn present. Carlotta Sagna tekent voor de choreografie.

Needcompany's King Lear door Jan Lauwers & Needcompany. Première op dinsdag 11 januari om 20.30 uur in het Lunatheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Voorstellingen tot en met zaterdag 15 januari. Kaarten 300 en 480 frank (7,44 en 11,90 euro). Reserveren: 02/201.59.59. Nadien op tournee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234