Woensdag 08/04/2020

Catalonië

Circus Puigdemont blijft nog even in ons land

Puigdemont is nog niet van plan om zijn ballingschap in België op te geven.Beeld REUTERS

De weigering van Carles Puigdemont om zich vandaag bij het Spaanse gerecht aan te bieden, houdt de druk op onze regering hoog. Premier Michel slooft zich uit om een diplomatiek incident in te dijken, maar mogelijk volgt vandaag al een uitleveringsbevel vanuit Madrid. En wat dan?

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is nog niet van plan om zijn ballingschap op te geven. Toen hij dinsdag op zijn persconferentie uitlegde dat hij niet naar Brussel kwam om asiel aan te vragen bij zijn vrienden van de N-VA, maar wel om in de hoofdstad van Europa de Catalaanse kwestie op de agenda te zetten, ging een zucht van opluchting door de regering-Michel.

Meteen doorbrak de premier zijn stilzwijgen met de mededeling dat Puigdemont het recht heeft om zich vrij te bewegen binnen de Schengenzone. Ook meldde hij dat de diplomatieke contacten met Spanje op peil werden gehouden en dat dialoog de beste manier is om een crisis op te lossen.

Geen vertrouwen

Maar de dag was nog niet om, of er kwam al een mededeling van het Spaanse gerecht dat de van rebellie en fraude betichte Catalaanse ministers zich op donderdag om 9 uur in Madrid moeten aanmelden. Twee regeringsleden pakten hun koffers, maar Puigdemont liet bij monde van zijn West-Vlaamse advocaat Paul Bekaert weten dat hij in België blijft en hier wenst verhoord te worden. Hij heeft geen vertrouwen in de onafhankelijkheid van het Spaanse gerecht, liet hij dinsdag blijken.

Daarin wordt hij bijgetreden door de N-VA. Staatssecretaris Theo Francken suggereerde dat afgelopen weekend, tot afgrijzen van de rest van de regering. Ondervoorzitter Sander Loones liet dat dinsdag ook nog eens blijken en voorzitter Bart De Wever noemde Puigdemont een vriend. "En vrienden laat ik niet in de steek."

Op zich zijn die uitspraken niet problematisch, omdat De Wever voor zijn partij spreekt en niet voor de regering. Maar in Spanje en in Franstalig België - waar de oppositie Michel graag neerzet als een speelbal van de N-VA - werden ze alweer gretig uitvergroot. Het leidde tot een woedende uithaal van MR-voorzitter Chastel naar PS-voorzitter Di Rupo, die had verklaard dat België zich op internationaal niveau belachelijk laat maken door de N-VA.

Buiten schot

Het toont hoe groot de nervositeit is in het kamp van de premier, want deze saga is nog niet afgelopen. Gezien Puigdemont straks niet naar Madrid gaat, kondigt Spanje mogelijk vandaag al een Europees aanhoudingsbevel af. Daarmee belandt de zaak in een juridische fase, waarin meester Bekaert ofwel verzet aantekent of alsnog asiel aanvraagt voor Puigdemont. 

In beide gevallen blijft de regering nog even buiten schot, omdat de beoordeling bij een rechter of het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen ligt. "Maar als asiel niet mogelijk is en Puigdemont moet uitgeleverd worden, wordt dit wél een politieke kwestie. Dan moet de minister van Justitie en bijgevolg de regering beslissen. En niet uitleveren is behoorlijk ongezien tussen EU-landen. Wat gaat de N-VA dan laten primeren? De vriendschappen van De Wever of het internationale imago van België?", aldus een regeringsbron. 

Conclusie: dan wordt het weer schipperen voor Michel. Bij N-VA ontkennen ze dat er een probleem is binnen de regering. Michel sloofde zich de jongste dagen - vanop zijn vakantieadres in Frankrijk - uit om verdere diplomatieke schade te vermijden. Meermaals hing hij met Rajoy aan de lijn om de positie van België te verduidelijken, na de uitspraken van Francken en de vlucht van Puigdemont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234