Vrijdag 23/04/2021

'Circus Mahy ideaal om Gentse stadsbibliotheek in onder te brengen'

Tijdens een druk bijgewoond debat over de toekomst van het circus Mahy gisteren in de Vooruit, zijn een aantal opvallende nieuwe denkpistes naar voren geschoven. Zo werd het idee gelanceerd om de stadsbibliotheek in het circus onder te brengen of de site om te vormen tot een grote publieke ruimte met groenzone. Alles zal echter afhangen van de financiële haalbaarheid van die plannen.

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Deze maand nog hoopt het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf de aankoop van het stenen circus Mahy in de Lammerstraat (vlak bij de Vooruit) rond te hebben. Dat merkwaardige gebouw staat sinds 1978 te verkrotten en is al decennialang een schandvlek in de Gentse binnenstad. Gezien de slechte staat van het pand verkondigde het Stadsontwikkelingsbedrijf begin september dat er weinig anders opzat dan het gebouw te slopen. Al snel barstte in Gent de discussie los over de toekomst van het circus met als voorlopig eindpunt het debat gisteren in Vooruit tijdens de dag van de architectuur.

Ingenieur-architect Pieter 't Jonck gaf in zijn inleiding meteen aan waarover de discussie moest gaan. Niet over de eventuele sloop of restauratie van het gebouw, wel over de invulling van de site. "Wie hoopt dat het circusgebouw ooit hersteld zal worden in al zijn glorie, is eraan voor de moeite. Zoals het er nu uitziet, kun je het circus immers moeilijk een andere functie geven. We moeten ons afvragen hoeveel al die heimwee waard is, als er geen nuttige bestemming voor het circus is."

Zijn collega-architect Eddy van Zieleghem riep eveneens op om de emotie van de feiten te scheiden in het debat. Hij lanceerde meteen enkele ideeën over de mogelijke invulling van de site. "We moeten erkennen dat het gebouw geen bouwfysische kwaliteiten meer heeft. De vraag om er een polyvalente zaal van te maken is volgens mij een overbodige vraag. In Gent zijn er al zalen genoeg, en niemand is gebaat bij overlapping. Het circus zou wel een ideale plek zijn om de stadsbibliotheek in onder te brengen. Zowel het administratief centrum aan het Zuid als de bibliotheek kampen immers met plaatsgebrek, dus kan de site van het circus daar een oplossing bieden."

Een idee waar de Gentse burgemeester Frank Beke (SP.A) wel voor te vinden was. "Dat lijkt me inderdaad een interessante denkpiste", zo reageerde hij op het voorstel. "Alleszins beter dan een culturele bestemming te geven aan het gebouw aangezien Gent qua culturele infrastructuur goed voorzien is. Het is mijns inziens beter de budgetten te verdelen over de bestaande culturele zalen dan die nog meer te versnipperen." Beke bleek gisteren evenmin een voorstander van de renovatie van het circus. "Het gebouw heeft zeker een waarde, al zou ik die eerder mythisch noemen. Zoals het er nu bijstaat, is het vanuit verschillende hoeken in Gent een ronduit lelijk gebouw, maar dan wel een gebouw op een zeer interessante locatie. Zeker als het Muziekforum er ooit komt."

Eric Balliu, architect en docent aan het departement architectuur van de Hogeschool Gent, presenteerde tijdens het debat zijn persoonlijke visie op de site. Via een aantal dia's ontvouwde hij het idee om er een grote publieke zone in te richten die refereert aan het voormalige wintercircus. "Je zou de contouren van de rotonde van het circus kunnen behouden en er een soort openluchtarena van maken", aldus Balliu. "Plaats enkele spanten waarover zeilen getrokken kunnen worden, en je hebt in geen tijd een circustent. Koppel er nog een parkje aan en je hebt een schitterende publieke zone." Schepen van Openbare Werken en hoofd van het Stadsontwikkelingsbedrijf Geert Versnick (VLD) hoorde de plannen aan en maakte meteen duidelijk dat de toekomst van het circus ook een financiële kant heeft: "Op zich ben ik geen tegenstander van een publieke ruimte, maar dan moet de stad Gent wel voor de kosten van de onteigening, de sanering van de vervuilde bodem en de heraanleg opdraaien. Geld dat de stad momenteel niet heeft." Versnick is daarom voorstander om samen met een private partner de site aan te pakken. "In dat geval is de kostprijs die de stad draagt veel lager. Door het feit dat de stad een partner is in het project zijn er ook garanties dat er een kwalitatieve invulling komt van de site."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234