Zondag 13/06/2021

Stakende cipiers

Cipiersstaking krijgt communautair geurtje

Vakbondslui bieden iemand van het kabinet-Geens hun excuses aan voor de schade. Beeld
Vakbondslui bieden iemand van het kabinet-Geens hun excuses aan voor de schade.

Komt het tot een breuk tussen de Nederlandstalige en Franstalige cipiersbonden? In het noorden van het land wilden ze desnoods alleen hun handtekening zetten onder het voorstel van Geens. Dat gebeurde echter niet, en dus wordt er vandaag weer gepraat.

Niemand wil het. Noch de vakbonden, noch de gevangenisdirecteurs, noch justitieminister Koen Geens (CD&V). Telkens benadrukken ze dat het sociaal conflict in de gevangenissen niet communautair gelezen moet worden. Toch zijn de tegenstellingen tussen noord en zuid sinds gisteren alleen maar groter geworden.

Terwijl de Franstalige vakbonden elke hervorming van Geens van de hand wijzen, kunnen de Nederlandstaligen daar best mee leven. "Desnoods gaan we verder zonder onze Franstalige collega's", zei Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV gisteren in aanloop naar een nieuw overleg. Gino Hoppe van de socialistische bond ACOD zat op dezelfde lijn: "Het zou niet goed zijn voor het land, maar ook wij maken dezelfde overweging."

Een gelijkaardige breuklijn tekent zich af tussen de gevangenisdirecteurs. De Vlaamse directeurs stuurden woensdag een open brief om de wantoestanden veroorzaakt door de staking aan te klagen. Hun Franstalige collega's reageerden gisteren door hun expliciete steun aan de cipiers uit te drukken.

Dag 25

In die context ondernam Geens een nieuwe onderhandelingspoging om een einde te maken aan het sociaal conflict. Een akkoord werd niet gevonden, en dus gaat de staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen vandaag zijn 25ste dag in. Om 16 uur wordt opnieuw voort gepraat.

In principe is een akkoord van één vakbond genoeg voor Geens om door te zetten met zijn hervormingen. Toch huivert de minister voor zo'n scenario. "We willen een oplossing voor het hele land", liet zijn woordvoerster Sieghild Lacoere weten. Bovendien, als de Nederlandstaligen alleen tekenen, is de staking, die zich situeert in de Franstalige en Brusselse gevangenissen, niet van de baan.

Ook bij de bonden kwam het niet tot een schisma. De Nederlandstalige bonden maakten zich aan de onderhandelingstafel kwaad om een heel andere zaak: de open brief van de Vlaamse gevangenisdirecteurs. Het feit dat die in één adem hadden gepleit voor minimale dienstverlening zette kwaad bloed.

"De timing is ongehoord", zegt Dudal. "Net nu we in volle onderhandeling zitten, lappen ze ons dit. We vragen dat de minister hen terechtwijst. Er moet een duidelijk signaal komen." De demarche verrast. Mogelijk moest die de aandacht afleiden van de communautaire tegenstellingen, of was het een stukje theater om de prijs op te drijven. Wat er ook van zij, de vergadering werd na een korte opschorting hervat.

'Nieuwe manier van werken'

Geens deed nochtans opnieuw een inspanning. Hij beloofde dat er 75 extra personeelsleden worden aangenomen, bovenop de 405 die al eerder waren toegezegd. Hij vroeg en kreeg gisterochtend daarvoor het fiat van de regeringspartners. De aanwervingen kosten de staat 3 miljoen euro.

Of het de Franstalige bonden overtuigt, is maar de vraag. Die willen nog altijd niet weten van de "nieuwe manier van werken" die Geens wil invoeren. Onder meer het shiftensysteem, waarbij er dag en nacht zowat evenveel cipiers aanwezig moeten zijn, wordt omgevormd tot een meer efficiënte uurregeling. Het verlies aan premies voor avond- en nachtwerk wordt gecompenseerd door het invoeren van de 'flexpremie' zodat de cipiers geen loonverlies lijden. Ook de Nederlandstalige bonden eisten gisteravond harde garanties voor de extra aanwervingen en de toekenning van de premies.

Geens maakte nog een extra opening: elke gevangenis zou zelf kunnen beslissen of die "nieuwe manier van werken" wordt ingevoerd of niet. Keerzijde daarvan is dat de personeelsbesparingen voor 2017 en 2018 wél worden doorgevoerd, wat de werklast allicht nog zal doen toenemen. Zonder meer efficiëntie zijn die besparingen niet haalbaar, geven de Nederlandstalige bonden aan.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijft voort onderhandelen. Beeld BELGA
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijft voort onderhandelen.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234