Zaterdag 19/06/2021

Video

Cipiersbonden komen tot voorakkoord, maar staken voort

Na de tiende vergadering hebben minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de cipiersvakbonden hebben een ontwerptekst klaar. De Franstalige bonden leggen de tekst pas maandag voor aan hun achterban, maar zullen hem niet verdedigen. De staking duurt zeker nog tot maandag.

"Dit is geen ontwerpakkoord", benadrukt Laurence Clamar van de christelijke vakbond CSC. "De minister heeft een tekst opgesteld, omdat verder onderhandelen blijkbaar geen zin meer had."

Concreet stelt Geens voor om in totaal zo'n 480 extra personeelsleden aan te werven, om uit te komen op een totaal van 7.075. Ook stelt hij investeringen in de gevangenisgebouwen in het vooruitzicht en maakt hij zich sterk om het aantal gevangenen verder te doen dalen tot 10.000. Geens maakt hiervoor 56 miljoen euro vrij, 46 miljoen voor gewone aanpassingswerken en 10 miljoen euro voor urgente beveiligingswerken. Volgend jaar in juni volgt een evaluatiemoment. Als de drie vooropgestelde objectieven niet gehaald worden, zullen verdere besparingen en hervormingen worden uitgesteld, is de onderliggende boodschap.

Tegelijk komt Geens de bonden ook tegemoet rond de nieuwe werkmethode in de gevangenissen. Het personeel dat de nieuwe werkmethode toepast, ontvangt voor bepaalde uren een flexibiliteitspremie van 4,8 euro bruto zodat elk loonverlies vermeden wordt. Nieuw tegenover het eerdere voorstel van 6 mei is dat dezelfde premie zal toegekend worden voor de nachturen, ook daar waar de nieuwe werkmethode niet wordt toegepast.

Vlaamse bonden tevreden, Franstaligen niet

De Vlaamse bonden zijn tevreden met dit akkoord. "Dit is een verbeterde versie van wat we twee weken geleden afspraken", zegt Gino Hoppe van de socialistische bond ACOD. Aan Franstalige kant ligt dat anders. Zij leggen de tekst de komende dagen voor aan hun achterban. Vrijdag aan de délégués, maandag om 13 uur aan de militanten. "We zullen het voorstel in alle objectiviteit uitleggen", zegt Clamar. "Maar de tekst verdedigen zullen we niet doen." De staking duurt met andere woorden nog minstens tot maandag verder.

De grote vraag is inderdaad hoe de achterban zal reageren. Een eerder akkoord werd door hen afgeschoten. Of ze nu wel overstag gaan? "Twijfelachtig", zegt een vakbondsbron.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234