Dinsdag 29/09/2020

Staking

Cipiers Leuven-Centraal leggen morgen werk neer uit protest tegen personeelstekort

De gevangenis van Leuven-Centraal.Beeld BELGA

De cipiers van Leuven-Centraal leggen zaterdag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort. Aanleiding is de opening van een nieuwe vleugel in de gevangenis die plaats biedt aan een 100-tal gedetineerden, wat het totale aantal op termijn op zo’n 400 zal brengen. Volgens de vakbonden is er echter te weinig bewakingspersoneel voorzien om de gevangenis veilig te laten functioneren. Volgens de FOD Justitie zou het huidige personeelsbestand moeten volstaan.

“Het kader voor Leuven-Centraal voorziet momenteel 192 voltijdse cipiers, wat voldoende zou zijn indien iedereen aanwezig is. Er wordt echter geen rekening gehouden met het absenteïsme wegens ziekte en met de verschillende verlofregelingen”, zegt vakbondsman Hans Lemmens (ACOD). “Volgens de directie zijn er gemiddeld 17 afwezigen, maar volgens ons mag je dat cijfer gerust verdubbelen”.

De bonden vragen dat er een praktische oefening wordt gemaakt om na te gaan hoe groot de tekorten precies zijn. “Op basis van een ruwe schatting vermoed ik dat het kader minstens met 10 procent moet aangevuld worden. Dit is niet alleen nodig voor de veiligheid, maar ook voor het behoud van de omkadering met het oog op de reïntegratie”, aldus Lemmens.

De staking in Leuven-Centraal start morgenochtend om 6 uur. “Hoelang ze zal duren, valt niet te voorspellen”, aldus Lemmens. De vakbonden waarschuwen er volgens hem al enkele jaren tevergeefs voor dat er met de opening van de nieuwe vleugel een personeelstekort dreigt. Omdat zowel de gevangenisdirectie als het hoofdbestuur van de Strafinrichtingen doof blijven voor hun verzuchtingen, eisen de bonden een gesprek met het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V).

Na de opening van de nieuwe vleugel zal het aantal gedetineerden in eerste instantie op hetzelfde peil blijven. De vleugel wordt gevuld met een interne verschuiving van gevangenen. Maar volgens Lemmens is het de bedoeling om de vrijgekomen plaatsen vrij snel op te vullen met nieuwe gedetineerden. 

“Er zijn nog aanwervingen voorzien”

Het huidige personeelbestand volstaat om de nieuwe vleugel van Leuven-Centraal in gebruik te nemen en vervolgens ook op te vullen. De loutere interne verhuis van gedetineerden vergt logischerwijs geen extra personeel, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van de Federale Overheidsdienst Justitie, in een reactie op de stakingsplannen van de cipiers tegen het personeelstekort. Ze wijst erop dat er op korte termijn nog aanwervingen voorzien zijn.

Over de opening van de nieuwe vleugel in Leuven-Centraal is volgens de FOD herhaaldelijk overleg geweest, zelfs vrijdagnamiddag nog. “Dat overleg verliep constructief”.

“We kijken naar alle inrichtingen en rekenen op solidariteit van eenieder om de lasten inzake overbevolking en personeelstekort te verdelen”, klinkt het nog

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234