Zaterdag 06/03/2021

'Cipiers hoeven niet langer Belg te zijn'

Justitie wil versneld cipiers aanwerven en die hoeven geen Belgische identiteitskaart te hebben. Nochtans schrijft de wet voor dat 'ambtenaren die functies met staatsbelang uitoefenen', waaronder tot nu cipiers, de Belgische nationaliteit moeten hebben. 'De nationaliteitsvereiste schroeven we terug', zegt Jan Bogaert van de FOD Justitie.

De Federale Overheidsdienst Justitie werft mensen aan van vreemde origine om het taalprobleem in de Belgische gevangenissen het hoofd te kunnen bieden. "In de Belgische gevangenissen zijn er heel veel nationaliteiten vertegenwoordigd. We zoeken cipiers die met de gedetineerden kunnen praten, want vaak spreken de gevangenen niet een van de officiële Belgische talen. We vragen mensen met kennis van het Arabisch en Oost-Europese talen", zegt Jan Bogaert, directeur Personeel en Organisatie van de FOD Justitie.

De aanwerving van de cipiers loopt vooruit op het diversiteitsbeleid dat Justitie de komende jaren wil voeren. Centraal in dat debat staat de vraag of een ambtenaar bij Justitie Belg moet zijn. De wet schrijft voor dat ambtenaren die functies met staatsbelang uitoefenen de Belgische nationaliteit moeten hebben. "Die verplichting werd tot dusver heel ruim geïnterpreteerd. Alle ambtenaren waren verplicht Belg te zijn", zegt Bogaert.

"Vandaag proberen we de nationaliteitsvereiste in te perken. We gaan we na welke functies van staatsbelang zijn en voor welke functies je nog Belg moet zijn. Die oefening en het nieuwe diversiteitsplan zullen aan de nieuwe minister van Justitie worden gepresenteerd." In het gevangeniswezen is de nood aan mensen van vreemde origine zo groot dat Justitie nu al met de aanwerving van cipiers zonder Belgische identiteitskaart is begonnen. Ook voor de Staatsveiligheid is het departement actief op zoek naar allochtonen.

Kennis van het Arabisch


"Voor analyse en inspectie is er nood aan mensen met kennis van het Arabisch", zegt Bogaert. Dit jaar werden al enkele tientallen mensen van vreemde origine bij Justitie aangeworven. Het departement was afgelopen weekend met een infostand aanwezig op de interculturele jobbeurs die allochtonenvereniging Kif Kif in Antwerpen organiseerde. "Justitie heeft mensen van vreemde origine heel wat jobs te bieden.

Veel mensen denken dat je jurist en Belg moet zijn voor een baan bij Justitie. Dat is verkeerd. Amper 5 procent van de mensen op het departement is jurist. En de nationaliteitsvereiste schroeven we terug", zegt Bogaert. Het hoofd van de personeelsdienst van Justitie spreekt over een ware mentaliteitswijziging bij de overheid. "Justitie moet een echte afspiegeling zijn van de maatschappij", zegt hij. (Johan Corthouts)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234