Vrijdag 18/10/2019

Cinema Novo biedt een gekruide liefdessoep

Staatssecretaris Boutmans benadrukt 'culturele rijkdom van arme landen'

Brugge

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Met de vertoning van Luna Papa van regisseur Bakhtiar Khudojnazarov uit Tadzjikistan is gisteren in Brugge de zeventiende editie van het Cinema Novo-festival officieel van start gegaan. Op het programma van dit elfdaagse filmfeest staan films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Enkele van die films waren hier al in de bioscoop te zien (of zullen daar binnenkort in roulatie worden gebracht), maar het merendeel betreft onuitgegeven films, waarvan negen ook deelnemen aan de Karibu-competitie. Met die geldprijs moet de distributie van de winnaar in de Belgische zalen mogelijk gemaakt worden. Daarnaast biedt Cinema Novo dit jaar ook een uitgebreide terugblik op de Cubaanse filmgeschiedenis.

Toen Cinema Novo-organisator Jan De Clercq enige tijd geleden de nieuwe festivaloogst aan de pers voorstelde, gebruikte hij de titel van één van de geselecteerde films, namelijk Spicy Love Soup van de Chinese regisseur Zhang Yang, om het aanbod van zo'n zestig films te omschrijven. "Gekruid, vanwege de erotiek die aanwezig is in een aantal exotische films. Liefde, als universeel thema in veel films en omdat we van film houden. En de Soep verwijst dan weer naar de bonte mengeling van stijlen, thema's, culturen en locaties", aldus De Clercq.

In zijn welkomstspeech, gisteravond in Brugge, benadrukte staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) dat de steun vanuit zijn departement voor het Brugse initiatief aansluit bij zijn overtuiging dat "mondialisering of globalisering bedreigend is wanneer ze mensen berooft van hun identiteit en verscheidenheid, of die reduceert tot folklore. Bijdragen aan duurzame ontwikkeling is daarom ook: het ondersteunen van culturele verscheidenheid en culturele rijkdom. Armoedebestrijding is daarom ook: bestrijding van culturele achterstelling en miskenning. Samenlevingsopbouw is ook cultuuropbouw."

Het is de uitdrukkelijke bedoeling van de staatssecretaris om kunst- en cultuurproducten uit ontwikkelingslanden te ondersteunen en zichtbaar te maken, ook in België, maar niet alleen "als sensibiliseringsmiddel, maar gewoon als waardevolle en cultureel hoogstaande uitingen van artistieke creativiteit. De ontwikkelingslanden worden in hoofdzaak vanuit hun armoede bekeken. Toch is er vaak ook een enorme rijkdom: de verscheidenheid aan culturen, talen en kunstuitingen, die ons onbekend blijven." In de toekomst wil Boutmans met Ontwikkelingssamenwerking die culturele rijkdom niet alleen beter bekendmaken bij ons, maar ook ter plaatse bijdragen aan de uitbouw ervan.

Elfdaags filmfeest brengt niet-westerse film onder de aandacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234