Vrijdag 09/06/2023

Cijfers

3.200

GENEESKUNDE - Werkt de controversiële virusremmer tamiflu wel zo goed tegen griep als onderzoek uitwijst? Volgens de Cochrane Collaboration, een instituut dat het wetenschappelijke bewijs van medische behandelingen beoordeelt, houdt fabrikant Roche al jaren de gegevens uit tientallen studies achter, waardoor de effectiviteit weleens overtrokken kan zijn. Tijdens de Mexicaanse griep kochten overheden voor tientallen miljoenen euro's aan tamiflu, maar volgens Cochrane-onderzoeker Peter Gøtzsche werkt het middel niet beter dan paracetamol. In het gerespecteerdeBritish Medical Journal pleit hij voor juridische sancties tegen de farmaceut. Roche stelt dat het 3.200 pagina's aan antwoorden op de vragen van de onderzoekers uitbracht maar dat niet alle informatie is vrijgegeven omdat de onderzoekers niet voor geheimhouding wilden tekenen.

32

IMMUNOLOGIE - Een teek die mensen vegetarisch lijkt te maken is misschien niet de enige in zijn soort. Allergologen verdenken de teek Amblyomma americanum, die alleen in Zuid- en Noord-Amerika leeft, ervan mensen allergisch te maken voor alfagal, een koolhydraat uit rood vlees. Volgens de Amerikaanse immunoloog Stanley Fineman ligt het aantal mensen met de allergie 32 procent hoger in de centrale en zuidelijke regio's van de VS, het territorium van deze teek. Het enige wat er dan op zit is vegetariër worden: de allergie geeft symptomen die uiteenlopen van uitslag en misselijkheid tot ademnood. Nieuwe cijfers wijzen uit dat de vleesallergie ook meer voorkomt in streken waar de teek niet leeft. Dat kan een aanwijzing zijn dat er meer tekensoorten zijn die de allergie geven.

100

BIOTECHNOLOGIE - Varkens zijn drager van meer dan honderd genetische mutaties die bij de mens in verband staan met erfelijke aandoeningen. Ze hebben opvallend veel reukgenen en werden zo'n twintigduizend jaar geleden fors in aantal gereduceerd, toen het ijstijd was. Het is zomaar een greep uit de inzichten afkomstig van de meest gedetailleerde 'overzichtskaart' van het varkens-DNA tot dusver. De verwachting is dat het varken, nu zijn genoom zo tot in detail bekend is, beter is in te zetten als diermodel voor mensenziekten, en gerichter kan worden gekweekt. Saillant detail: het varken heeft opmerkelijk weinig genen die te maken hebben met smaak. Dat kan deels verklaren waarom de dieren zo weinig kieskeurig zijn in wat ze eten.

226.000

MARIENE BIOLOGIE - Minstens een derde van de soorten eencelligen, planten en dieren die in de oceanen leven, zouden voor altijd onbekend kunnen blijven voor de wetenschap. En dat terwijl in het laatste decennium meer soorten beschreven zijn dan ooit. Dat meldt een onlinerapport van vakblad Current Biology. Hierin zijn de details gepubliceerd van het eerste grootschalige register van het leven in zee over de hele wereld. De onderzoekers schatten dat er ongeveer een miljoen diersoorten in de oceaan leven. Daarvan zijn er tot nu 226.000 beschreven. Zo'n 65.000 soorten wachten om beschreven te worden in specimencollecties. De onderzoeksgroep Dierkunde van de UHasselt maakte een telling van het aantal soorten vrijlevende platwormen. Slechts 10 procent van die groep is bekend. De biologen verwachten dat de grote meerderheid van de onbekende soorten die in de oceanen leven deze eeuw gevonden zal worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234