Maandag 14/06/2021

Cijfers

0,7
VIROLOGIE _In Chili is het grootste virus ooit ontdekt. Het virus, dat een diameter heeft van 0,7 micrometer, kreeg de naam Megavirus chilensis, zo meldt het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het valt amoeben aan, geen mensen of andere dieren. "Je hebt geen elektronenmicroscoop nodig om het te zien", vertelt onderzoeker Jean-Michel Claverie. "Je kunt het met een gewone microscoop waarnemen." Het virus is een flink stukje groter dan de vorige recordhouder: het Mimivirus. (KS)

16

PSYCHOLOGIE_Een goede band met de moeder werkt als een buffer tegen negatieve invloeden van de tv op seksuele attitudes bij meisjes. Dat melden Laura Vandenbosch en Steven Eggermont van de KU Leuven op het onlinetijdschrift Sex Roles. Ze ondervroegen 1.026 16-jarigen. Daaruit bleek dat tieners gemiddeld 23 uur per week tv kijken, of meer dan 3 uur per dag. Hoe meer de tieners tv kijken, hoe minder serieus ze een seksuele relatie nemen en hoe meer ze seksuele stereotypen aanhangen. Een hechte band met hun moeder beschermt meisjes tegen deze negatieve invloeden. (EDS)

12

BIOLOGIE_Chinese wetenschappers hebben de darmbacteriën geïdentificeerd die de reuzenpanda in staat stellen dagelijks zo'n 12 kilo bamboe te verteren. Dat meldt het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De panda heeft als lid van de berenfamilie een spijsverteringskanaal dat vooral is ingesteld op vlees. Darmbacteriën die cellulose afbreken, voor planteneters onmisbaar, konden bij de panda nooit worden aangetoond. De Chinezen is dat nu wel gelukt. Ze wisten in feces zeven dergelijke bacteriën te identificeren. (VK)

90

FYSIOLOGIE_Bij voldragen baby's verlaagt borstvoeding tijdens pijnlijke procedures de pijn met 80 tot 90 procent. Uit het onderzoek van het Child & Family Research Institute in Vancouver bleek de pijn bij prematuren echter niet te verminderen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 75 borelingen die op 30 tot 36 weken ter wereld kwamen. Prematuren die al vaardiger waren in het drinken, vertoonden minder pijn dan de anderen, zo staat in het vakblad Pain. (EDS)

3

NEUROLOGIE_Mensen met veel Facebookvrienden hebben meer grijze materie in de hersenen. Professor Geraint Rees van de University College London onderzocht 165 vrijwilligers. Die hogere dichtheid deed zich voor in drie regionen: de bovenste slaapgroeve en de middelste slaapwinding, die het waarnemen van sociale hints in gezichtsuitdrukkingen mogelijk maakt, en de entorinale schors, die helpt bij het onthouden van namen en gezichten. De vraag blijft of sociale netwerken de hersenen veranderen of dat mensen met zulke hersenen zich anders gedragen op Facebook. (EDS)

18,5

ARCHEOLOGIE_De Vikingschepen waren een weldoordacht design, gebouwd met het oog op snelheid en wendbaarheid, zo meldt Scientias. Door het juiste hout te kiezen en perfect af te werken ontstond zo'n gestroomlijnd en gevreesd Vikingschip dat dankzij een combinatie van zeilen en roeiers wel 18,5 kilometer per uur kon halen en op een dag gemakkelijk 200 kilometer kon afleggen. (KS)

800

GENEESKUNDE_Amerikaanse wetenschappers hebben in het zenuwstelsel cellen ontdekt die in verband worden gebracht met de progressie van de dodelijke zenuwziekte ALS, waar zo'n 800 Vlamingen aan lijden. Het gaat om AbA-cellen, een type steuncellen in het brein, zo meldt het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze blijken zeer schadelijk voor motorische zenuwcellen in het ruggenmerg. Volgens de onderzoekers is de ontdekking van groot belang voor het uitwerken van een behandeling.

(VK)

CO2

MILIEU_Om de CO2-uitstoot van een land goed te berekenen, moet men beter letten op de export en import. Landen importeren immers goederen waarvoor in het land van herkomst CO2 is gebruikt; andere landen exporteren brandstof waaruit elders CO2 vrijkomt. En dat kan ervoor zorgen dat de 'echte' CO2-uitstoot van een land er wel met 40 procent naast kan zitten, constateert een internationaal onderzoeksteam deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat is een zwak punt bij het berekenen van de uitstoot van broeikasgassen, zeggen de wetenschappers. (VK)

56

ZOÖLOGIE_Ginger, de oudste orang-oetan in de VS, werd dinsdag geëuthanaseerd in de Sacramento Zoo om verder lijden door verscheidene leeftijd-gerelateerde kwalen te voorkomen. Ze was 56 jaar. Ginger werd geboren op het West-Indonesische eiland Sumatra in 1955. Orang-oetans die in het wild leven, kunnen tot 30 jaar worden. De oudste orang-oetan in gevangenschap werd 59 jaar. (EDS)

52

LINGUïSTIEK_Het woordgebruik verraadt de psychopaat. De Cornell University ondervroeg 52 moordenaars in een Canadese gevangenis en ontdekte dat de psychopaten meer spreken over fysieke behoeften als voedsel of seks wanneer ze hun moord omschrijven, terwijl anderen eerder spreken over sociale behoeften of religie. Psychopaten gebruiken vaker 'omdat' of 'zodat', omdat de moord in hun ogen noodzakelijk was, en pauzeren meer omdat ze een goede indruk willen maken. (EDS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234