Donderdag 08/06/2023

Cijfers

300

MARIENE ZOOLOGIE - Californische zeeleeuwen zijn kampioenen in diepzeeduiken en gaan makkelijk 300 meter diep. Met een dataopslagsysteem dat ze een zeeleeuw ombonden, hebben wetenschappers nu zicht op het geheim daarachter, zo meldt Biology Letters. Het team analyseerde de zuurstof- druk in de bloedstroom terwijl de dieren doken. Daaruit bleek dat de ze in zes minuten tijd meer dan 300 meter diepte bereiken. Op zowat 225 meter klappen hun longen in elkaar. Omdat er zo geen stikstof in het bloed komt, krijgen de dieren geen decompressieziekte. Ook vermindert het de hoeveelheid zuurstof die uit de longen naar de bloedbaan vloeit, zodat er zuurstof behouden wordt in de bovenste luchtwegen. Bij de klim terug naar boven wordt die naar de longen gestuwd, wat verhindert dat de zeeleeuw flauwvalt.

19

BIOLOGIE - Gecastreerde mannen leven langer dan andere mannen, zo ontdekten onderzoekers van de Korea University. Een analyse van honderden jaren levens van eunuchen toont dat de gecastreerde mannen gemiddeld negentien jaar langer leefden dan de andere mannen in dezelfde sociale klasse. Volgens de vorsers moet dat betekenen dat mannelijke hormonen de levensduur inkorten. Het keizerlijke hof van de Koreaanse Chosundynasty gebruikte eunuchen als bewakers en als koks. De onderzoekers bestudeerden de te boek gestelde levens van 81 royale eunuchen die tussen 1556 en 1861 geboren werden. Hun gemiddelde leeftijd was 70 jaar. Enkelen werden honderd en de oudste werd zelfs 109. In die tijd werden mannen in adellijke families gemiddeld 50.

130.000

NEUROLOGIE - Craig Bennett, psycholoog aan de University of California, krijgt de 'Ig Nobelprijs', een variant van de Nobelprijs voor het zotste wetenschappelijke onderzoek. De resulaten zijn daarom niet altijd minder relevant. Bennett en co gingen na of er hersensignalen te zien zijn op een MRI-scan bij een dode Atlantische zalm. Tot hun verbazing bleek dat zo te zijn. Het team analyseerde 'voxels', minuscule deeltjes in de hersenen. Verschillende actieve clusters werden ontdekt. Omdat er zoveel voxels zijn, gemiddeld 130.000 bij een MRI-scan, "bestaat er kans op vals positieve resultaten en velen zijn niet streng genoeg om vals positieve resultaten uit te sluiten", aldus Bennett en co.

2.000.000

ANTROPOLOGIE - De mens was twee miljoen jaar geleden al in staat tot complexe jachttechnieken zoals een hinderlaag maken om grote dieren te doden. Antropoloog Henry Bunn van de Universiteit van Wisconsin legt daarmee de datum voor het begin van de jacht, die nu op 400.000 jaar geleden ligt, veel vroeger. Twee miljoen jaar geleden waren onze voorouders aapmensen met kleine hersenen en aangenomen werd dat ze vlees aten van overleden of door roofdieren achtergelaten dieren. Maar Bunn stelt dat ze wel zelf kuddes grote dieren aanvielen. Hij baseert zich op slachtresten van 1,8 miljoen jaar oud in Tanzania. Daaruit blijkt dat de resten van de menselijke buit altijd erg verschillen van die van de roofdieren. Dat de mens 'mee at' met de roofdieren is dus erg onwaarschijnlijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234