Maandag 03/08/2020

Coronacrisis

‘Cijfers corona zien er goed uit maar we zijn nog niet immuun’

Beeld Photo News

Na drie dagen ‘stilte’ maakte gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag opnieuw coronacijfers bekend. En die zagen er goed uit. ‘Maar deze positieve trend kan plots gebroken worden. We zijn nog niet immuun’, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht.

“Vooral het aantal overlijdens daalde spectaculair. De voorbije zeven dagen waren er gemiddeld vijf per dag, terwijl het er de zeven dagen daarvoor nog tien waren”, zegt Van Gucht. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam af (van 107 naar 89), net als het aantal ziekenhuisopnames (van 20 naar 18). Op intensieve zorg lagen maandag 42 mensen tegenover 76 een week eerder.

Van Gucht: “Over een iets langere periode dalen alle trends. Ook het R-getal (waarmee aangeduid wordt hoeveel andere personen één besmet persoon infecteert, LVB) ligt onder één. Vorige vrijdag was het 0,87. Voorlopig ziet het er dus goed uit, maar de positieve trends kunnen plots keren. Kijk naar de situatie in Duitsland.” Hij verwijst naar een district in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar de lockdownmaatregelen opnieuw ingevoerd moesten worden na een massale Covid-19-uitbraak. “Onze cijfers moet je elke dag opnieuw verdienen.”

De vrees dat de heropening van de horeca op 8 juni en de Black Lives Matter-betogingen op 7 juni zouden leiden tot een enorme toename van het aantal besmettingen veertien dagen later lijkt intussen ongegrond?  “Met bijeenkomsten als Black Lives Matter moet je geluk hebben”, meent Van Gucht. “Het is altijd mogelijk dat er op zo’n manifestatie een of meerdere superverspreiders rondlopen die elk tientallen mensen besmetten. Daarna gaan de besmette betogers naar huis en zo kan het virus zich verspreiden over het hele land. Dat is nog veel gevaarlijker dan een uitbraak zoals in de Duitse vleesfabriek: daar weet je wie de besmette werknemers zijn waardoor je hen kan opvolgen. Op dit moment ziet het er inderdaad naar uit dat er geen superverspreiders hebben deelgenomen aan de Black Lives Matter-betogingen, maar zeker is dat niet. Er waren de voorbije zeven dagen nog steeds 89 nieuwe besmettingen en waar die mensen het virus hebben opgelopen, weten we niet.”