Zondag 21/07/2019

CIA-geld gebruikt om al-Qaida 1 miljoen dollar losgeld te betalen

Het logo van de CIA in het hoofdkwartier in Langley, in de Amerikaanse staat Virginia. Beeld AFP

De Afghaanse overheid gebruikte in het voorjaar van 2010 voor 1 miljoen dollar CIA-geld om een Afghaanse diplomaat die sinds 2008 werd gegijzeld door al-Qaida vrij te krijgen. Andere landen droegen nog eens 4 miljoen dollar bij. Dat schrijft de New York Times. De toenmalige consul-generaal in het Pakistaanse Peshawar werd na de betaling van het losgeld vrijgelaten.

Volgens Afghaanse bronnen betaalde Pakistan bijna de helft van het losgeld. De rest werd betaald door Iran en landen in de Perzische Golf, aldus nog de krant.

Bin Laden vroeg op te letten met het geld, omdat hij ervoor vreesde dat de CIA straling of gif tussen het geld gesmokkeld hadden, of het zouden traceren. De CIA-bijdrage aan de al-Qaidaschatkist was echter een voorbeeld van hoe de Verenigde Staten ongewild de groepen betaalde die het aan het bestrijden was, dankzij slecht toezicht en gebrekkige financiële controle.

Info over de betaling werd ontdekt tussen de documenten en bestanden die de Amerikaanse Navy Seals in beslag namen toen ze bin Laden doodden, in 2011 in het Pakistaanse Abbottabad. Het werd gebruikt als bewijs in het proces van Abid Naseer, een Pakistaanse al-Qaida-aanhanger die deze maand veroordeeld werd voor het verlenen van steun aan terrorisme en een samenzwering om een bom te plaatsen in een Brits winkelcentrum.

Geen commentaar

De CIA wilde geen commentaar geven op het nieuws. Tot vorig jaar, toen de vorige Afghaanse president Hamid Karzai aftrad, bracht de CIA elke maand zakken vol cash geld naar het presidentieel paleis. Met die maandelijkse betalingen, die varieerden van een paar honderdduizend dollar tot meer dan 1 miljoen, moest de loyauteit van krijgsheren en andere prominente Afghanen gekocht worden. Volgens Afghaanse overheidsbronnen is die geldstroom met het aantreden van Ashraf Ghani, in september, vertraagd.

"God heeft ons gezegend met een mooie hoeveelheid geld deze maand", schreef Atiyah Abd al-Rahman, een hooggeplaatst al-Qaida-lid in een brief aan bin Laden, in juni 2010. Hij voegde eraan toe dat het geld gebruikt zou worden voor wapens en andere operationele noden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden