Vrijdag 23/08/2019

Strijd tegen IS

CIA-baas: geen verband tussen IS en schutter Orlando

Beeld uit het propagandablad Dabiq van IS Beeld Dabiq

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft geen verband gevonden tussen de man die in een homoclub een bloedbad aanrichtte en internationale terreurbewegingen zoals Islamitische Staat. Dit zei CIA-directeur John Brennan donderdag tegen de inlichtingencommissie van de Senaat.

Omar Mateen belde tijdens de moordpartij met het noodnummer 911 en zei dat hij zijn aanval opdroeg aan IS. Maar de CIA heeft geen bewijs gevonden dat er een directe link is tussen de moordenaar en IS, aldus Brennan.

Brennan sprak ook ook in bredere zin over de dreiging die uitgaat van terroristische organisaties en IS in het bijzonder. Islamitische Staat zal zijn wereldwijde terreurcampagne opvoeren nu het in Syrië en Irak militair meer onder druk komt te staan, waarschuwde hij. Volgens de CIA is IS bezig om meer terroristen op te leiden, die vervolgens de komende maanden aanslagen moeten plegen zoals in Parijs en Brussel. De 'terreurcapaciteit' van IS is volgens Brennan, ondanks de luchtoorlog, niet aangetast.

CIA-directeur John Brennan Beeld EPA

Terreuragenda

"Ondanks onze vooruitgang tegen IS op het slagveld en op financieel terrein, hebben onze acties het terreurvermogen en de wereldwijde aantrekkingskracht van de groep jammer genoeg niet aangetast", aldus Brennan. "Nu de druk toeneemt, zal IS zijn wereldwijde terreurcampagne opvoeren om de dominantie op 's werelds terreuragenda te behouden."

Volgens Brennan, die deze boodschap zal afgeven voor de Amerikaanse senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, beschikt IS nog altijd over een omvangrijk kader van westerse strijders die voor terreurdaden kunnen worden ingezet. Ze zullen via vluchtelingenstromen of langs reguliere reiskanalen landen worden binnengesmokkeld.

Volgens de CIA-directeur zal IS het verlies van terrein in Syrië en Irak proberen te compenseren door daar meer guerrilla-achtige acties uit te voeren. Sinds de VS en de bondgenoten bijna twee jaar geleden de luchtaanvallen op IS begonnen, is de beweging vooral in Irak in de verdrukking gekomen. Op dit moment dreigt het Falluja te verliezen.

"Formidabele tegenstander"

De CIA-directeur noemt IS een "formidabele tegenstander", eentje die echter grote stukken grondgebied in Irak en en Syrië heeft moeten prijsgeven en leiders heeft verloren bij luchtaanvallen. Daarnaast heeft IS moeite zijn rangen aan te vullen, aldus Brennan, omdat minder jihadisten naar Syrië komen en anderen zijn overgelopen.

Brennan stelt dat IS zijn verschillende takken probeert samen te smeden tot een netwerk. De tak in Libië is potentieel het gevaarlijkst, maar ook elders in Afrika probeert de groep zijn invloed uit te breiden.

Het vermogen van IS om geld in te zamelen, is ook ingeperkt, al haalt de groep nog altijd tientallen miljoenen dollars per maand binnen, voornamelijk door belastingen en de verkoop van ruwe olie. De VS zijn dit jaar begonnen met het bombarderen van opslagplaatsen waar IS geld opslaat. Het geld is bedoeld om onder andere de soldij van de duizenden strijders te betalen.

Een Iraakse soldaat aan het front tegen IS. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden