Woensdag 27/10/2021

Church of England opent deur voor vrouwelijke bisschoppen

Synode diep verdeeld over 'historische breuk' met christelijke traditie

Na een hevig en emotioneel debat laat de anglicaanse kerk vrouwelijke bisschoppen toe. Het Vaticaan spreekt van een 'historische breuk' met de christelijke traditie.

door Gijs Justaert

York l Ook de anglicaanse kerk in België is verdeeld. De Antwerpse gemeenschap stemde tegen het voorstel.

De algemene synode in York heeft beslist dat ook vrouwen tot bisschop gewijd kunnen worden. Na een marathonvergadering van zowat zeven uur stonden de pro's en contra's lijnrecht tegenover elkaar. Maar de meerderheid heeft beslist. Eerder hadden 1.300 conservatieven ermee gedreigd de kerk te verlaten als het voorstel aanvaard zou worden.

Net zoals op de synode zijn in België de meningen verdeeld. De Antwerpse anglicaanse gemeenschap, die deel uitmaakt van de Church of England, stemde tegen.

In een mededeling spreekt het Vaticaan van een historische breuk met de christelijke doctrine. "De beslissing heeft gevolgen voor de dialoog en vormt een obstakel voor de verzoening tussen de katholieke en de anglicaanse kerk."

Het voorstel van de conservatieven heeft het dus niet gehaald. De strekking wou, bij wijze van compromis, de oprichting van een groep van bisschoppen die de mis zouden opdragen in parochies die vrouwelijke bisschoppen weigeren. Deze parochies wilden ze dan samenbrengen in nieuwe bisdommen. Niet dus, zo besliste de synode. "Het compromis zou alleen maar een institutionele scheiding in de hand werken", klonk het bij de progressieven.

De discussie draaide rond de vraag 'Wat zou Jezus doen?' Bisschoppen moeten mannen zijn, zoals Jezus en zijn apostelen, klonk het in het conservatieve kamp. De grootste tegenstand kwam vanuit de traditionele katholieke en evangelische strekking van de kerk. "Wat we willen zijn wettelijke garanties voor degenen die niet kunnen aanvaarden dat ze een vrouwelijke bisschop hebben", aldus een vrouwelijk lekenlid van de synode.

Of die garanties er komen, zal moeten blijken in februari. Dan moet de synode stemmen over een gedragscode, waarin de verdere details van het voorstel zijn uitgewerkt.

De emoties liepen alleszins hoog op. De aartsbisschoppen van Canterbury en York zaten met de handen in het haar en een bisschop barstte zelfs in tranen uit op het spreekgestoelte. De conservatieve bisschop van Winchester noemde de stemming "kortzichtig", de progressieven spreken van een "historische beslissing". Of het daadwerkelijk tot een breuk komt, zal in de volgende maanden moeten blijken.

"Het zal allemaal zo'n vaart niet lopen", zegt priester Andrew Wagstaff van de Sint Bonifaciusgemeenschap in Antwerpen. Toch wil de anglicaanse kerk tegen 2015 de eerste vrouwelijke bisschoppen wijden. Het is eigenlijk een logische stap nadat in 1994 de eerste vrouw tot priester werd gewijd.

Toen verlieten enkele honderden priesters de kerk. Sindsdien telt de Church of England tweeduizend vrouwelijke priesters. "Maar als je geen vrouwelijke priesters hebt, kun je er moeilijk een tot bisschop wijden", stelt Wagstaff. De Antwerpse gemeenschap keerde zich zestien jaar geleden ook tegen vrouwelijke priesters. "Twee derde van onze raad was tegen, dus hier in Antwerpen zijn geen vrouwelijke priesters."

Diakens en leken mogen dan weer wel vrouwen zijn.

Vaticaan:

Beslissing vormt obstakel voor verzoening tussen katholieke en anglicaanse kerk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234