Donderdag 13/05/2021

Chronologie van de ramp

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vannacht zal het precies een week geleden zijn dat een goederentrein met chemische producten in Wetteren ontspoorde en vervolgens ontplofte. Hieronder recapituleren we wat sindsdien is gebeurd.

ZATERDAG 4 MEI 2013

02.59 uur: De brandweer van Wetteren en woordvoerder Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel melden dat in het Oost-Vlaamse Schellebelle rond 02.00 uur enkele wagons van een goederentrein met chemische producten ontploft zijn. Er wordt daarbij geen melding gemaakt van gewonden, maar een aantal buurtbewoners wordt geëvacueerd en het gemeentelijk rampenplan wordt afgekondigd. De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven.

04.12 uur: Na het gemeentelijk is nu ook het provinciaal rampenplan afgekondigd, meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Er is een veiligheidszone van 500 meter ingesteld. Verschillende omwonenden zijn inmiddels door de hulpdiensten geëvacueerd.

05.46 uur: De gemeente Wetteren meldt dat ruim 250 buurtbewoners geëvacueerd zijn. Aan bewoners binnen een straal van 500 meter tot 1 kilometer rond de plaats van het ongeval wordt gevraagd om binnen te blijven. Inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in de gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer.

06.27 uur: Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers kondigt tijdens een persconferentie aan dat er minstens twee dagen geen spoorverkeer via Wetteren mogelijk zal zijn. De brandweer preciseert dat zes treinwagons ontspoord zijn, twee gekanteld en drie in brand staan. Die laatste bevatten de giftige stof acrylonitril, maar het vuur is onder controle, zo luidt het. Uit de brandende wagons komt cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er zijn meetploegen van de brandweer van Beveren ter plaatse, maar "voorlopig is er nog geen gevaar voor de volksgezondheid", klinkt het.

Er worden wel cyanokits verzameld voor het geval mensen geïntoxiceerd raken. Verder zijn er ongeveer 300 mensen in een straal van 500 meter rond de wagons geëvacueerd. In een straal van 1.000 meter moeten mensen ramen en deuren dichthouden. Een zwarte rookpluim is van ver zichtbaar en drijft af naar het dorp Schellebelle. De civiele bescherming heeft een hogedrukleiding vanaf de Schelde dwars door het centrum van Wetteren gelegd tot aan de rampplaats. Er wordt met schuim geblust, waardoor veel water nodig is. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar het UZ Gent overgebracht. De FOD Volksgezondheid, het provinciaal commando van Defensie, de civiele bescherming, zeven korpsen uit de brandweerzone en een expert van BASF zijn ter plaatse.

06.52 uur: Het ongeval met de goederentrein in Wetteren gebeurde zaterdagochtend na het overschakelen van het ene naar het andere spoor, voorbij een werfzone, zo wordt gepreciseerd. Verdere details worden niet gegeven. Afgevaardigd bestuurder Marc Descheemaecker van de NMBS is ter plaatse.

07.44 uur: Het gemeentebestuur van Wetteren opent een informatienummer voor de bevolking. Het crisiscomité beslist om uit voorzorg drie evenementen af te gelasten. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit benadrukt dat de ontsporing absoluut niet het gevolg was van de spoorwerken nabij het ongeval. Luc Lallemand, gedelegeerd bestuurder van Infrabel, is ter plaatse.

08.42 uur: Het crisiscentrum meldt op basis van de eerste metingen in Wetteren en omliggende gemeenten dat de rook niet schadelijk is voor de volksgezondheid. De brandweer laat de wagons gecontroleerd uitbranden. De NMBS meldt dat de ontspoorde goederentrein "onder licentie van NMBS Logistics reed, getrokken werd door Duitse locomotieven en bestuurd werd door een Nederlandse treinbestuurder".

09.56 uur: Vijf mensen zijn onwel geworden en overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt onderzocht of dit verband houdt met de treinramp. Metingen in de huizen blijken negatief. Er wordt de burgers gevraagd niet te bellen naar de dienst 100, brandweer of politie, opdat die diensten bereikbaar zouden kunnen blijven voor dringende noodinterventies.

11.27 uur: Gouverneur Jan Briers zegt te vermoeden dat het gecontroleerd leegbranden van de wagons nog zeker tot zaterdagavond zal duren. Bluswater met sporen van de giftige stoffen is inmiddels in de riolering terechtgekomen. Een gezin dat zich in een perimeter van 1.000 meter rond het ongeval bevond, raakte onwel en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Het lijkt er volgens de gouverneur evenwel op dat het geen verband houdt met het treinongeluk.

Metingen boven de grond hebben inmiddels geen enkele positieve waarde aangetoond, ook niet in de woning van het gezin. Wel stelt de brandweer vast dat het bluswater dat in de riolering terecht is gekomen, sporen van giftige stoffen bevat. "De dampen zijn gelukkig zwaarder dan lucht en het beperkt zich dus enkel tot de ondergrondse rioleringen. (...) Er is geen gevaar voor mens en dier", verzekert Briers. Over de oorzaak van de ramp zegt de gouverneur nog dat "het bij een wissel verkeerd gelopen is. (...) Maar waar het fout ging, moet nog worden onderzocht. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlandse machinist die de Duitse goederentrein bestuurde, geen fout treft", aldus Briers. Infrabel wil nog geen uitspraken doen over de oorzaak van het ongeval.

12.21 uur: Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gaan zaterdag rond 14 uur naar Schellebelle en Wetteren, zo meldt de woordvoerder van Labille.

13.04 uur: De politie roept de bevolking op om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Het politiebevel geldt "voor de zone van Wetteren centrum, tussen de Schelde, Koningin Astridlaan, Jan Broeckaertlaan, het begin Acaciastraat en Smetledesteenweg, tot en met Schellebelle en Serskamp".

13.24 uur: Het crisiscomité beslist dat alle buitenactiviteiten afgelast moeten worden in de zone van Wetteren centrum. Bij het spoelen van de riolering zijn op bepaalde plaatsen toch negatieve waarden gemeten. Het crisiscentrum wordt verhuisd van Wetteren naar Wichelen.

13.46 uur: Er worden bijkomend vijf straten in het centrum van Wetteren ontruimd. Het gaat om de Scheldedreef, Scheldekaai, Paardenkerkhofstraat, Achttien Augustuslaan (tussen Paardenkerkhofstraat en Wegvoeringstraat) en de Wegvoeringstraat (tussen Markt en Achttien Augustuslaan).

16.21 uur: Gouverneur Jan Briers meldt dat in Wetteren "2 doden en 14 gewonden gevallen zijn" en dat het gaat om omwonenden van de treinramp. Briers laat onderzoeken "of de feiten verband houden met de treinramp". De gouverneur meent dat er nog geen oorzakelijk verband kan gesteld worden tussen de ramp en het overlijden of de misselijkheid. Door het spoelen van de rioleringen zijn volgens Briers de toxische waarden in de riolen herleid tot nul. Het blijft onduidelijk hoe lang de bluswerken zullen duren.

17.31 uur: De persdienst van de provincie Oost-Vlaanderen meldt dat na het treinongeval in Wetteren 1 dode en 17 gewonden gevallen zijn, en herroept zo de informatie die op een eerdere persconferentie was vrijgegeven. De gewonden zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen in Aalst, Zottegem en Gent.

18.51 uur: De brandweer meldt dat de brand aan de wagons afgelopen is. Ze zijn gecontroleerd uitgebrand. Eerdere maatregelen blijven ondertussen van kracht. In Wetteren centrum, Serskamp en Schellebelle moeten de mensen binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

22.54 uur: Al 33 mensen hebben zich met medische klachten gemeld bij de hulpdiensten. Zij worden opgevolgd in diverse ziekenhuizen.

22.58 uur: Van de vijfhonderd mensen die zaterdag geëvacueerd werden, hebben er 420 onderdak gevonden bij familie of vrienden. Tachtig mensen zullen overnachten in de school Mariagaard in Wetteren. Gouverneur Briers en burgemeester Alain Pardaen, die de geëvacueerde bewoners in de school bezochten, spreken van "een serene sfeer".

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

ZONDAG 5 MEI 2013

00.47 uur: Geen van de 33 mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen na het treinongeval in Wetteren, verkeert nog in levensgevaar. Drie gewonden verkeerden in kritieke toestand, maar zijn intussen buiten levensgevaar, zo is in de nacht van zaterdag op zondag gepreciseerd.

09.27 uur: Sp.a-Kamerlid David Geerts, de voorzitter van de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid, wil dat de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel snel duidelijkheid verschaft. Geerts meldt dat hij de nodige stappen zal ondernemen om de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid samen te roepen. Ook de N-VA eist een grondig onderzoek naar het treinongeluk. Volgens die partij zou "het ongeval zijn oorzaak vinden in de slechte staat van een wissel", waarmee al jaren problemen zouden zijn geweest.

10.27 uur: Gouverneur Jan Briers schat dat de mensen zondag na de middag naar hun huizen kunnen terugkeren. Van de 33 gewonden is zondagochtend niemand meer in levensgevaar. Er viel ook een dode, maar het is nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is met de ramp. Een schip uit Amsterdam is aangekomen om het vervuilde bluswater over te pompen.

10.34 uur: De brandweer voert nog steeds metingen uit. In de rioleringen in de ontruimde zone wordt nog altijd een kleine hoeveelheid toxische stoffen gemeten. Daardoor kunnen de geëvacueerden nog niet naar huis. De maatregelen om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven in Wetteren-centrum blijven van kracht. Uit voorzichtigheid wordt gevraagd niet te vissen op de Schelde tussen Melle en Dendermonde. Om die reden worden ook alle wateractiviteiten verboden.

12.00 uur: 49 mensen zijn nog opgenomen in het ziekenhuis. Dat bevestigt de persdienst van de provincie Oost-Vlaanderen. Twee van hen liggen op intensieve zorgen, maar hun toestand is stabiel. In de school Mariagaard in Wetteren worden zondag 140 mensen opgevangen.

12.19 uur: Omdat het waterbekken van het waterzuiveringsstation vol is, wordt het overvolle bekken van het waterzuiveringsstation gecontroleerd in de Schelde geloosd. "Er is geen gevaar voor de volksgezondheid", benadrukt de persdienst van de provincie. Het vervuilde bluswater zal met een schip uit Amsterdam afgevoerd worden, maar dat schip ligt in de haven van Antwerpen en zal pas zondagnamiddag om 15 uur in Wetteren zijn.

"We kiezen de weg van het minste kwaad", klinkt het bij de provincie. "Voor de bevolking is er geen gevaar; mogelijk wel voor de vispopulatie. Zodra er positieve metingen worden vastgesteld, wordt het lozen gestaakt." De veerdienst van Schellebelle is stilgelegd en vissen en watersport op de Schelde is verboden. De provincie raadt inwoners eveneens af putwater te gebruiken. De Vlaamse Milieumaatschappij en het Federaal Voedselagentschap komen ter plaatse om groenten in de omgeving te controleren.

13.00 uur: Het VTM NIEUWS meldt dat het man zondagmiddag nog dood in zijn huis ligt. Zijn ongeruste schoonzoon deed zelf de ontdekking. Het dodelijk slachtoffer is volgens VTM NIEUWS een 64-jarige man uit de Scheldekaai. Naast het lichaam van de man ligt z'n dode hond. Volgens de schoonzoon, die anoniem wil blijven, had de dood van z'n schoonvader misschien vermeden kunnen worden. Provinciegouverneur Briers zei tegen VTM NIEUWS dat "het een erg pijnlijk geval is". "Het klopt dat het dodelijk slachtoffer nog in het huis ligt, want de toxische dampen zijn nog te sterk aanwezig. Eerst moet het huis geventileerd worden, pas dan kan de wetsdokter zijn werk doen", aldus Briers.

13.59 uur: Open Vld-politica Sabien Lahaye-Battheu, voorzitster van de commissie Infrastructuur in de Kamer, meldt dat ze in de komende week in haar commissie een actualiteitsdebat wil organiseren over het treinongeval in Wetteren.

15.23 uur: De Scheldedijk tussen de Aard in Schellebelle en de Tragel in Wetteren (traject Tragelweg) worden gesloten. Fietsen en wandelen is er verboden.

18.28 uur: Gouverneur Briers meldt dat zowat 500 inwoners van Wetteren nog steeds niet kunnen terugkeren naar hun huis. Een aantal scholen blijft maandag gesloten.

18.35 uur: Gouverneur Briers meldt dat de overleden persoon in Wetteren volgens de resultaten van de eerste autopsie zwaar geïntoxiceerd was. Maandag volgt een tweede autopsie. In totaal werden 49 mensen opgevangen in het ziekenhuis. Twee ervan liggen zondagavond nog op intensieve zorgen. Ook zes hulpverleners zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht.

18.46 uur: Uit voorzorg wordt het eten van groenten en fruit uit eigen tuin afgeraden voor bewoners van Wetteren, Schellebelle en Serskamp. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten. Het Federaal Voedselagentschap en OVAM voeren analyses uit.

22.47 uur: Tijdens de nacht van zondag op maandag zullen 94 mensen die geëvacueerd worden en de nacht doorbrengen in school Mariagaard. Dat zijn er een vijftiental meer dan de nacht ervoor. Dat meldt de communicatieambtenaar van de gemeente.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

MAANDAG 6 MEI 2013

06.00 uur: Het spoelen van de rioleringen in Wetteren om de restanten van het vervuilde bluswater te verwijderen, levert volgens het crisiscentrum resultaat op. "De meetwaarden in de riolering gaan de goede kant uit", zo luidt het.

09.14 uur: In het centrum van Wetteren is het niet langer noodzakelijk dat inwoners ramen en deuren gesloten houden. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. Gouverneur Briers had gehoopt dat vanaf 9 uur de eerste bewoners uit de geëvacueerde zone naar huis konden terugkeren, maar zij moeten nog wat geduld hebben.

11.03 uur: Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege roept in Brussel haar administraties bijeen voor een eerste evaluatie van de mogelijke milieueffecten.

11.39 uur: Ook de Franstalige partijen Ecolo, MR en PS vragen dat het parlement een debat houdt over het treinongeval in Wetteren.

12.52 uur: De tweede rit van de '1000 km tegen kanker', van Mechelen naar Roeselare, die op vrijdag gereden wordt, wordt omwille van de treinramp omgeleid.

12.55 uur: De terugkeer van de bewoners uit de geëvacueerde zone start maandag voor 14 uur. Dat meldt provinciegouverneur Briers.

13.46 uur: Infrastructuurbeheerder Infrabel verwacht pas dinsdagochtend te kunnen beginnen met de berging van de trein die vrijdagnacht ontspoorde in Wetteren. De hulpdiensten gaven de plaats van het ongeval nog niet vrij, omdat ze maandagochtend nog verhoogde waarden maten van giftige stoffen.

14.02 uur: Het aantal gewonden na de ramp is intussen opgelopen tot 93, zo meldt gouverneur Briers.

16.11 uur: De terugkeer van de bewoners van de geëvacueerde zone in Wetteren verloopt volgens gouverneur Briers volgens schema. "Momenteel is al een vijftigtal bewoners terug thuis. Voorlopig is er in geen enkele gecontroleerde woning nog een spoor gevonden van toxische gassen."

16.59 uur: Gouverneur Briers heeft zich verontschuldigd bij de familie van het dodelijke slachtoffer, omdat ze te laat op de hoogte gebracht werd. "Het is een feit dat er veel te laat contact opgenomen werd met de familie", erkent Briers. "Iedereen was bezig met de evacuatie van al die mensen, en er werd te laat aan gedacht om de familie van de overledene te bellen."

19.27 uur: In Wetteren zullen 47 mensen, de bewoners van 17 huizen die het dichtst bij de plaats van de ramp liggen, voor langere tijd niet terug kunnen keren naar hun woningen. Dat meldt gouverneur Briers. "Binnen een zone van 250 meter rond het wrak kunnen de bewoners mogelijk twee weken lang niet terug naar hun huis."

21.13 uur: De familie van het overleden slachtoffer in Wetteren dient een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter. "Het gaat om een klacht tegen onbekenden onder de kwalificatie onopzettelijke doding", zegt advocate Virginie Cottyn van het kantoor van Jef Vermassen.

21.56 uur: In enkele woningen in de evacuatiezone in Wetteren zijn toch nog ongunstige meetresultaten vastgesteld tijdens de gecoördineerde terugkeer van de bewoners. De getroffen bewoners mogen dus niet terugkeren om de nacht door te brengen in hun huizen, meldt de provincie Oost-Vlaanderen. In totaal zullen ongeveer 200 van de 500 bewoners die zaterdag geëvacueerd werden na het treinongeval, een derde nacht niet thuis kunnen doorbrengen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

DINSDAG 7 MEI 2013

07.58 uur: Volgens de krant De Morgen wijst alles erop dat de bestuurder van de goederentrein in Wetteren meer dan dubbel zo snel reed als was toegelaten. De Nederlandse machinist negeerde een remsignaal en trok in plaats daarvan verder op. Dat blijkt uit de inhoud van zijn noodoproep vlak na het ongeval, schrijft De Morgen.

08.25 uur: De bewoners van twee straten in Wetteren die maandag terug konden naar hun woningen, worden dinsdagmorgen toch opnieuw geëvacueerd. Dat meldt gouverneur Jan Briers. Er werden opnieuw hoge concentraties toxische stof in de riolering gemeten.

12.08 uur: In een pompput op de hoek van de twee straten in Wetteren die dinsdagmorgen opnieuw geëvacueerd werden, zijn heel hoge toxische waarden gemeten. Dat meldt gouverneur Jan Briers. "Het gaat om 600 ppm (parts per million), of zes tot acht maal hoger dan een dodelijke concentratie", zegt Christian Van de Voorde van de Gentse brandweer. Een honderdtal mensen wordt dinsdagmorgen opnieuw geëvacueerd, meldt het crisiscentrum.

15.19 uur: Vier leden van de genietroepen van het leger zijn ingezet om het wrak van de ontspoorde trein te inspecteren. Dat meldt woordvoerster Ingrid Baeck van de FOD Defensie.

15.31 uur: De machinist die zaterdagochtend de ontspoorde trein bestuurde in Wetteren, was volledig bevoegd om op de bewuste lijn 50 te rijden. Dat zegt zijn werkgever DB Schenker Nederland formeel aan Belga, als reactie op geruchten als zou de man niet over het juiste rijbewijs beschikken om in ons land te sporen. De machinist werd recentelijk nog medisch en psychisch geschikt verklaard, zo luidt het.

16.43 uur: Het gemeentebestuur van Wetteren meldt dat de scholen in het centrum en verschillende gemeentelijke diensten woensdag gesloten blijven. De postbedeling en afvalophaling blijft ook opgeschort.

16.58 uur: In Wetteren kunnen de geëvacueerde bewoners nog niet terug naar hun woningen, melden het gemeentebestuur en de provincie Oost-Vlaanderen.

18.02 uur: Sommige hulpverleners zijn al sinds zaterdagochtend ononderbroken aan het werk in Wetteren. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in de Bijzondere Kamercommissie belast met het onderzoek naar de veiligheid van het spoorwegennet. "De situatie is nog steeds niet onder controle", aldus de minister, die ook liet weten dat er nog drie mensen voor observatie in het ziekenhuis verblijven. De minister gaf voorts aan dat het nog twee tot drie weken kan duren voor de getroffen wagons kunnen worden weggesleept. "Daar zal altijd een risico aan verbonden blijven", aldus Milquet. "We zullen op dat moment opnieuw een evacuatieperimeter moeten instellen."

18.41 uur: In Wetteren moeten de bewoners in het gebied tussen de spoorweg en de Schelde zich voorbereiden op een eventuele ruimere evacuatie, omdat de regen een invloed kan hebben op de toxische stoffen in de riolering. Dat meldt Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers op een persconferentie.

"Ook alle inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle houden zich beter klaar voor een eventuele evacuatie. Die kans is heel klein, maar niet volledig uit te sluiten." Volgens het crisiscentrum hebben 43 mensen zich dinsdag gemeld met klachten, voornamelijk irritatie aan de luchtwegen. In Wetteren zijn 250 hulpverleners van brandweer, politie, Rode Kruis en civiele bescherming aan het werk, aldus Briers.

22.32 uur: In Wetteren werd bij tien metingen na de hevige regenbui vastgesteld dat er geen giftige stoffen aanwezig waren. Dat meldt de lokale politie van de zone Wetteren-Laarne-Wichelen. "Er moet dus absoluut niet geëvacueerd worden", zegt de gemeente Wetteren.

23.18 uur: Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft in zijn eerste metingen alleen bij enkele eieren een lichte verhoging vastgesteld op acrylonitril. Dat meldt de gemeente Wetteren. Bij alle andere analyses van groenten uit eigen tuin werd geen acrylonitril of cyanide aangetroffen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

WOENSDAG 8 MEI 2013

09.37 uur: Eerste minister Elio Di Rupo en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet melden dat ze woensdagmiddag persoonlijk poolshoogte gaan nemen van de situatie in Wetteren.

10.21 uur: De terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners in Wetteren wordt opnieuw voorbereid, meldt het crisiscentrum. Alle metingen blijven voorlopig gunstig maar de geëvacueerden mogen niet op eigen initiatief terugkeren naar hun woning, waarschuwen de gemeente Wetteren en de provincie Oost-Vlaanderen.

10.45 uur: Het Agentschap voor Natuur en Bos kondigt een visverbod af voor de Schelde tussen Merelbeke en Dendermonde.

12.26 uur: Bond Beter Leefmilieu meldt dat er "helder gecommuniceerd moet worden zolang men geen duidelijkheid heeft over de mogelijke effecten van de treinramp". "Momenteel is de voorzorgshouding de enige juiste houding." De milieuorganisatie vraagt ook "snel duidelijkheid over wat de precieze opdracht is die de minister aan haar agentschappen gaf."

14.44 uur: Het parket van Dendermonde bevestigt na een autopsie en toxicologisch onderzoek dat in Wetteren zaterdag een 64-jarige man overleed aan de gevolgen van de treinramp.

14.47 uur: "De provinciale overheid blijft het best geplaatst om de coördinatie uit te voeren. De gouverneur kan blijven rekenen op alle steun van het federale niveau". Dat zegt premier Elio Di Rupo na een briefing door het coördinatiecomité in Wichelen. Volgens het crisiscentrum zijn sinds het begin van de ramp in totaal een tweehonderdtal personen naar het ziekenhuis gebracht. Vijf mensen blijven opgenomen maar ze zijn buiten levensgevaar. De 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, kunnen voor 18 mei zeker niet terug naar huis. Dan moet het wrak van de trein volledig verwijderd zijn. Daarna volgen nog saneringswerken en infrastructuurwerken.

16.41 uur: De terugkeeroperatie wordt gestart voor de bewoners van de Hekkerstraat, die dinsdag geëvacueerd waren. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. De andere geëvacueerden zullen woensdag nog niet kunnen terugkeren naar hun huizen.

17.21 uur: De Vlaamse diensten die betrokken zijn bij de afwikkeling van de treinramp hebben alles gedaan wat ze konden en moesten doen. Voor sluitende conclusies over oorzaken en gevolgen is het nog te vroeg. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement.

17.33 uur: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) laat boringen uitvoeren en bodemstalen nemen binnen een perimeter van 250 tot 300 meter rond de plaats van het ongeval. Om veiligheidsredenen kunnen er nog geen stalen genomen worden bij het wrak zelf.

18.22 uur: Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, zegt dat een op de drie ondernemers in Wetteren de zaak al moest sluiten door de treinramp. De Boerenbond heeft dan weer weet van minstens vijf siertelers (planten- of boomkwekers) die hun terreinen geheel of gedeeltelijk niet op kunnen. Na een rondvraag bij de Wetterse ondernemers zegt Unizo dat zes op de tien van hen hinder ondervinden van de treinramp. Meer dan een op de vier ondernemers heeft nu al meer 5.000 euro schade, luidt het.

19.36 uur: In de Molenbeek en de Grotevijversbeek zijn waarden van acrylonitril aangetroffen die schadelijke effecten en vissterfte kunnen veroorzaken. Op de Zeeschelde overschreed de concentratie acrylonitril die waarde niet, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Er werden nergens dode vissen aangetroffen.

19.42 uur: In het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke is vermoedelijk het eerste wilde dier, een bosuil, opgevangen dat het slachtoffer is van de milieuramp. Dat meldt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

20.28 uur: De afdeling Zeeschelde van waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV heeft de inwateringssluizen van de overstromingsgebieden Bergenmeersen (Laarne/Kalken) en Lippenbroek (Hamme) sinds 5 mei preventief gesloten. Ook werd aan polderbesturen gevraagd geen water uit de Zeeschelde te capteren tussen Gent en Antwerpen. Ten derde wordt ook het beschikbare water maximaal gestuurd naar de sluis van Merelbeke, die de Zeeschelde voedt met vers zoet water.

20.40 uur: "Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaak van de treinramp en over wie verantwoordelijk is." Dat zegt Dominique Debrauwere, woordvoerder van het Gentse parket-generaal en lid van de provinciale veiligheidscel. De gerechtelijke onderzoeken in Dendermonde naar de oorzaak van de ramp en de dood van de 64-jarige bewoner zijn bijzonder complex en zullen veel tijd in beslag nemen, zegt ook Erwin Dernicourt, de Dendermondse procureur des Konings.

21.22 uur: De terugkeeroperatie voor de bewoners van de Hekkerstraat is vlot verlopen en de metingen in alle woningen leverden gunstige resultaten op. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. De begeleide terugkeer van de bewoners van andere geëvacueerde straten wordt donderdagmorgen voortgezet.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

DONDERDAG 9 MEI 2013

10.17 uur: De terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners wordt voortgezet, meldt het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De begeleide terugkeer zal sneller verlopen dan gisteren omdat er bijkomende meetploegen ingezet kunnen worden. Gisteravond werden 47 gezinnen uit de Hekkerstraat al terug naar hun woningen gebracht onder begeleiding van politie en brandweer.

12.36 uur: Naar schatting 600 tot 700 geëvacueerde mensen zijn nog niet naar hun woningen kunnen terugkeren. Dat meldt gouverneur Briers. Voorheen werd gezegd dat er in totaal ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging volgens Briers om 500 woningen, met vermoedelijk meer dan 1.000 bewoners. De terugkeeroperatie is dus uitgebreider dan gedacht. De brandweer meldt dat vandaag gestart zal worden met het leegpompen van de wagons. Of na 18 mei iedereen terug naar huis kan, zal volgens de brandweer geëvalueerd moeten worden als het wrak weggenomen is en duidelijk wordt wat er aan bodemvervuiling is. Het gaat om 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die mogelijk verschillende weken nog elders opvang moeten krijgen.

14.50 uur: Om het verontreinigde blus- en rioleringswater af te voeren, is al een vierde tankschip op weg naar Wetteren. Dat meldt gouverneur Jan Briers. Uit de pompput, waar dinsdagmorgen toxische waarden gemeten werden die veel hoger lagen dan een dodelijk concentratie, is al 120 ton vervuild water opgezogen.

15.42 uur: "Op dergelijke ramp kan geen enkele gemeente voorbereid zijn, maar in de mate van het mogelijke waren wij als gemeenten (Wichelen en Wetteren, nvdr.) zeer goed voorbereid." Dat heeft Kenneth Taylor, burgemeester van Wichelen, verklaard in een reactie op de kritiek op de aanpak van het treinongeval in Wetteren. Het coördinatiecomité verzet zich daarmee nadrukkelijker tegen de storm van kritiek de voorgaande dagen.

17.04 uur: In Wetteren zijn de voorgaande dagen al 1.400 geëvacueerde bewoners terug naar hun woningen gebracht. Dat meldt gouverneur Jan Briers. Voorheen werd gezegd dat er ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging om 500 woningen met in totaal bijna 2.000 bewoners. De terugkeeroperatie, die veel uitgebreider is dan gedacht, verloopt vlot door de extra meetploegen. In totaal werden 1.979 personen de voorgaande dagen geëvacueerd. De mensen die voorlopig nog niet konden terugkeren, zullen dat vanavond of morgenochtend kunnen doen. Ongeveer 170 mensen moeten nog wat meer geduld hebben. Het gaat om 48 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die ten minste tot 18 mei elders opvang krijgen, en nog een 120-tal mensen die in de omgeving van de pompput aan de Augustuslaan en de Warandelaan wonen. Voor die laatste groep mensen wordt dag per dag en uur per uur bekeken wanneer ze terug naar huis kunnen.

20.30 uur: Er is na de treinramp geen reden tot ongerustheid bij inwoners van Wetteren en omgeving, zo stelt het coördinatiecomité. "Er zijn geen aanwijzingen dat de bevolking een gezondheidsrisico loopt na het treinongeval in Wetteren", meldt de provincie Oost-Vlaanderen.

21.33 uur: Alle personen die na de treinramp in Wetteren opgenomen werden in het ziekenhuis, onder wie ook de vijf slachtoffers die op intensieve zorgen lagen, hebben nu het ziekenhuis verlaten. Vandaag hebben nog 16 mensen zich gemeld met klachten maar ook zij zijn allen terug thuis, zegt Bea Hageman van de provincie Oost-Vlaanderen. Sinds het begin van de ramp werden meer dan 200 personen naar het ziekenhuis gebracht voor controle of voor verzorging.

21.56 uur: Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel hoopt morgenochtend te kunnen starten met het verharden van de weg naar het treinwrak, zodat vacuümwagens de restvloeistoffen in de wagons kunnen leegpompen. Dat zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. Het bedrijf verwacht ook morgennamiddag de bovenleiding op de plaats van de ramp te kunnen verwijderen. Het leegmaken van de wagons op de plaats van de ramp was voor gisteren gepland, maar werd uitgesteld omdat een toegangsweg verhard moet worden.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

VRIJDAG 10 MEI 2013

10.40 uur: Op de plaats van de ramp in Wetteren kan in de voormiddag gestart worden met de aanleg van het verhard pad naar het wrak van de trein, zodat vacuümwagens de restvloeistoffen in de wagons kunnen leegpompen. Dat zegt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel.

12.40 uur: Op de plaats van de treinramp in Wetteren kan de brandweer starten met het leegpompen van de eerste wagon met acrylonitril. Dat zegt brandweercommandant Christian Van de Voorde. Voor alle bewoners die de voorbije dagen geëvacueerd werden is er vanavond een infosessie, meldt gouverneur Jan Briers. De bewoners van 423 huizen zijn al kunnen terugkeren naar hun woningen. Morgen starten de voorbereidingswerken voor de opruiming van wagon 7. Het gaat om een wagon met een restfractie van naar schatting twee ton butadieen. Dat is een gas dat ontvlambaar is in contact met lucht, maar er is geen gevaar voor de bevolking. Het gas moet afgefakkeld worden, en dat zal een enorme steekvlam geven die tot in de buurgemeenten te zien zal zijn. De affakkeling zelf zal zondag overdag gebeuren.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234