Vrijdag 27/05/2022

Chronische depressie leidde in 2004 en 2005 al vier keer tot euthanasie

In ons land hebben in de periode van 2004 tot en met 2005 vier mensen met een chronische depressie euthanasie gevraagd en gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie.

Volgens professor Wim Distelmans, de voorzitter van de commissie, werd er over de vier gevallen uitvoerig gediscussieerd. De wet schrijft voor dat al wie aan een ongeneeslijke aandoening door ziekte of ongeval lijdt, die onomkeerbaar is en waardoor er sprake is van ondraaglijk lijden, een aanvraag tot euthanasie mag indienen. In de loop van 2004 en 2005 dienden vier mensen met een chronische depressie zo'n aanvraag in. Hun aanvraag werd goedgekeurd.

Netwerk Depressie Vlaanderen vindt dat een "gevaarlijk precedent" en verzet zich tegen de beslissing van de commissie om dergelijke vragen goed te keuren. "Op die manier wordt de deur op een kier gezet voor de duizenden depressieve mensen die met zelfmoordgedachten leven om op een legale manier zelfmoord te plegen", zegt woordvoerder Bob Vansant. Netwerk Depressie Vlaanderen is van mening dat een depressie tot nader order geen louter lichamelijke ziekte is die onbehandelbaar zou zijn. "Er mag dan wel sprake zijn van ondraaglijk psychisch lijden, maar vaak is het de hulpverlening bij depressie die ernstige tekortkomingen kent", aldus Vansant.

Professor Distelmans relativeert. "Het gaat hier over vier gevallen in twee jaar tijd", verduidelijkt hij. "Ze waren bovendien allemaal goed gedocumenteerd. Het blijft een uitzonderlijke situatie." Volgens Distelmans staat er in de euthanasiewet nergens dat de "ongeneeslijke aandoening door ziekte" geen psychiatrische aandoening kan zijn. "Het blijft inderdaad wel moeilijk om in dat geval na te gaan of de patiënt uitbehandeld is en of hij nog wel handelingsbekwaam is en dus in staat is om zelf om euthanasie te vragen. Maar uit het rapport blijkt dus dat het wel degelijk kan." Netwerk Depressie Vlaanderen pleit intussen voor een ruimere visie op depressie en een betere begeleiding van mensen die aan depressie lijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234