Dinsdag 15/06/2021

Chroniqueurs van de dorpstraat

Hij zette Meise op zijn kop, zij raakte net niet verstrikt in een gevecht tegen windmolens. Allebei beleefden ze de mars op het gemeentehuis van komende zondag vanaf de eerste rij. Dimitri Berlanger en Heleen Van Aken: regionale journalisten met brede impact.

DIMITRI BERLANGER (34)

Regiojournalist Het Laatste Nieuws, sinds maart 2004

Gemeentes: Vilvoorde/Meise/Londerzeel/Wemmel/Grimbergen

De stembus zien en sterven. Dat gevoel overheerst bij Dimitri Berlanger. Na weken vol verkiezingsnieuws zit de regionale reporter thuis. Ziekteverlof. "Het is een zware periode geweest", zucht Berlanger. "Gisteren bijvoorbeeld heb ik drie stukken geschreven, waarvan twee grote. Dat was nog een normale dag, maar evengoed schrijf ik soms tien artikels op een dag. Zeker nu met de speciale reeksen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. En dan moet ik het gewone dagnieuws er nog bijnemen."

Branden, moorden en ongevallen mag Berlanger aan zich voorbij laten gaan. In de week, althans. "En foto's moet ik gelukkig ook nog niet zelf maken." Niettemin overspant zijn werkgebied met Vilvoorde, Meise, Londerzeel, Wemmel en Grimbergen vijf gemeentes. De kruin van Brussel, zeg maar. De overkant, ook. Berlanger: "Die kant van de ring was voor mij oorspronkelijk onontgonnen gebied. Ik ben van Dilbeek, dus met die regio was ik niet vertrouwd toen ik er als journalist begon."

Maar: voor een krant schrijven was nu eenmaal een jeugddroom. Rijk word je er niet van, beseft Berlanger nu ook, maar gretig werkte hij zich in. "In het begin ben ik een paar keer met de kop tegen de muur gelopen, maar gaandeweg krijg je overal contacten en begin je je thuis te voelen. Zeer belangrijk, want het komt er als regiojournalist vooral op aan om alles zo snel mogelijk te weten te komen. Als groentje is het niet altijd even makkelijk om de juiste inschattingen te maken over hoe de lokale politiek in elkaar zit."

Vooral in Vilvoorde had Berlanger de voorbije jaren de handen vol. Niet meteen een model van goed gemeentebestuur, noemt ie het. Berlanger: "Na Jean-Luc Dehaene en Willy Courtois, de grote namen die Vilvoorde jarenlang hebben bestuurd, is het politieke landschap er enorm versnipperd. Dat heeft tot veel geruzie geleid. De kunst is om daar als journalist boven te staan. Alles wat je schrijft, wordt met een vergrootglas bekeken. Dat is soms moeilijk, maar ik heb geleerd om niet tegen kritiek in te gaan. Vroeg of laat komt het evenwicht toch weer terug. Maar de laatste weken voel je wel heel duidelijk dat men je probeert mee te trekken, en dat er spelletjes gespeeld worden."

Vaak krijgt Berlanger het verwijt bepaalde partijen te bevoordelen, één keer beïnvloedde een artikel de politieke campagne. Dat van 3 oktober, met als kop 'Voorakkoord Groen-Open Vld?' Berlanger schreef in zijn inleiding: "Groen en Open Vld hebben een voorakkoord gesloten. Dat lijkt althans zo uit een uitgelekte e-mail van Groen-schepen Marie-Jeanne Thaelemans, gericht aan Open Vld-voorzitter Lucianus Van Rompaey. Zelfs de verdeling van de mandaten blijkt al besproken. De twee partijen ontkennen ten stelligste en beweren dat er sprake moet zijn van vervalsing."

Een bommetje, lacht Berlanger nu. "Of de mail nu vervalst was of niet, het nieuws kon ik niet laten liggen. Ja, dat artikel heeft Meise toch een paar dagen op zijn kop gezet. En het resultaat was dat iedereen nu heeft gezworen dat ze niet met Groen in een coalitie zullen gaan. Maar ook dat blijft relatief natuurlijk. Na zondag wordt daar wellicht nooit meer over gesproken."

HELEEN VAN AKEN (26)

Regiojournalist voor Het Nieuwsblad, sinds november 2011

Gemeentes: Puurs, Bornem, Sint-Amands (Klein-Brabant)

'Bambi is opvallende figuur op Vlaams Belang-lijst Puurs'. 'Windmolens inzet in kiesstrijd'. 'Folder Vlaams Belang belandt in foute brievenbus'. Uit de koppen van haar laatste artikels blijkt duidelijk: Heleen Van Aken snakt naar 'Deadline 14/10'.

Vooral die windmolens zijn zo'n beetje de rode draad van het voorbije jaar geweest, lacht ze. Eerst was er een actiecomité, dan kwam de grote bezieler van dat actiecomité op als lijsttrekker van een politieke partij, dan volgde de rel. Tussen burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) en Marc Amelinckx (Positief Puurs). 'Vroeger zaten ze nog samen in de klas. Tijdens de verkiezingen staan ze als lijsttrekkers lijnrecht tegenover elkaar. Of toch niet?' Dat schreef Van Aken vorige week nog.

Nu zegt ze: "Als journalist moet je altijd proberen om onpartijdig te blijven. Ik merk bijvoorbeeld dat ik de laatste tijd veel meer voorstellen krijg om artikels te schrijven, maar ik zal altijd eerst kijken hoe interessant het voor onze lezer is. Dat een partij een hele zaterdag foldertjes gaat uitdelen op de jaarmarkt is misschien fijn voor hun partijblad, maar daarom nog niet voor de lezers van Klein-Brabant. Sowieso is het de voorbije maanden erg druk geweest: twee weken geleden hebben we onze grote verkiezingsbijlage gelanceerd, waarin alle lijsttrekkers aan het woord kwamen, en nu hebben we ook nog elke dag een paar pagina's vol politiek nieuws uit de regio."

Met gevolgen. "Een jaar geleden had ik op een heel andere partij gestemd dan nu", bekent Van Aken. "Voordien was ik helemaal niet met regionale politiek bezig, nu word ik op straat dikwijls aangeklampt door mensen die niet goed weten op wie ze moeten stemmen en mij om raad vragen. Heel gek."

Eén jaar werkt Van Aken reeds voor Het Nieuwsblad. Freelance. Als communicatieverantwoordelijke is ze daarnaast actief bij de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Van Aken: "Gemiddeld ben ik ongeveer twee dagen in de week met de krant bezig, al stopt het daar vaak niet bij. Maar voorlopig ben ik tevreden met mijn statuut als freelancejournalist. Met de regio Klein-Brabant alleen zou ik toch moeilijk kunnen rondkomen."

Niet dat ze tot elke prijs de vleugels wil uitslaan. Integendeel. Het liefst verslaat Van Aken kleine, persoonlijke verhalen over de mensen in de straat. Zoals: "Tijdens de dodentocht in Bornem was een oudere man zijn favoriete hoed kwijtgeraakt. Via Facebook had hij een emotionele oproep gedaan, en dat vond ik wel een artikel waard." Plus: "Mensen in de regio vinden zulke verhalen leuk." En: "Ik ga daar graag naar op zoek, zeker als ze nog niet ergens anders hebben gestaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234