Vrijdag 22/01/2021

Christophe van Gerrewey ontvangt Europese Unie Literatuurprijs 2016

De debuutroman van Christophe Van Gerrewey, Op de hoogte, is een van de winnaars van de Europese Unie Literatuurprijs 2016. Die prijs bekroont jaarlijks de beste romans uit 37 Europese landen. Van Gerrewey (1982) was al een opgemerkte essayist en verhalenschrijver, toen hij in 2012 als romanauteur bij het toenmalige De Bezige Bij Antwerpen debuteerde met Op de hoogte. Het onorthodoxe verhaal van een liefdesbreuk in briefvorm won in 2013 de Debuutprijs van Boek.be. Dat jaar verscheen ook Van Gerreweys tweede roman, Trein met vertraging. In 2015 volgde de essaybundel Over alles en voor iedereen.

De Europese Unie Literatuurprijs is een initiatief van het Creative Europe Programme van de Europese Commissie, en de Europese koepelorganisaties van de boekhandelaars, auteurs en uitgevers. Er doen 37 landen mee, die volgens een rotatiesysteem elke drie jaar een laureaat kunnen kiezen. Elk jaar zijn er dus twaalf of dertien laureaten. Voor België komen om beurten Nederlands-talige en Franstalige auteurs aan bod, zodat er om de zes jaar een Vlaamse laureaat is.

De vorige Vlaming die de prijs won was Peter Terrin in 2010 met De bewaker, dat ondertussen vertaald is in veertien talen. Alle winnaars krijgen 5.000 euro en genieten extra promotie en internationale zichbaarheid op de grootste Europese boekenbeurzen, zoals die in Frankfurt, Londen en Parijs. De prijs wordt uitgereikt op 31 mei in de Concert Noble in Brussel.

Bibliotheekboek 50 jaar op de dool

Een Amerikaanse lezer bracht onlangs een boek over de kruistochten terug naar de bibliotheek van zijn universiteit. Hij had het boek in 1967 geleend. James Philips was student aan de University of Dayton, Ohio. Nadat hij tussen zijn oude spullen een exemplaar van History of the Crusades had ontdekt, realiseerde hij zich dat hij het boek nooit had teruggebracht. Philips stuurde het boek alsnog terug en voegde er een briefje bij met diepe verontschuldigingen. De bibliotheek was zo onder de indruk van dit gebaar dat Philips de uitleenboete niet hoefde te betalen. Destijds kostte het niet retourneren van een boek twee centen per dag. Philips zou dus in totaal 350 dollar (bijna 310 euro) moeten hebben ophoesten.

Volgens een woordvoerder van de universiteit zat zelfs de oude leenlijst, met data die teruggaan tot 1950, nog in het boek. Het raakte op de dool in Philips' studentenkamer en werd later naar zijn ouderlijke woning gestuurd.

Meg Rosoff bekroond

De Amerikaanse kinderboekenschrijf-ster Meg Rosoff is bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award. Rosoff brak in 2004 door met haar debuutroman Hoe ik nu leef en verwierf naam met boeken als Het toevallige leven van Justin Case en Wat ik was. De jury van de Astrid-Lindgrenprijs, die wordt gezien als de Nobelprijs voor kinderboeken, roemt Rosoff omdat haar romans voor jongvolwassenen 'zowel de emoties als het intellect aanspreken'.
De kinderliteratuurprijs wordt op 30 mei in Stockholm uitgereikt.

►De prestigieuze, tweejaarlijkse Hermann Hesseprijs voor literatuur gaat naarde Braziliaanse auteur Luiz Ruffato en zijn Duitse vertaler Michael Kegler. De prijs, waaraan een bedrag van 20.000 euro is verbonden, wordt op Hesses geboortedag 2 juli in zijn geboorteplaats Calw uitgereikt.

►Vanmiddag is schrijver Erik Vlaminck te gast in het Antwerpse Letterenhuis, in het kader van Boeken op Woensdag. Literair journalist en De Morgen-recensent Dirk Leyman interviewt hem over zijn recente roman De zwarte brug. (12u30).

►De stoel waarop J.K. Rowling de eerste twee Harry Potter-boeken schreef, staat te koop. Potter-fans moeten er wel diep voor in de geldbuidel tasten: het hoogste bod stond gistermiddag al op ruim 65.000 dollar. Rowling schonk de door haar versierde stoel in 2002 aan een goed doel, dat hem vervolgens veilde voor 20.000 euro. De koper bood de stoel in 2009 aan op eBay. Daar betaalde de huidige eigenaar er 25.500 euro voor. "Er zijn niet veel Harry Potterspullen die zo veel waard zijn", benadrukte de veilingmeester van Heritage Auction de zeldzaamheid van het zitmeubel.

►De Vrienden van Boek en Letteren organiseren in Antwerpen Duel op zondag, snedige debatten van auteurs met getrokken pennen. Het eerste 'Duel' vindt plaats in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Hafid Bouazza, auteur en radicaal atheïst, en Rik Torfs, kerkjurist en rector KULeuven, debatteren over de vraag 'hoe heilig zijn heilige boeken?'

►Na het overlijden van Wim Brands komen de voorziene herhalingen van VPRO boeken op zaterdag 9 en 16 april (9.55 uur, Nederland 3) te vervallen. Een week later, op zondag 17 april, worden de reguliere uitzendingen van VPRO boeken hervat. Wellicht blijft Jeroen van Kan de vaste presentator.

►Sinds eind maart resideert de Nederlandse schrijver en Boeken-columnist Daan Heerma van Voss een maand lang in Brussel op uitnodiging van Passa Porta. Op vrijdag 22 april gaat hij in gesprek met muzikant Bent Van Looy over hun nieuw werk, leven en inspiratiebronnen. passaporta.be

►Eli Neiburger is een autoriteit op het vlak van vernieuwing van bibliotheken en schreef een aantal succesvolle boeken, hij is directeur van de bibliotheek van Ann Arbor District in Michigan en werkte eerder als game-ontwikkelaar en videoproducer. Ondertussen laat Neiburger wereldwijd zalen vollopen met zijn vernieuwende visie op de rol van de bibliotheek in een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door digitale kennisvergaring en -verspreiding. In het kader van 10 jaar Permeke geeft hij in Auditorium Permeke in Antwerpen een lezing over de toekomst van de bibliotheken (dinsdag 12 april, 19u30).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234