Zaterdag 16/01/2021

Christine

Christine Vanderveeren staat voor een van de grootste onzekerheden uit haar leven. Die bevindt zich echter niet op professioneel vlak. De voorzitster van het directiecomité van de Creg, de regulator voor de vrije gas- en elektriciteitsmarkt, is zwanger van een tweeling en zal eind deze maand bevallen. Twee kinderen in één keer. Vrienden vinden het logisch. Ze heeft altijd alles al snel willen doen en wilde toch twee kinderen, dus...

Portret

Voorzitster van het directiecomité van de Creg

Vanderveeren

Vanderveeren had een blitzcarrière die in 1995 voorlopig eindigde als kabinetschef van voormalig premier Dehaene. Daarna ging ze naar de Stichting van de Onderneming een denktank die door een aantal tenoren van het bedrijfsleven werd opgericht en die momenteel een sluimerend bestaan leidt. Sommige regeringspartijen zijn, gezien haar verleden, op hun hoede voor Vanderveeren aan het hoofd van de Creg. Zij vrezen een obstructiepolitiek voor de liberalisering en kunnen haar moeilijk zonder CVP-stempel zien.

"Ik heb geen eigen agenda", reageert Vanderveeren. "Maar ik heb wel het label van de CVP. Ik vrees dat ik dat nooit meer kwijtraak." Minder problemen heeft ze met het etiket 'moeilijk karakter', "al moet het jullie toch al opgevallen zijn dat het een 'moeilijk' karakter is als het om een vrouw gaat terwijl een man gewoon 'karakter' heeft." Zwaar tilt Vanderveeren er niet aan en ze beseft dat ze zich moeilijk geliefd kan maken in haar positie als hoofd van de Creg. "Een regulator zal wel nooit sympathiek zijn, niet bij de consumenten, niet bij de elektriciteitsproducenten, niet in de politiek waar wel altijd een partij moeilijk zal doen."

Vorige week viel haar zo'n staaltje van antipathie te beurt. Willy Bosmans, algemeen directeur van Electrabel, toonde zich allesbehalve gelukkig met de tarieven die de netwerkbeheerder, het toekomstige bedrijf Elia, waarin Electrabel een belangrijke participatie zal hebben, mag aanrekenen voor het transport van elektriciteit over het hoogspanningsnet. De bepaling van het tarief is essentieel voor de liberalisering van de elektriciteitsmarkt omdat het invloed zal hebben op wat de consument aan het einde van de rit zal betalen. De Creg deed een voorstel waardoor de netwerkbeheerder volgens Bosmans niet langer aantrekkelijk is voor een beursgang.

Volgens Vanderveeren werd uitgegaan van het Britse regulated assets base-systeem. Alle componenten die deel uitmaken, worden daarbij apart bekeken. Zo legt de Creg via zijn tariefbepaling ook de investeringsvoorwaarden van de netwerkbeheerder op. Bij investeringen moet die uitgaan van een verhouding eigen middelen-vreemde middelen van 33 procent-67 procent. Electrabel zou het liefst 100 procent eigen middelen investeren om daarna ook 100 procent opbrengst te hebben, aangezien Elia de facto een monopolie zal hebben. Juist om die reden wilde de Creg daar niet op ingaan. Vanderveeren vond dat er al voldoende water in de wijn werd gedaan aangezien het oorspronkelijke voorstel een 20/80-verhouding was. Met 33 procent krijgt Electrabel dan toch uitzicht op een hogere opbrengst.

Het valt nog af te wachten wat de grootste opgave voor Vanderveeren wordt: het mee opvoeden van een tweeling of het weerstaan aan de druk van verschillende politieke en economische actoren in dit land. Toen de Creg begin februari zijn tariefvoorstel deed, kon het uit verschillende hoeken op bijval rekenen. Later sijpelde door op welke manier de Creg de toekomstige winst van de aandeelhouders van netwerkbeheerder Elia berekende. Het lobbywerk van Electrabel en de gemeenten kon beginnen. Die laatsten

zijn namelijk kandidaat om 50 procent plus één aandeel van Elia in handen te krijgen en zien daarin een alternatief voor hun net verkochte meerderheidsparticipatie in de intercommunale kabelmaatschappijen. "Gemeenten en Electrabel staan opnieuw aan dezelfde kant. Wij bij de Creg zullen moeten bewijzen dat we onafhankelijk zijn", zegt Vanderveeren. Als het van haar afhangt, zal dat geen probleem zijn. Vraag is of men dat ook in regeringskringen zo ziet. De zes mensen van het directiecomité zijn voor zes jaar benoemd. Op dat ogenblik kan de wetgever zijn ongenoegen laten blijken over het vorige beleid en de vorige directie vervangen. Tot dan voelt Vanderveeren zich niet echt bedreigd. Dat verklaart onder meer haar ongezouten mening over de beursgang van Elia. "Die is volgens mij helemaal niet nodig en zeker voorbarig. Men zou de nieuwe netbeheerder beter een aantal jaren laten werken en dan rustig een beslissing nemen. Het is sowieso al geen goed moment voor een beursgang. Daar komt in dit geval nog bij dat men een introductie voorbereidt voor een bedrijf dat totaal niet bekend is."

De liberalisering heeft tijd nodig, dat stelt Vanderveeren dagelijks vast. Weinigen zijn er zich momenteel van bewust wat een vrije elektriciteitsmarkt betekent. Er is een opvallend gebrek aan belangstelling. Zo werd de Creg nog nooit uitgenodigd door het parlement. "Elektriciteit is blijkbaar een sector waar men als parlementslid niet in geïnvesteerd heeft. Er was toch niets aan de situatie van het verleden te veranderen. Alles werd in stilte geregeld." Ook aan de consumentenzijde is er weinig belangstelling. De man in de straat is er niet mee bezig. Die mag nu misschien veel betalen voor zijn elektriciteit, het is ook een comfortabele situatie zonder te moeten kiezen. "Het wordt wennen aan de liberalisering", geeft Vanderveeren toe. JAB

Beursgang netbeheerder is te voorbarig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234