Zondag 26/03/2023

Proces Van Eyken

Christian Van Eyken en echtgenote zelfzeker op dag 1 van moordproces: ‘Wij speelden die avond Scrabble’

Stoïcijns en zeker van zichzelf doorstond Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (64) de eerste ronde op het proces rond de moord op Marc Dellea, de ex van zijn echtgenote. ‘We hebben die avond Scrabble gespeeld. Inderdaad, twee uur aan een stuk.’

Douglas De Coninck

Koffiehandelaar Marc Dellea is volgens de wetsdokter vermoord in de avond van 5 op 6 juli 2014. De enigen die, letterlijk, als mogelijke verdachten in beeld kwamen, waren Christian Van Eyken (64) en Sylvia Boigelot (42), zijn toenmalige medewerkster, en nu echtgenote. Zij werden die avond gefilmd door een bewakingscamera in de hal van het appartementsgebouw in Neder-over-Heembeek waar Dellea en Boigelot beurtelings als co-ouder woonden.

Van Eyken was peter van hun dochtertje, en volgens Boigelot verliep de driehoeksverhouding vrij harmonieus. In het dossier zitten ook getuigenissen over toenemend geruzie tussen Boigelot en Dellea. En over Van Eyken die de ex van zijn geliefde wel eens “varken” of “monster” noemde. “Door zijn manier van eten”, nuanceerde de politicus later.

Verkiezingsuitgaven

Marc Dellea (45) was in de laatste maanden van zijn leven obsessief bezig met het verbouwen van de villa in Tubeke die hij en Boigelot in 2012 samen hadden gekocht. Zij was nog voor het verlijden van de notariële akte een relatie begonnen met haar baas. Het plan was dat zij tweeën er zouden intrekken, en toch bleef Dellea ijverig voort klussen. “U moet toch inzien dat dit voor een buitenstaander allemaal lastig te begrijpen is?”, merkte de voorzitster op.

Op het proces, vijf jaar na de feiten na een Echternach-processie van procedurele betwistingen, legde Van Eyken gisteren uit dat hij die zondagavond naar het appartement moest omdat hij zijn aangiften van uitgaven voor de verkiezingen van 25 mei 2015 daar per abuis had achtergelaten. Volgens de bewakingscamera kwamen hij en Boigelot aan om 20.20 uur, beladen met tassen en zakken, om pas twee uur later terug te keren. Met opnieuw een hoop bagage.

Christian Van Eyken: “Wij hebben die avond Scrabble gespeeld. Inderdaad, twee uur aan een stuk. Met onderbrekingen, natuurlijk. Marc kon soms heel lang over dingen discussiëren. Ik was lijsttrekker bij de verkiezingen (voor Union des Francophones, ddc), ik moest alle aangiften van kandidaten binnen doen. Marc is dood, vermoord. En we weten niet door wie.”

Leugendetector

Boigelot leerde ooit schieten met een karabijn. Bij haar moeder trof de politie een wapen aan dat sterk lijkt op het pistool waarmee Dellea is gedood, maar ze ontkent elke betrokkenheid: “We hebben onze dochter niet per ongeluk gekregen. Marc bleef voor mij de vader van mijn dochter. Het is niet omdat je aan het scheiden bent dat je geen gevoelens meer voor elkaar kunt hebben.”

De moordzaak is er zo een waarvan de speurders eerst dachten dat ze op een dag zou worden voorgelegd aan een volksjury, waar het er met die hele driehoeksverhouding wellicht niet zo best zou uitzien voor het koppel. Waar ook een wereldwijd steeds meer als dubieus bestempelde test met de leugendetector wel eens de doorslag kan geven. Boigelot faalde voor de test, maar vindt dat ze onheus is behandeld. “Ik wou die test juist graag ondergaan, want ik heb Marc Dellea niet vermoord. Maar toen begonnen ze mij te tutoyeren. Er ontstond een ongezonde sfeer die ik niet erg kon appreciëren.”

Marc Uyttendaele, advocaat van Van Eyken: “Tutoyeren is een vorm van destabilisatie!”

Zo’n soort proces wordt het, op z’n Frans. Grote gebaren, verbale handigheidjes. Er is een overvloed aan bijkomstig bewijs tegen het paar. Daar tegenover staat een bijna stuitend gebrek aan hard forensisch bewijs.

Het proces, voor de correctionele rechtbank, zal op z’n minst 3 weken duren. Enkele dagen voor het einde legt het nieuwe Vlaamse Parlement op 18 juni de eed af. Daarna kan Van Eyken met pensioen. Met wat als hij zelf omschrijft als een “stuitend hoge vergoeding waar ik zelf altijd tegen heb geageerd”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234