Donderdag 22/08/2019

Christenen voor socialisme bedreigen 'vrouwelijke priester' met ontslag

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Lieve Janssens, de theologe die als voorgangster - zeg maar vrouwelijke priester - actief is bij Rent-a-Priest, zal mogelijk ontslagen worden bij haar werkgever Christenen voor het Socialisme (CVS). Op 2 juli, haar eerste werkdag na een lange herstelperiode wegens kanker, vertelde voorzitter Jules Debroux dat het nationaal comité van CVS beslist had haar te ontslaan "op grond van een onverzoenbare visie tussen werkgever en werknemer", zegt Janssens in een gesprek met De Morgen. Maar volgens Janssens en Rent-a-Priest is vooral haar engagement bij de 'uitleendienst' voor alternatieve katholieke priesters de reden voor het nakende ontslag.

Dat werd in elk geval verduidelijkt in een brief van Jan Soetewey, hoofdredacteur van het tijdschrift van CVS, die verstuurd werd op 28 maart, twee dagen na de eerste verjaardag van Rent-a-Priest. Het was precies naar aanleiding van die eerste verjaardag dat Janssens publiek bekend maakte dat ze als vrouwelijke voorganger aan de slag zou gaan bij Rent-a-Priest. Soetewey laat er in de betreffende brief geen twijfel over bestaan dat precies dit een probleem is voor de Christenen voor het Socialisme. Janssens had haar engagement voor Rent-a-Priest beter eerst besproken met haar werkgever, zo wordt er geïnsinueerd. "Mijn werk voor Rent-a-Priest gebeurt in mijn vrije tijd", zegt Janssens, "en het recht op vrijheid van vereniging is nog altijd door de grondwet gegarandeerd."

Christenen voor het Socialisme liet gisteren uitschijnen dat Rent-A-Priest veel heibel om niets maakte, want Janssens had helemaal géén ontslagbrief ontvangen. Dat er "geen sprake is van een ontslag" werd ons overigens bevestigd door Jan Soetewey van CVS. "De ontslagprocedure is inderdaad stopgezet", zegt gehuwd priester André Brems van Rent-a-Priest. "Het eventuele ontslag van Lieve zal opnieuw besproken worden op de raad van beheer van CVS van 23 juli."

Christenen voor het Socialisme laat bovendien uitschijnen dat de betrokkenheid van Janssens bij Rent-a-Priest niet het enige 'probleem' zou zijn. "Er is al een tijdlang een vertrouwensprobleem omwille van het eigengereide optreden van mevrouw Janssens," zegt Jan Soetewey. "Er zijn wel meer spanningen", geeft Janssens grif toe. "De krijtlijnen voor CVS zijn getrokken in 1972 en hadden te maken met de vraag hoe je christen kon zijn in een socialistische samenleving. Maar de maatschappelijke en kerkelijke context vandaag zijn helemaal anders. De leiding van CVS kijkt angstig naar de uitdagingen van een postmoderne samenleving, waarin Mensenrechten in de kerk van Devillé of Rent-a-Priest van Borremans andere krijtlijnen trekken. CVS heeft geen voeling met deze nieuwe evoluties, terwijl ikzelf binnen CVS steeds heb getracht mee te evolueren met de nieuwe uitdagingen." Dat maakt van Janssens een lastige tante binnen CVS.

Janssens, die 58 is, zou bij een eventueel ontslag terugvallen op een invaliditeitsvergoeding. Ze werkte zes jaar bezoldigd bij CVS en ongeveer zestien jaar als vrijwilligster. De huidige problemen doen haar in elk geval niet overwegen haar engagement bij Rent-a-Priest op te geven. "Wat mij nog het meest verdriet, is dat kardinaal Danneels nog gelijk zal krijgen. Hij had laten verstaan dat je de dissidenten beter hun gang kunt laten gaan want dat die uiteindelijk elkaar wel zullen vernietigen. Ik hoop in elk geval dat het zo ver niet hoeft te komen."

Lieve Janssens: 'Danneels zal nog gelijk krijgen dat dissidente christenen elkaar vernietigen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden