Zaterdag 22/02/2020

Asielcrisis

"Christenen in asielcentra geslagen en met de dood bedreigd door strenggelovige moslims"

Vluchtelingen zitten op hun bed in het zelfgeïmproviseerde opvangcentrum in Hanau, Duitsland.Beeld REUTERS

Christenen die dankzij een vlucht aan de oorlogshel in hun eigen land wisten te ontsnappen, komen in de Duitse vluchtelingencentra blijkbaar in een gelijkaardige situatie terecht. De centra worden er namelijk gedomineerd door het dictaat van de vele strenggelovige moslims die er leven. "Christenen worden in het gezicht gespuugd, geslagen en zelfs met de dood bedreigd", getuigt een Irakese christen aan de Duitse krant Welt am Sontag.

In de krant Welt am Sontag verscheen gisteren een reeks van getuigenissen van christelijke en anders-gelovige vluchtelingen over allerlei geweldsincidenten in verschillende asielzoekerscentra verspreid over Duitsland. Strenggelovige moslims zwieren er klaarblijkelijk de plak: "Overal waar wij zijn, heerst de Sharia, en gelden onze regels en voorschriften", zo klinkt het.

Dat niemand aan die voorschriften kan ontsnappen, ook anders-gelovigen niet - blijkt uit de getuigenis van Said, een christelijke man die Irak ontvluchtte in de hoop in Duitsland een beter leven te kunnen beginnen. "Ik dacht dat ik in dit land mijn godsdienst eindelijk vrij zou kunnen belijden, maar als ik in het centrum zeg dat ik een christen ben, breekt de hel los."

Beeld EPA
Beeld AP

De man, die momenteel in een opvangcentrum in Brandenburg verblijft, beschrijft hoe hij tijdens de ramadan steevast voor het ochtendgloren gewekt werd, en bevolen werd zijn ontbijt voor het opkomen van de zon te nuttigen. "Als ik weigerde, noemden ze me een heiden, een ongelovige. Ze spuugden me in het gezicht, behandelden me als een dier en bedreigden me zelfs met de dood", zegt Said. Toen hij met zijn probleem bij de veiligheidsdiensten van het centrum ging aankloppen, stuurden die hem gewoon wandelen: "Jullie zijn hier toch allemaal moslim", klonk het daar.

Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Schrijnende situatie

Dat het er in andere Duitse opvangcentra niet veel beter aantoegaat, toont een ander schrijnend voorbeeld aan. In een centrum in Hemer werden een christelijke man uit Eritrea en zijn zwangere vrouw aangevallen omdat ze een kruisje rond hun nek droegen. De man werd geslagen met een kapotte fles.

Een jonge Syrische man uit het asielcentrum in Giessen waarschuwt dan weer dat er zich onder de vluchtelingen veel leden van IS bevinden. "Ze scanderen verzen uit de koran, dezelfde verzen die IS aframmelt alvorens ze iemand de keel oversnijden", zegt hij. "Ik kan hier als christen niet blijven." In nog een ander centrum ontstonden er dan weer rellen toen christenen, moslims en jezidi's er met elkaar op de vuist gingen tijdens de ramadan.

Volgens hulpverleners zou de kans dat christenen in één van de Duitse asielcentra slachtoffer worden van geweld 'gemiddeld 100 procent bedragen'. Naast gevluchte christenen behoren ook vertegenwoordigers van de Koerdische minderheid van jezidi's tot de vaak geviseerde slachtoffers van radicale moslims. Eerder al doken ook verschillende berichten op over verkrachtingen binnen de centra.

Beeld AP
Beeld REUTERS
Beeld EPA
Beeld EPA
Beeld EPA
Beeld EPA
Beeld EPA
Beeld GETTY
Beeld EPA
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234