Woensdag 08/12/2021

Christendemocraten staan voor verscheurende keuze

CD&V-voorzitter Wouter Beke licht vandaag de positie van de partij tegenover de nota-Di Rupo toe. 'Denken dat wij van onze eisen zullen afstappen, is ijdele hoop.' Gaat Di Rupo toch ineens in op die eisen, dan 'zullen we de veranderde situatie evalueren'. Binnen en buiten de partij gaan steeds meer stemmen op dat Beke dan moet toegeven, ook al bestaat de kans op een breuk met N-VA.

Voorzitter Beke licht vandaag om tien uur de houding van zijn partij over de nota-Di Rupo toe tegenover de formateur en de zeven 'ja, maar'-partijen. "We hebben onze voorwaarden al toegelicht, maar we willen dat gerust nog eens doen", klinkt het.

Niet iedereen was de afgelopen dagen even gelukkig met de strategie en de communicatie die de voorzitter aan de dag legde. De parlementaire fractievergadering verliep gisteren dan ook behoorlijk geanimeerd. "Beke heeft een lange uitleg gedaan over wat er de afgelopen dagen allemaal gebeurd is. Hij heeft veel vragen gekregen over zijn communicatie, het was een stevige, woelige vergadering", vertelt een parlementslid. "De vorige dagen was er onvrede over de partijlijn, maar nu zijn we opgelucht over de duidelijkheid: we moeten het over de inhoud hebben, we moeten onze voorwaarden duidelijk maken." Concreet? Niet meer kijken naar N-VA, maar een eigen koers varen. Dat is wat een - naar eigen zeggen 'groeiend' - deel van CD&V ervan denkt.

Op het einde van de vergadering stonden de neuzen naar verluidt wel in dezelfde richting, namelijk die van de voorzitter. De formateur moet zijn nota grondig herschrijven met de communautaire basis die Beke heeft gelegd als leidraad en hij moet kunnen garanderen dat daarvoor een tweederdemeerderheid te vinden is. Wat dit betekent voor de band met N-VA, daarover blijven de meningen verdeeld.

CD&V vindt niet dat ze het onmogelijke vraagt. "Wij zijn de enige partij die sinds 2007 altijd mee aan tafel gezeten heeft en hebben al ontzettend veel opgeofferd. We voelen ons sindsdien bedrogen. We hebben geen zin meer in opnieuw eindeloze discussies met meneer Maingain en mevrouw Milquet over punten en komma's. De struikelthema's moeten vooraf uitgeklaard zijn, dat doen we niet meer aan tafel", stelt een CD&V-minister. "Als de andere partijen dat niet zien zitten, dat ze het dan zonder ons doen."

De partij mag dan wel ontkennen dat de sleutel bij hen ligt, ze beseft maar al te goed dat het moeras steeds dieper wordt en de weg eruit almaar lastiger. Als Di Rupo aan alle voorwaarden voldoet, dan "is de partij bereid om haar standpunt te herbekijken". Lees: dan bestaat de kans dat Beke aan tafel zal (moeten) gaan zitten. Zonder N-VA. Het Vlaamse kamp ziet dat nog altijd niet zitten, wegens het risico dat N-VA uit Peeters II zou stappen, maar het 'gematigde' kamp is het grondig beu dat alles in functie van Peeters moet gebeuren.

Het zal voor Di Rupo evenwel niet gemakkelijk zijn om een tweederdemeerderheid te vinden voor de nota-Beke zonder N-VA. Daarom denkt de formateur naar verluidt (opnieuw) aan een 'gesplitste' stemming: ook zonder de drie zetels van Olivier Maingain (FDF) en co. haalt hij een tweederdemeerderheid. De Franstalige liberalen zijn daar voorlopig niet echt voor te vinden.

Kan Di Rupo niet aan de eisen van CD&V voldoen, dan blijft de partij bij haar standpunt. In dat geval dreigt ze evengoed de dupe van de zaak te worden, want dan mislukt de hele formatie wegens het niet-deelnemen van CD&V en zal de zwartepiet in de richting van Wouter Beke geschoven worden. Die beseft immers als geen ander dat er geen alternatief bestaat voor onderhandelingen, wil men tot een staatshervorming komen.(AVB, TP, MJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234