Zondag 23/02/2020

Christendemocraten pal achter Barroso, groenen en socialisten stellen voorwaarden

Het Europees Parlement zal in september Commissievoorzitter José Manuel Barroso aan de tand voelen over het programma waarmee hij de komende vijf jaar aan de slag wil. Mogelijk wordt er dan ook gestemd over zijn herbenoeming, maar zeker is dat niet. Barroso werd begin deze maand voorgedragen door de Europese regeringsleiders om zichzelf op te volgen. Maar dan zal hij eerst het Parlement moeten overtuigen. Zijn kandidatuur wordt enkel gesteund door de EVP-fractie van christendemocraten. Groenen en socialisten maakten andermaal duidelijk dat ze de Portugees geen geschikte kandidaat vinden.

Daniel Cohn-Bendit (groenen):

Barroso heeft zich de voorbije vijf jaar zo slaafs opgesteld ten aanzien van de lidstaten, dat ze hem beter benoemen als voorzitter van de Raad of zogeheten EU-president. “Telkens als de Commissie een voorstel deed dan belde Barroso naar de hoofdsteden. Hij toonde zich een geschikte secretaris van de lidstaten. Dus laat hem die functie uitoefenen en benoem hem tot EU-president, zodra het Verdrag van Lissabon is goedgekeurd. Dat zou een goed compromis zijn waarbij iedereen zijn gezicht kan redden. Ook Barroso”, zei de voorzitter van de groene fractie. Cohn-Bendit hoopt daarom dat de stemming over Barroso wordt uitgesteld tot na het referendum over het Verdrag van Lissabon begin oktober in Ierland. “Als de Ieren ja zeggen dan kunnen we uitkijken naar een andere Commissievoorzitter.” De groenen schoven gisteren voormalig eurocommissaris Chris Patten als alternatief voor Barroso naar voren. “Ook Guy Verhofstadt is een goede kandidaat.” Cohn-Bendit rekent tussen 280 à 310 socialisten, liberalen, groenen, radicaal links en enkele onafhankelijke afgevaardigden tot het anti-Barrosokamp. Dat is onvoldoende om Barroso af te blokken, maar ook de voorstanders van de Portugees hebben geen meerderheid. Om te vermijden dat de Commissievoorzitter de fracties naar de mond probeer te praten, eisen de groenen dat hij een geschreven programma voorlegt, waarin het groene gedachtegoed, de Green New Deal, ruim aan bod komt. “Zonder duidelijk programma komt hij bij ons wat groene praat verkopen en gaat hij in de liberale fractie de liberale toer op.” Martin Schulz (socialisten):

“We gaan in september met Barroso praten en kijken of hij ingaat op onze eisen.” Martin Schulz, de fractieleider van de socialisten, zet de deur op een kier voor een eventuele herbenoeming van de Commissievoorzitter, maar veel kans geeft de Duitser de Portugees niet. “Barroso heeft zich na de verkiezingen uitgeroepen als de kandidaat van de EVP. Wel het EVP-programma is het onze niet. Barroso probeert zelfs de Conservatieven voor zijn herkiezing te mobiliseren, waardoor hij zich overlevert aan de eurosceptici.” De socialistische fractie schuift Barroso een elfpuntenprogramma voor de voeten. Daarin pleiten ze voor een nieuw herstelplan voor Europa, meer middelen voor werkgelegenheid, het veiligstellen van pensioenen en sociale zekerheid en een strengere controle op de financiële markten. “We hebben onze criteria om Barroso te beoordelen”, zegt Schulz. Dat de Commissievoorzitter de steun geniet van de socialistische regeringsleiders in de EU, daar trekt Schulz zich niks van aan. “De Europese leiders zeggen dat in tijden van crisis er stabiliteit nodig is aan het hoofd van de EU. Dan hebben we nood aan een voorzitter van de Commissie die zich om de crisis bekommert. Barroso doet dat niet. Hij is niet de juiste man. Hij denkt alleen maar aan zijn eigen job. Ik geloof niet dat hij geïnteresseerd is in het opstellen van een programma.”Jean-Luc Dehaene (christendemocraten):

“Als je Barroso vergelijkt met zijn twee voorgangers (Jacques Santer en Romano Prodi, JCS) dan steekt hij daar met vlag en wimpel bovenuit”, zegt Jean-Luc Dehaene, zwaargewicht in de EVP-fractie. “Het probleem is dat hij steeds vergeleken wordt met Jacques Delors. Maar je mag niet vergeten dat die destijds met Helmut Kohl (Duitse bondskanselier) en Francois Mitterand (Franse president) twee geëngageerde leiders achter hem had staan. Barroso ontbeert vandaag de steun van pro-Europese leiders.” Dehaene vindt dat het parlement zijn verantwoordelijkheid moet nemen en in september over de kandidatuur van de Portugees moet stemmen. Wachten op het Iers referendum heeft geen zin. De economische crisis vereist dat er snel duidelijkheid is over de Commissievoorzitter. Desnoods moeten de socialistische regeringsleiders die Barroso’s kandidatuur steunen, druk uitoefenen op hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Een gelopen race is de herbenoeming van Barroso zeker niet, zegt Dehaene. “Veel zal afhangen van de manier waarop hij zich in het parlement presenteert.” Maar dat er veel te hard wordt geoordeeld over de Portugees, daar is Dehaene van overtuigd. “Het grootste verwijt dat je hem kan maken is dat hij geen ambitieuze voorstellen heeft gedaan om de crisis te bestrijden, maar zonder financiële crisis zou iedereen gezegd hebben dat hij een formidabele voorzitter zou zijn geweest. Zijn klimaatplan zat goed in elkaar.” Over het voorstel van Cohn-Bendit om Barroso weg te promoveren, doet Dehaene smalend. “Cohn-Bendit is altijd creatief geweest om er een boeltje van te maken.(JC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234