Zondag 31/05/2020

Analyse

Christelijke zuil kraakt in zijn voegen na nederlaag CD&V: ‘Marc Leemans heeft het Vlaams Belang groot gemaakt’

ACV-voorzitter Marc Leemans laakte het rechts liberaal beleid van de afgelopen vijf jaar.Beeld Photo News

Na de slechte kiesuitslag van CD&V rommelt het binnen de christelijke zuil. De partij is het beu om de boksbal te zijn van organisaties zoals ACV, Beweging.net en Unizo. ‘Marc Leemans heeft het Vlaams Belang groot gemaakt.’

“Heeft het nog zin om onze band met de beweging te herstellen?” Die existentiële vraag duikt woensdagochtend op tijdens een vergadering van de Vlaamse en federale verkozenen van CD&V. Onderwerp is de tegenvallende verkiezingsuitslag van zondag. En ook: het aandeel daarin van christelijke boegbeelden zoals ACV-topman Marc Leemans en CM-voorzitter Luc Van Gorp. De overtuiging leeft sterk dat zij de partij in de steek hebben gelaten.

Klap op de vuurpijl was de speech die Van Gorp dinsdagavond afstak, nota bene ter ere van het christelijke arbeidersfeest Rerum Novarum. Daarin gaf hij de partijen van de Zweedse coalitie, waaronder CD&V, nog maar eens de volle laag voor hun asociale beleid. “De voorbije verkiezingsperiode waren we pijnlijk getuige van een groot dedain voor de gewone mens”, zei de CM-baas. “De politiek is ziek, heel erg ziek.”

Niemand minder dan Hilde Crevits, het belangrijkste ACW-boegbeeld in de regering, werpt tijdens de vergadering op dat CD&V en de sociale organisaties eens goed moeten praten. Het kan niet dat de partij haar stinkende best doet om hun belangen te behartigen in de regering, maar stank voor dank terugkrijgt. Ook andere ACW’ers, zoals de niet-herkozen Stefaan Vercamer, tonen zich kritisch voor de eigen organisatie.

Sociale horror

En dan moet de stormram genaamd Marc Leemans nog komen. In zijn speech, die woensdagmiddag uitlekt, beukt de ACV-voorzitter nog maar eens in op het “rechts liberaal beleid” van de afgelopen vijf jaar. De vier regeringspartijen zijn in zijn ogen terecht afgestraft door de kiezer. “Gewone mensen kunnen veel verdragen. Maar behandel ze niet als kiesvee, als imbecielen.”

Die avond laat Crevits haar geplande speech voor de arbeidersbeweging in Ieper vallen. “Omdat we ons na deze kiesuitslag bescheiden willen opstellen in de communicatie”, luidt de officiële uitleg. Die afspraak is inderdaad gemaakt op het hoofdkwartier. Al valt er in de partij ook te horen dat het Crevits diep zit, de deloyale houding van de organisaties. Haar afwezigheid is dan ook een signaal.

Dat Leemans geen al te hoge pet opheeft van CD&V, is een understatement. De voorbije jaren bestempelde hij de Zweedse coalitie als “sociale horror” en bekritiseerde hij de “snertjobs” die ze creëerde. In de aanloop naar deze verkiezingen raadde hij zijn vakbondsleden zelfs niet aan om op CD&V te stemmen. Partijvoorzitter Wouter Beke probeerde Leemans tevergeefs tot inkeer te brengen.

‘So be it’

“Mensen zoals Leemans hebben zeer links gezaaid en rechts heeft geoogst”, zei voormalig staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) gisteren op Radio 1. Een ander partijlid van ACW-signatuur zet de zaken nog scherper: “Leemans heeft het Vlaams Belang groot gemaakt door zijn harde stijl en zijn opjuttende taalgebruik.” 

Niet dat de vakbondsman gedwee de partijlijn moet volgen, vindt de ACW’er. “Maar zijn voorgangers, zoals Luc Cortebeeck en Jef Houthuys, toonden ten minste maatschappelijk leiderschap. Zij vertolkten het ongenoegen van hun achterban, en dachten ook na over de oplossing.”

Een partijtopper benadrukt dat de wrevel zich uitstrekt over alle standen van de partij, niet alleen de arbeidersvleugel. Ook de zelfstandigenorganisatie Unizo en de Boerenbond tonen in het openbaar weinig affectie voor de partij. “Ze bemoeien zich wel met onze lijstvorming, maar we krijgen er niets voor terug.” Van een officiële breuk is volgens het kopstuk echter geen sprake. Beide kanten zijn aan bezinning toe.

Of zo’n bezinning er komt aan de kant van de sociale organisaties, is nog maar de vraag. In een reactie laat Leemans weten dat zijn speech van woensdag niets anders was dan wat het ACV de voorbije jaren heeft gezegd en waarvoor duizenden mensen op straat zijn gekomen. “Als sommigen nu last hebben van die analyse, so be it.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234