Vrijdag 18/10/2019

Christelijke vakbonden dreigen met acties

Brussel l De christelijke onderwijsvakbonden COC en COV vinden de conceptnota Leerzorg van minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (sp.a) "onvoldragen en daarom onuitvoerbaar en onaanvaardbaar". Ze sluiten acties niet uit.

Vandenbroucke wil kinderen met specifieke onderwijs- en zorgnoden beter laten begeleiden en stelde daarvoor een leerzorgkader op, waardoor zowel het gewoon als het buitengewoon onderwijs zullen moeten leren omgaan met een grotere diversiteit. De COC en het COV stellen dat de nota onder meer zal leiden tot extra werkdruk voor het onderwijspersoneel en dat er grote onzekerheid bestaat over de financiële implicaties van het hele plan. Ook stelden ze de vraag of zo'n grootscheepse hervorming wel altijd in het belang van het kind is.

"Als het gaat over de bepalingen van cao VIII, garanderen de vakbonden sociale vrede tot 2009. Dat geldt echter niet voor andere dossiers, zoals dat van Leerzorg. Indien de minister niet bereid is de nodige aanpassingen aan zijn conceptnota door te voeren, zullen de COC en het COV hun leden oproepen tot actie", dreigen beide vakorganisaties. Voorts klagen de vakbonden de laattijdige omzendbrieven over nieuwe regelgeving aan en vragen ze als volwaardige partners betrokken te worden bij het dossier van het nieuwe financieringssysteem voor het leerplichtonderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234