Woensdag 22/03/2023

NieuwsOnderwijs

Christelijke onderwijsvakbond oneens met voorstellen onderwijskoepels: ‘We zien écht niet in hoe dat het lerarentekort gaat oplossen’

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

De twee grootste onderwijskoepels doen vandaag in een opiniestuk in De Standaard voorstellen om het lerarentekort aan te pakken. ‘Een compleet verkeerde boodschap’, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC).

Redactie

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!, en Lieven Boeve, directeur-­generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen pleiten voor een nooddecreet. Concreet doen ze zes voorstellen om ‘de scholen opnieuw zuurstof te geven’.

Van Kerkhoven is het daar niet mee eens. “Met stijgende verontwaardiging las ik hun standpunt”, zegt hij in een reactie op het opiniestuk. “Met hun voorstellen willen ze de werkgevers eenzijdige beslissingsmacht geven. Minder inspraak en meer werk, we zien écht niet in hoe dat het lerarentekort gaat oplossen.”

De twee toplui vinden dat het onderwijs af moet van de ‘prestatienoemers’, waarin staat dat een leerkracht een vast aantal uren lesgeeft. “Cynischer kan het bijna niet worden”, zegt Van Kerkhoven. “Het tijdsbestedingsonderzoek heeft duidelijk aangetoond dat leraren nu al ruim 40 uur per week werken. In de kerntaak van leraren zit veel meer dan alleen maar de uren voor de klas en daarnaast heb je ook nog het overlopende vat van instellingsgebonden opdrachten. Maar de oplossing zou zijn om werkgevers zélf te laten beslissen hoeveel uren een leraar moet lesgeven om zijn salaris te verdienen? Het lerarentekort oplossen door de leraren die we voorlopig nog aan boord hebben nog meer werk te geven, lijkt ons een heel contraproductief voorstel.”

Leerkrachten zouden ook niet meer door één school vastbenoemd mogen worden, maar door een scholengroep of -bestuur, vinden Pelleriaux en Boeve. “Er bestaat nu al een flexibel systeem waarbij leraren opdrachten kunnen opnemen in andere scholen, namelijk het verlof tijdelijk andere opdracht. Zo’n TAO vraagt een akkoord van alle partijen, maar GO! en het Katholiek Onderwijs Vlaanderen willen dat werkgevers eenzijdig kunnen beslissen waar ze hun personeel tewerkstellen, zonder inspraak van de leraar”, zegt Van Kerkhoven. “Opnieuw: hoe gaat dat het lerarentekort oplossen of de job aantrekkelijker maken? We stellen bovendien ironisch genoeg vast dat meer en meer werkgevers zo’n TAO weigeren: een teken van een modern en flexibel personeelsbeleid?”

Werkingsmiddelen

Het GO! en Katholiek Onderwijs Vlaanderen willen het ook mogelijk maken om niet-ingevulde lesuren om te zetten in werkingsmiddelen. “Dat is ook onmogelijk te begrijpen”, klinkt het bij het COC. “Die uren zouden uitsluitend gereserveerd moeten worden voor het personeel. Het GO! was een paar weken geleden ook nog tégen die maatregel. Ik begrijp niet waar die bocht van 180 graden vandaan komt. Wij kunnen ons absoluut niet vinden in een systeem waarbij de werkgever eerst zelf beslist welke uren hij al dan niet inzet en daarna ook nog zelf beslist hoeveel hij daarvan in werkingsmiddelen omzet. De middelen voor het personeel dienen om les te geven, niet om de toiletten te renoveren of de stookolie te betalen.”

De boodschap dat er in het basisonderwijs de laatste jaren niets veranderd is, valt ook op een koude steen bij Van Kerkhoven. “Het verwijt dat de koepels en het GO! in Brussel in een ivoren toren zitten, zal alleen maar luider gaan klinken door zulke stellingen te poneren”, zegt hij. “Er zijn misschien geen nieuwe eindtermen, maar we krijgen genoeg signalen van onze achterban om te stellen dat er de laatste jaren véél veranderd is in het (basis)onderwijs. Onze leden hebben heel veel vragen bij de nieuwe didactische werkvormen die ze moeten hanteren. Zij zien de onderwijskwaliteit al jaren achteruitgaan door de uitgebreide doelen en maatschappelijke opdrachten ten koste van basiskennis en -vaardigheden.”

Proeftuinen

Om het lerarentekort aan te pakken heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist een aantal maatregelen te testen in zogenaamde proeftuinen, merkt Van Kerkhoven op. “De voorstellen van de onderwijsverstrekkers voor de proeftuinen gaan vaak in de richting van wat zij ‘een flexibeler personeelsbeleid’ noemen. Ze willen bijvoorbeeld het recht op verlof kunnen intrekken. Jonge ouders die een tijdje meer thuis willen zijn voor hun kinderen, blijven dus voortaan best weg uit onderwijs. Is dat ‘modern personeelsbeleid’? Gaan we zo jonge mensen warm maken voor het onderwijs?”

Volgens Van Kerkhoven willen de onderwijsverstrekkers ook leraarsuren onbeperkt kunnen inzetten voor niet-lesopdrachten. “Met andere woorden: nog meer middelen weghalen uit de klas”, zegt de COC-topman daarover. “Maar blijkbaar willen het GO! en Katholiek Onderwijs Vlaanderen de resultaten en de evaluatie van de proeftuinen niet eens afwachten en misbruiken ze het lerarentekort om hun oude agenda’s door te duwen. Dat vinden wij bijzonder pijnlijk.”

“Het lijkt er op dat we niet alleen rekening houden moeten houden met een warme zomer, maar ook met een hete herfst. COC zal zich daar gepast op voorbereiden”, besluit Van Kerkhoven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234