Donderdag 21/01/2021

Christelijke hulpverleners riskeren doodstraf in Afghanistan

Acht westerse hulpverleners tegen wie in Afghanistan een proces is aangespannen wegens verspreiding van het christendom, kunnen volgens een opperrechter van de heersende Taliban wel degelijk de doodstraf krijgen. Ze mogen wel buitenlandse advocaten inschakelen, maar westerse diplomaten die gisteren probeerden met de rechters te spreken en het proces bij te wonen, werden weggestuurd.

Kaboel

Reuters / Eigen berichtgeving

Ruim een maand geleden werden in de Afghaanse hoofdstad Kaboel vierentwintig medewerkers van de christelijke hulporganisatie Shelter Now International opgepakt. Het ging om vier Duitsers, twee Australiërs, twee Amerikanen en zestien Afghanen. Ze staan sinds maandag terecht wegens de verspreiding van het christendom, een misdaad in Afghanistan sinds de extremistische Taliban er de macht overnamen.

Van bij het begin stond vast dat de Afghaanse beklaagden de doodstraf riskeerden. Aanvankelijk werd aangenomen dat de acht westerlingen aan dat lot zouden ontsnappen, maar opperrechter Mawlawi Nour Mohammed Saqib sprak dat gisteren met klem tegen. Hij zegt dat alle beklaagden zonder uitzondering volgens de islamitische sharia worden berecht. "Als de misdaad gevangenisstraf waard is, zullen ze worden opgesloten. Als de misdaad het waard is om te worden opgehangen, dan zullen ze worden opgehangen."

De verklaring werden de wereld ingestuurd door het Pakistaanse Afghan Islam Press (AIP). Westerse diplomaten kregen niet de kans om het bericht te verifiëren bij de rechters. Toen ze gisterochtend de zitting in Kaboel wensten bij te wonen, werden ze aan het gerechtsgebouw wandelen gestuurd. "Niets zal gezegd worden vooraleer het finale verdict is gevallen", verklaarde de opperrechter volgens AIP. Saqib weigerde aan de Pakistanen te zeggen hoe lang het proces precies zou duren, al vlotte het nu al in een "zeer hoog" tempo. Nog volgens AIP zouden de buitenlandse beklaagden hun verdediging mogen kiezen. Het zou hen volgens de opperrechter vrij staan zichzelf te verdedigen, of de hulp in te roepen van niet-islamitische advocaten. Over het lot van de zestien Afghanen, die afzonderlijk worden berecht, is niets bekend.

De diplomaten uit Duitsland, Australië en de Verenigde Staten toonden zich gisteren duidelijk gefrustreerd over de gang van zaken. Volgens de Australiër Alistair Adams hebben ze al een week geen enkel contact meer gehad met de Taliban: "Geen uitleg over de juridische procedure, wat er te gebeuren staat, geen officiële verklaring, niets. We moeten onze informatie uit de pers vernemen."

Veel meer dan de sharia hangt de uitkomst van de rechtszaak af van de hoogste geestelijke leider van de Taliban, Mullah Mohammad Omar. Onafhankelijk van de rechtbank heeft hij het laatste woord met zijn gevreesde 'decreten'. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat bij wijze van 'voorbeeld' de rechtbank de buitenlanders ter dood zal veroordelen, maar dat Omar de straf omzet in gevangenisstraf. Of omgekeerd.

Volgens waarnemers past het proces tegen de Shelter-medewerkers in een interne machtsstrijd onder de Taliban waarin de hardliners proberen hun greep op de macht te versterken. Het proces wordt als een waarschuwing gezien naar buitenlandse niet-gouvernementele organisaties om zich niet te moeien met het beleid van de Taliban. Ondanks de enorme humanitaire problemen wordt er stelselmatig aan de bewegingsvrijheid van ngo's, en ook van de Verenigde Naties, geknaagd.

De Taliban hebben 95 procent van het grondgebied in handen en willen het land omvormen tot een fundamentalistische staat. Eerder jaagden ze de internationale gemeenschap tegen zich in het harnas door de vrouwenrechten op draconische wijze te beperken en pre-islamitisch cultuurerfgoed zoals boeddhabeelden te vernielen. Achter hun dictatoriale bewind gaan echter veeleer geopolitieke dan culturele of religieuze redenen schuil. De Taliban zijn een creatie van Pakistan, die Afghanistan vanwege zijn strategische ligging in de regio wil controleren. (MR)

'Als de misdaad het waard is om te worden opgehangen, dan zullen ze worden opgehangen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234