Zaterdag 17/04/2021

Chris Van den Wyngaert: 'Eerst Kongo afwerken, dan pas ex-Joegoslavië'

undefined

De Antwerpse strafrechtsgeleerde Chris Van den Wyngaert (49) blijft maar scoren. Kreeg ze vorige week een eredoctoraat van de universiteit van het Zweedse Uppsala, gisteren werd de hoogleraargeselecteerd als stand-by rechter voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in het vroegere Joegoslavië.

Chris Van den Wyngaert is nu al ad-hocrechter bij het World Court, het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat geschillen tussen staten behandelt. Nu wordt ze in dezelfde stad ook stand-by rechter voor het internationale straftribunaal voor ex-Joegoslavië. Daarnaast doceert ze nog altijd aan de UIA en geeft ze adviezen aan meerdere internationale strafrechtverenigingen. "Of het allemaal te combineren valt? We zullen zien."

Gefeliciteerd met uw benoeming. Hoe komt u daar nu weer terecht?

Van den Wyngaert: "Rond Pasen werd mij gevraagd of ze mijn naam mochten gebruiken. Daarop heb ik positief geregeerd. Als ik het goed begrepen heb, mocht elk van de 189 landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties vier kandidaten voordragen. De Veiligheidsraad maakte daarna de eerste selectie. De beslissing werd blijkbaar in de nacht van dinsdag op woensdag genomen in New York. Ik vernam het woensdagochtend via de radio."

Wanneer gaat u aan de slag bij het Joegoslavië-tribunaal?

"Voorlopig nog niet. Ik moet namelijk eerst mijn mandaat afmaken bij het Internationaal Gerechtshof. Daar zetel ik als ad-hocrechter in de zaak België-Kongo. Die begon eind vorig jaar in de vorm van een kort geding. Centraal stond het verzoek tot intrekking van het internationale aanhoudingsbevel dat België had uitgevaardigd tegen de Kongolese oud-minister van Buitenlandse Zaken Yerodia. Bij de behandeling van de zaak bleek de spoedeisendheid te ontbreken aangezien Yerodia toen al geen minister van Buitenlandse Zaken meer was. De grond van de zaak wordt later dit jaar behandeld. Zolang deze zaak niet af is, kan ik niet zetelen in het Joegoslavië-tribunaal."

Wat houdt dat eigenlijk in: stand-by rechter zijn?

"Van de 27 stand-by rechters die nu zijn geselecteerd, zullen er negen worden aangeduid om in een eerste fase aan de slag te gaan. Dat gebeurt door de voorzitter van het hof en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De negen worden aangesteld om de taak van rechter waar te nemen voor een bepaalde zaak. Stel bijvoorbeeld dat Karadzic wordt uitgeleverd aan het Tribunaal. Dan moet bij zijn aankomst in Den Haag de rechtszaak beginnen. Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel wordt hij berecht door een kamer met rechters die permanenent werken voor het Tribunaal ofwel door een gemengde kamer met permanente én stand-by rechters. Die laatsten werken zo'n zaak dan helemaal af. Pas dan zit hun taak erop." (CN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234