Dinsdag 18/01/2022

Chris Boudewijns Marketingverantwoordelijke van De Bezige Bij Antwerpen en Amsterdam ‘Humo was een openbaring voor mij’

24 juli 1954: wordt geboren in Brasschaat, 1975: stopt haar eerste kandidatuur politieke en sociale wetenschappen omwille van haar politiek engagement, 1975-1981: doet allerhande klusjes, 1981-1990: werkt in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman, 1990-2010: promotie- en marketingverantwoordelijke van WPG Uitgevers 2011: marketingverantwoordelijke De Bezige Bij Antwerpen en Amsterdam

Chris Boudewijns zit precies dertig jaar in het boekenvak. Sinds deze maand is ze marketingverantwoordelijke van De Bezige Bij Amsterdam en de gloednieuwe Bezige Bij Antwerpen.

Hoe bent u in de media terechtgekomen?

Ik ben een kind van de jaren zeventig. Ik was een linkse rebelse meid, en ik stopte al snel met studeren. Ik ging werken als vrijwilligster in Het rode boek, en van 1981 tot 1990 in de Groene Waterman. Zo rolde ik in het boekenvak.

Welke kranten en tijdschriften werden er vroeger bij u thuis gelezen?

Af en toe de Gazet van Antwerpen. Ik kom uit een middenstandsgezin in de Kempen, mijn ouders waren geen trouwe krantenlezers. Mijn oudere broer en zus brachten wel al snel Humo mee naar huis. Dat was een openbaring voor mij.

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

Ik lees elke ochtend De Morgen en De Standaard, en ik vertrek een uur vroeger naar het werk om er de andere kranten te lezen. Voor mijn vak volg ik ook de boekbesprekingen in De Volkskrant en NRC. Ik lees nog steeds Humo, Knack en Vrij Nederland, en we hebben ook abonnementen op Ons Erfdeel, Vrij Nederland en Filosofie Magazine. Daarnaast ben ik een dagelijkse bezoeker van depapierenman.be, boekblad.nl, cobra.be en nrcboeken.nl.

Wat zijn uw favoriete radio- en tv-programma’s?

Er zijn geen tv-programma’s waarvoor ik nog ga zitten, maar Man bijt hond vind ik nog altijd leuk. Ik luister wel naar de radio. Ik hou van programma’s waar mensen mogen uitspreken, zoals bij Interne keuken op Radio 1 en Babel op Klara.

Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

Ik moet ervoor zorgen dat de Vlaamse lezers op de hoogte zijn van de nieuwe boeken die bij De Bezige Bij verschijnen. Daarvoor heb ik veel contact met de media en met de schrijvers zelf. Ik heb altijd kunnen werken voor uitgeverijen die kwaliteit brengen. Als auteurs dankbaar zijn voor wat ik doe, maakt me dat ook blij.

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

Het recente succes van Congo van David Van Reybrouck zal me zeker bijblijven. Ik herinner me nog een discussie met onze verkoop- en marketingafdeling zes weken voor het boek zou verschijnen over hoeveel exemplaren we zouden verkopen. Het was een belachelijk aantal tegenover de ondertussen meer dan 150.000 verkochte exemplaren.

Wat is uw slechtste herinnering in de media?

Het is lastig om te moeten vaststellen dat steeds minder literaire boeken aandacht krijgen in de bladen en in bepaalde media. Het gevolg daarvan is dat nieuwe boeken heel snel verdwijnen. Je kan dan alleen nog hopen dat goede boekhandelaars dat werk toch nog onder de aandacht van geïnteresseerden willen brengen.

Gebruikt u sociale media zoals Twitter en Facebook?

Met Twitter ben ik niet bezig, met Facebook wel. Maar ik blijf vooral een passief geïnteresseerde.

Welke nieuwe media gebruikt u allemaal?

Voorlopig niet veel. Ik merk dat ik mijn eReader heel weinig gebruik. Binnenkort zal ik zeker overstappen op e-books op iPad.

Wie bewondert u in de media?

Ik stel vast dat ik in de media vooral ‘oude mannen’ bewonder, journalisten van een voorbije generatie: Marc Van De Looverbosch, Johny Van Sevenant, Lukas De Vos, Jean-Pierre Rondas, Mark Van den Hoof, Johan Van Cauwenberghe, maar ook Piet Piryns en Yves Desmet. Ze hebben eruditie en ze zijn tegendraads.

Wat zou u doen als u niet in de media zou werken?

Dan zou ik nu waarschijnlijk wel iets doen met auteursmanagement of een impresariaat voor auteurs starten. Waar ik lang van gedroomd heb is om mijn eigen boekhandel te hebben, maar ik zou er nu niet meer aan durven beginnen.

Hebt u een ambitie die u nog wil verwezenlijken?

Ik ben net van job veranderd. Tot voor kort werkte ik voor alle uitgeverijen van WPG, maar nu zet ik me alleen in voor De Bezige Bij Amsterdam en Antwerpen. Harold Polis en ik werken er hard aan om er een grote en mooie Vlaamse uitgeverij van te maken. (SVB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234