Donderdag 24/06/2021

‘Chou’ van Matonge, ‘fou’ voor de rest

Mampaka beschuldigde een lid van de lokale basketclub van diefstal van parketvloer. Ten onrechte, zo blijkt nu.

Wat is er gebeurd? Wel, niet zo heel veel eigenlijk. Het Brusselse schepencollege, met de schepen van Sport Bertin Mampaka (cdH) op kop, ontzegde Olivier De Roy, secretaris van basketbalclub Atomia, zonder pardon de toegang tot het Zuidpaleis. Hij werd beschuldigd van diefstal van zeven loten parketvloer bij de aanleg van de nieuwe sportvloer in het Brusselse complex. De Roy stapte naar de rechter en kreeg eind vorige week gelijk. Hij mag opnieuw de zaal in om de basketwedstrijden van zijn dochters bij te wonen.

“Het is een hallucinant verhaal”, zucht De Roy. “Na de werken heb ik samen met een van de ouders het overblijvende parket 24 uur lang in de cafetaria gelegd om de gang vrij te maken. Door een misverstand is de politie erbij gehaald en diende Mampaka prompt een klacht in. Het toppunt is dat Mampaka en/of het schepencollege niet eens benadeeld zijn: het is de bouwonderneming die eigenaar is van het overschot aan parketvloer.”

Cowboyverhaal

Volgens De Roy past de affaire in de jarenlange kruistocht die Bertin Mampaka voert tegen Atomia Brussels: twee jaar geleden trok de schepen van Sport de subsidie van Brussels grootste basketbalclub in. “Omdat hij geen vat op ons krijgt, en daar baalt hij van.” De rest van het schepencollege is weinig van zeg over de zaak. “C’est une affaire de Mampaka”, klinkt het overal. De kwestie is te delicaat om op in te gaan: Mampaka is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. Niet alleen in de Brusselse wijk Matonge, waar hij zich ontpopt tot de chef de tribu, maar ook binnen de internationale gemeenschap in de hoofdstad en niet te vergeten binnen het cdH.

Nochtans is het niet de eerste keer dat Bertin Mampaka de krantenkolommen haalt met een cowboyverhaal waarin het woord tegen woord is. “Hoge bomen vangen veel wind, Bertin is allesbehalve een zoutloos figuur”, zegt Eric Poncin, algemeen secretaris van het cdH. “Maar hij zou geen vlieg kwaad doen. Daarom ook heeft Joëlle Milquet in hem geïnvesteerd. Ze weet wie hij is en wat hij waard is.”

In november 2006, amper een maand na de lokale stembusgang waarbij cdH liefst zeven (!) zetels wint in Brussel, komt Bertin Mampaka in opspraak door zijn torenhoge gsm-rekening. In twintig maanden tijd zou hij voor 33.000 euro gebeld hebben met zijn diensttelefoon, goed voor ruim 55 euro per dag. Volgens bepaalde bronnen “baat hij een illegale telefoonwinkel uit met zijn gsm: heel Matonge (Afrikaanse wijk in Brussel, MJ) belt op ’s mans kosten”. Mampaka moet voor de deontologische commissie van het cdH verschijnen en ziet zich gedwongen tot (tijdelijk) ontslag. Hij moet de kosten van zijn privégesprekken integraal terugstorten.

Discussie en drank

Mampaka wordt ook buiten Brussel bekend als hij eind 2009 een klacht indient wegens ontvoering en opsluiting. De klacht is onder meer gericht tegen cdH-parlementslid Dominique Weerts en professor Bob Kabamba (ex-Ecolo). Na een hoogoplopende discussie over Congo zouden de belagers Mampaka hebben meegelokt naar een kelder onder een Brussels restaurant. “Ze boden mij eerst nog een glas whisky aan, maar ik drink nooit op een ander uit angst voor vergiftiging”, zei Mampaka. “Dan zijn ze mij naar de nek gevlogen en hebben ze mij geslagen. Een van hen stak zelfs een vinger in mijn oog. Ik was doodsbang.” Anderen spreken die versie voluit tegen. “Er is heel veel gedronken die avond en Mampaka is inderdaad aangevallen”, herinnert een getuige zich. “Maar dat was niet door Weerts en Kabamba.”

De wenkbrauwen gaan opnieuw omhoog als in januari van dit jaar uitlekt dat Bertin Mampaka en Ahmed El Khannouss (ook cdH) naar Libië zijn afgereisd, officieel om er “deel te nemen aan een conferentie over Afrikaanse migranten”. De trip werd betaald door de Libische machthebber Kadhafi.

De opsomming van al die verhalen maakt Bertin Mampaka boos. “Er zijn mensen die mij keer op keer afschilderen als een incompetente zot. Waarom? Omdat ik een stemmenkanon ben? Omdat ik geen wortels heb in dit land? Ik heb weinig middelen om mij te verdedigen, maar iedereen mag komen kijken wat ik allemaal voor mijn stad heb gedaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234