Zondag 13/06/2021

Cholesterolverlagende margarines verminderen risico hartziekten met kwart

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris

De introductie van plantaardige stanolen of sterolen in het dagelijkse voedingspatroon kan het risico op hartziekten met 25 procent verminderen. Dat blijkt uit een recente studie, gepubliceerd in het jongste nummer van het gerenommeerde medische vakblad British Medical Journal. Stanolen of sterolen worden al enige tijd gebruikt voor de vervaardiging van margarines en andere voedingsproducten. Eerder was al hun cholesterolverlagende en -afremmende invloed bewezen. Fijn nieuws voor de Belgen, die traditioneel uiterst sterk op de cholesterolschaal scoren, met 65 procent van de landgenoten tussen 15 en 55 jaar met een cholesterolgehalte boven de aanbevolen 190 mg/dl.

De cholesterolremmende invloed van sterolen of stanolen, 'verzadigde sterolen', werd al ontdekt in de jaren vijftig, maar het duurde nog tot midden jaren negentig voor enkele pientere Finnen genoeg onderzoek in handen bleken te hebben om deze plantaardige producten tot een bestanddeel van voedsel te maken. De cholesterolverlagende margarine Benecol was een feit. Inmiddels doken tal van andere producten, waaronder yoghurt en smeerkaas, en soortgelijke margarines als Becel Pro Activ en Phytrol op. De cholesterolbannende werking van de sterolen of stanolen werd al uitvoerig met wetenschappelijke studies uit alle hoeken van de aardbol bewezen. Ze elimineren de opname van nieuwe cholesterol in het spijsverteringsstelsel met ongeveer 15 procent en verjagen voor een deel de aanwezige cholesterol in de lever. De heilzame werking wat hartziekten betreft, komt rechtstreeks uit de eerdere bevinding voort. De studie uit de British Medical Journal brengt hard cijfermateriaal. Zo bleek 2 gram sterolen of stanolen de concentratie van low density lipoprotein, LDL ofte 'slechte' cholesterol, in het bloedserum met 12,7 tot 20,8 mg/dl - afhankelijk van leeftijd - te verminderen. Die aanzienlijke vermindering is volgens de onderzoekers genoeg voor een verminderd risico op hartziekten van 25 procent. "Een daling die veel groter is dan diegene die potentieel behaald kan worden door mensen die hun vet- en dus cholesterolopname aanzienlijk verminderen."

De resultaten zijn opmerkelijk, aangezien de British Medical Journal enkele jaren geleden het eerste wetenschappelijke tijdschrift was dat de heilzame werking van producten verrijkt met sterolen of stanolen in twijfel trok. Inmiddels zijn de verschillende producten nog steeds in steile opmars, met margarine Benecol als grootste prijsbeest. De duurdere prijs, drie- tot zesmaal hoger dan cholesterolbelastende alternatieven, lijkt weinig consumenten af te schrikken.

Vermindering vetopname geeft potentieel minder goede resultaten dan 'cholesterolverlagende' bestanddelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234