Dinsdag 31/01/2023

Cholesterolgehalte Solvay stijgt na overname Pharma Fournier

Met overname Frans farmabedrijf haalt chemiereus cholesterolverlagend blockbustermedicijn in huis

Janine Meijer

Solvay ondertekende gisteren een overeenkomst voor overname met het Franse Pharma Fournier. Daarmee boort het chemiebedrijf een nieuwe groeimarkt van cholesterolverlagende medicijnen aan en is het zeker van een forse omzetgroei in 2005.

Solvay-voorzitter Aloïs Michielsen wond er gisteren geen doekjes om. "Met de overname van Pharma Fournier willen we de groei en rendabiliteit van de groep en de divisie pharmaceuticals versnellen", zei hij gisteren bij bekendmaking van het nieuws. "Dit is voor ons een uitstekende opportuniteit, die in de lijn ligt van onze toekomstverwachtingen."

Solvay heeft gisteren een 'memorandum of understanding' getekend met de aandeelhouders van het Franse bedrijf Pharma Fournier. Dat betekent dat de overname nog niet definitief is, maar de kans is klein dat de transactie niet plaatsvindt. De bevestiging van Solvays intentie hangt nog af van een nauwkeurig onderzoek dat de komende vier weken wordt uitgevoerd. "Als er in de boeken afwijkingen worden gevonden, kan Solvay nog terugkomen op zijn beslissing of een andere prijs bedingen, maar in de praktijk komt dat weinig voor," zegt analist Wim Hoste van KBC Securities.

Solvay betaalt 1,3 miljard euro voor Pharma Fournier. Wat volgens Hoste een goede deal is. Zeker als je rekening houdt met de verwachte resultaten van het bedrijf in 2005. Pharma Fournier is wereldleider in fenofibraten, een succesvol cardiovasculair geneesmiddel voor behandeling van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. De stijging van het aantal mensen dat met cholesterolproblemen kampt of aan obesitas leidt, zorgt voor een groeiende vraag naar die medicijnen. Zelf raamt Solvay de omzetgroei door de overname voor dit jaar op minstens 10 procent. Hoste: "Het is een erg beloftevolle maar ook uitdagende markt, omdat ook andere grote spelers als Pfizer zich op de cholesterolmedicijnen hebben gestort."

Hoste verwacht dat Solvay door de overname grote kostenbesparingen kan doorvoeren. "De overname zorgt voor een niet onbelangrijke synergie, omdat de activiteiten van Pharma Fournier aansluiten op de cardiologietak van Solvay. Dezelfde salesmedewerkers kunnen nu een breder scala aan producenten aanbieden. Die kostenbesparingen zorgen ervoor dat de rentabiliteit vanaf het begin hoger is dan de interestlasten die de overname met zich meebrengen."

Solvay-voorzitter Michielsen wilde gisteren geen bedrag noemen voor de verwachte synergieën, en hij wou ook niet zeggen of er bij Fournier banen verloren zullen gaan. "Wat ik wel weet, is dat er bij Solvay na de overname van Fournier meer mensen zullen werken dan ervoor", zei hij. Fournier Pharma telt momenteel ongeveer 3.300 werknemers. Bij Solvay werken wereldwijd meer dan 30.000 mensen, van wie ongeveer 8.000 in de farmacieafdeling.

Fournier werd in 1880 opgericht. Momenteel heeft het bedrijf een stevige omzetgroei in de VS dankzij een alliantie met de Abbott laboratoria voor de verkoop van het cardiovasculair middel TriCor. Het belangrijkste medicijn van Fournier Pharma is nu al een blockbuster met een omzet wereldwijd van meer dan 1 miljard dollar. TriCor haalde in 2004 een verkoop in de VS van 779 miljoen dollar. "TriCor bezorgde Pharma Fournier een aanzienlijke meerwaarde. Daardoor werd onze interesse extra gewekt", aldus woordvoerder Martial Tardy.

Solvay houdt de overeenkomst met Abbott in de VS onveranderd, benadrukte farmatopman Werner Cautreels gisteren. Hij voegde eraan toe dat Abbott voor 2005 alleen al in de VS een verkoop van TriCor verwacht van meer dan 1 miljard dollar. Dat komt onder meer doordat Fournier en Abbott in december 2004 in de VS een goedkeuring kregen om een nieuwe formule van TriCor op de markt te brengen die bijkomende therapeutische resultaten heeft en beter te combineren is met andere medicijnen tegen hoge cholesterol. "Wij behoren voortaan tot de club van de 24 farmaciebedrijven in de wereld die een blockbuster op de markt hebben", besloot Cautreels.

Fournier boekte in 2004 een groepsomzet van 593 miljoen euro. De courante bedrijfswinst beliep 138 miljoen euro.

Woordvoerder Tardy benadrukte dat de overname niet betekent dat de andere twee poten van Solvay (chemie en plastics) minder belangrijk zijn geworden. "We hebben nog plannen voor nieuwe activiteiten op het gebied van chemie in China en Thailand. De overname zorgt er wel voor dat farma in de toekomst goed is voor 30 procent van onze omzet." De koers van het Solvay-aandeel steeg gisteren tot 92,95 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234