Zondag 19/05/2019

Chocoladebroodjes

Chocoladebroodje doet emoties hoog oplaaien in Frans parlement

Beeld ter illustratie. Beeld REUTERS

Een 'pain au chocolat' of liever een 'chocolatine' bij het ontbijt? In Frankrijk bestaan er twee manieren om het typische chocoladebroodje te benoemen. Tien parlementsleden dienden een wetsontwerp in om de minder gebruikte naam 'chocolatine' te promoten. Al halen ze zich vooral veel kritiek op de hals met hun voorstel.

Eerst en vooral: vraag een Parijzenaar niet om een 'couque au chocolat' zoals wij dat in België noemen. Een echte Fransman noemt de koek immers een 'pain au chocolat'. Althans, dat doen alle Fransen, behalve mensen uit het zuidwesten van het land, in Gascogne. Daar spreekt men van een 'chocolatine'.

Er bestaan vele theorieën over het ontstaan van de koek en van de naam. Volgens de meest aangehaalde theorie zou de koek zijn uitgevonden door een Oostenrijkse bakker, August Zang, die zo'n 180 jaar geleden neerstreek in Parijs. Hij noemde zijn creatie een 'Schokoladen-Croissant'. De 'Schokoladen' vertaalde zich gaandeweg naar 'chocolatine'. De term 'pain au chocolat' was toen nog een verzamelterm voor alle koeken met chocolade erin. Ergens moet de modale Fransman de twee verwisseld hebben. Overal, behalve in Gascogne, waar ze dus nog spreken van de echte 'chocolatine'.

Gelijkwaardige status

Een tiental rechtse politici uit de streek zijn het moe dat de rest van het land hen uitlacht omwille van het feit dat zij als enigen de correcte term gebruiken. Ze dienden dan ook een wetsvoorstel in om 'chocolatine' een gelijkwaardige status te geven.

Naast de obligatoire kritiek op diverse sociale media, sparen ook enkele Franse parlementsleden hun collega's niet omwille van het voorstel. Jean-Baptiste Moreau, lid van president Emmanuel Macrons partij En Marche! dichtte het wetsvoorstel "weinig kans toe". Hij vermoedt dat andere onderwerpen, zoals het bannen van pesticiden of het plaatsen van camera's in slachthuizen om dierenmishandeling tegen te gaan, voorrang zouden krijgen.

Aanklacht tegen onderdrukking

"Dit is niet zomaar een wetsvoorstel over een chocoladekoek", reageerde Aurélien Pradié, volgens de Britse krant The Telegraph. "Dit is een wetsvoorstel dat populaire uitdrukkingen die getuigen van culinaire expertise moet beschermen." Of, korter door de bocht, een aanklacht tegen de onderdrukking van de regio's door de hoofdstad, zoals The Guardian dat omschrijft.

Hoe het het wetsvoorstel is vergaan? Dat werd weggestemd door 'de snobs' uit Parijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.