Woensdag 30/09/2020

Gezondheidszorg

Chirurgen spelen het hard: "Maatregelen? Dan voeren we deze borstreconstructies niet meer uit"

Elk jaar worden ruim tienduizend vrouwen met de diagnose borstkanker geconfronteerd, bij een vijfde van hen is er de vraag om een borstreconstructie.Beeld Garo/Phanie

"Als minister van Volksgezondheid Maggie De Block dreigt met maatregelen tegen de plastisch chirurgen, die volgens haar 'ongehoorde supplementen' aanrekenen, dan riskeert ze de chirurgen tot het standpunt te brengen dat ze borstreconstructies met eigen weefsel van de patiënte niet meer uitvoeren. Ze zullen dan hun toevlucht nemen tot andere, makkelijkere en minder risicovolle ingrepen."

Dat heeft Gaëtan Willemart, voorzitter van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) en van de Beroepsvereniging van Belgische Plastische Chirurgen (VBS), aan persagentschap Belga verklaard.

Plastisch chirurgen blijven volgens de Socialistische Mutualiteiten voor duizenden euro supplementen aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen, en dat is volgens het ziekenfonds tegen de afspraken. Het ziekenfonds dreigt met rechtszaken als de ziekenhuizen de afschaffing van die hoge tarieven niet hanteren, zoals afgesproken met het Riziv. Dat schreven De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag.

De Block: "Ongehoord"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei in "De Ochtend" op Radio 1 dat ze de hoge supplementen "ongehoord" vindt en dat ze maatregelen zal nemen, als de overeenkomst tegen eind deze maand niet wordt uitgevoerd. "Ik heb veel respect voor het werk van chirurgen. Maar als arts gaat het toch niet alleen om het geld?", aldus De Block. 

De Block wees er voorts op dat vrouwen die zo'n operatie ondergaan, dat niet uit luxe doen, uit ethische overwegingen, maar om hun lichaam te herstellen. Het is daarom "ongehoord" dat chirurgen dergelijke hoge supplementen vragen, benadrukt ze.

Zeer verbaasd

"Ik ben zeer verbaasd om die reactie van minister De Block te vernemen", reageert dr. Gaëtan Willemart. "Maar als ze dat doet, dan zal dit ertoe leiden dat de plastisch chirurgen deze vorm van autologe borstreconstructie, die zeer technisch is en zeer moeilijk, die vijf tot zes uur duurt en waar in regel meer dan één plastisch chirurg aan te pas komt, niet meer uitvoeren. De artsen zullen, gezien de condities waarin ze moeten werken, hun toevlucht nemen tot makkelijkere en minder risicovolle technieken."

Dr. Willemart spreekt tegen dat een akkoord gesloten is met de chirurgen. "Sinds april zijn er geen contacten meer geweest." Volgens de plastisch chirurgen wees een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) uit dat er sprake is van een "onderfinanciering" van de code voor borstreconstructie. 

"Vanaf dat moment waren er inderdaad lange onderhandelingen waaraan we deelnamen. We waren niet veraf van het bereiken van een eerlijke en billijke overeenkomst. Jammer genoeg werden we op 20 april geïnformeerd dat deze herwaardering een onderdeel van een speciale overeenkomst zou vormen, met extra strenge, in onze ogen oneerlijke voorwaarden. Sindsdien zijn we niet meer gehoord."

Sp.a: "Degoutant"

Oppositiepartij sp.a vindt het ondertussen "degoutant" dat plastisch chirurgen hoge supplementen blijven aanrekenen. Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée spreekt van "machtsmisbruik" en wil dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block ingrijpt. "Ze moet daarbij niet wachten tot het einde van de maand, ze moet nu meteen ingrijpen", aldus Jirofée.

"Het is duidelijk dat de chirurgen niet van plan zijn de afspraken te ondertekenen. Als dat zo duidelijk is, neem dan verdorie meteen maatregelen", klinkt het. Jiroflée hoopt ook dat de maatregelen die De Block plant "drastisch genoeg zijn om de chirurgen in de pas te doen lopen".

Jiroflée noemt de houding van de chirurgen "degoutant". Volgens haar komen ze terug op gemaakte afspraken. Zij spreekt ook van "machtsmisbruik". "Ik hoorde ook zeggen dat de patiënt dan maar moet terugvallen op zijn hospitalisatieverzekering. Maar dan vergeet men dat niet alle patiënten zo'n verzekering hebben. Dat is neerkijken op zijn eigen patiënten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234