Maandag 21/06/2021

Chirac verdedigt zich zwak op nationale feestdag

De Franse president Jacques Chirac heeft zaterdag de beschuldigingen over gesjoemel met privé-reizen tegengesproken. In een televisietoespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag riposteerde hij met een regelrechte aanval op premier Lionel Jospin. 'Ja, ik heb deze verplaatsingen met baar geld betaald, om redenen van discretie en uit veiligheidsoverwegingen, maar de afhandeling gebeurde steeds op een perfect legale manier, op factuur en betaald met mijn persoonlijke toelagen', zei Chirac.

Parijs / Brussel

AFP / Eigen berichtgeving

Negen maanden voor de presidentiële verkiezingen staat Chirac in het middelpunt van een affaire over dure privé-reizen van hemzelf en zijn naaste omgeving tussen 1992 en 1995, toen hij burgemeester van Parijs was. Het Franse gerecht onderzoekt of hij daarvoor smeergelden gebruikte of publieke fondsen aansprak. Afgelopen week werd Chiracs dochter Claude in verband met deze zaak verhoord. Ook een van zijn naaste medewerkers werd al gehoord. Zolang Jacques Chirac president is, kan het gerecht niets tegen hem ondernemen en moet in het beste geval wachten tot volgend jaar. Maar dan moet hij eerst nog wel niet herkozen worden.

President Chirac herhaalde, op een uitgeregende nationale feestdag, dat hij niet wil getuigen. "Ik zal de staat niet laten afbreken", zei hij. De aanvallen op zijn dochter en vrouw, die hem steevast vergezelden op de omstreden reizen, hebben hem naar eigen zeggen diep geraakt. "Als men om mij te raken, zich vergrijpt aan mijn dochter of mijn vrouw, zijn de limieten overschreden. Dat is schandalig", zei Chirac. "De Fransen zijn ontmoedigd te zien tot welk niveau het debat is afgezakt terwijl ze geconfronteerd worden met ernstige problemen. Het is triest." Vervolgens ging Chirac in het offensief en lanceerde een aanval in regel tegen de actie van de socialistische premier Jospin. Die zal volgend jaar misschien zelf presidentskandidaat zijn en een politieke beschadiging van zijn rivaal komt hem best wel uit. Het is trouwens al lang een publiek geheim dat het niet botert tussen het staatshoofd en zijn premier, overigens al lang voor het schandaal. Hij heropende de polemiek over het beheer van geheime fondsen door te stellen dat de eerste minister over "aanzienlijke sommen beschikt waarover hij vrij en zonder enige controle beschikt". "Meerdere honderden miljoenen Franse franken. De helft van die fondsen gaat naar de geheime dienst, maar voor de rest is 95 procent onderworpen aan de discretie van de eerste minister." Chirac viel premier Jospin ook aan op tal van gevoelige dossiers: veiligheid, sociale beleid, verlaging van de werkloosheid, fiscaliteit, pensioenen, openbare tekort en schulden, telkens met priemende kritieken. Dat zal de relaties tussen beiden nu wellicht definitief hebben verknoeid. Politieke waarnemers vonden echter dat de tegenaanval van Chirac weinig indruk heeft gemaakt. Het was in elk geval de tv-toespraak waarnaar heel Franrijk het meest uitkeek, sinds Chirac in 1995 president is geworden. De hele voorbije week had hij zich met zijn naaste medewerkers beraden over de manier waarop hij zich zou verdedigen tegen wat hij zinloze aantijgingen noemt.

Het draait allemaal om zo'n 16 miljoen frank die Chirac aan twintig privé-reizen heeft uitgegeven toen hij burgemeester van Parijs was (van 1992 tot 1995) en die hij meestal in contant geld betaalde. Het gerecht wil van hem weten waar dat geld vandaag komt en vermoedt dat het om smeergeld gaat. Er is een hele lijst opgemaakt van die peperdure verplaatsingen.

Zo nam hij bijvoorbeeld in juli 1993 zijn gezin een weekendje mee uit naar New York en hij deed dat met de Concorde. Het grapje van twee dagen kostte 800.000 frank. Er staan ook trips naar Tokio en het tropische eiland Mauritius in de Indische Oceaan op de lijst waarvan het Franse gerecht het fijne wil weten. De speurders zijn vooral geïnteresseerd waarom die reizen bij het reisbureau cash werden betaald, wat helemaal de gewoonte niet is, zeker niet bij zulke bedragen. Volgens de bestande procedure worden de reizen van de burgemeester altijd via overschrijvingen door het Parijse stadhuis betaald. (FS)

Gerecht vermoedt smeergelden van Franse bedrijven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234